featured

Narsist Ne Demek | Masumiyet Dizisiyle Hayatımıza Giren Kavram Narsizm Nedir Belirtileri Nelerdir? 10 Adımda Narsist Olup Olmadığınızı Anlayın!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Narsist ne demek? Masumiyet dizisiyle birlikte hayatımıza giren ve adından sıkça bahsettiren bu kavram aslında hepimizin bildiği, ancak tıpta farklı bir adı bulunan kişilik problemi. Bilindiği üzere insan psikolojisini anlamak epey zor. Peki Narsist nedir? Narsizm nedir belirtileri nelerdir? İşte konu ile ilgili en merak edilen sorular ve cevaplarımız…

Narsizm Ne Demek? Narsizm Hastalık Mıdır?

Narsizm ne demek? Masumiyet dizisinde Serkay Tütüncü’nün oynadığı ‘’İlker’’ karakteri hepimizin bu kavramı daha yakından tanımasına fırsat verdi. Masumiyet dizisi İlker karakteri yakışıklı, şımarık ve zengin birisi olup, psikologların tanısına göre tam bir ‘’Narsist’’. Peki Narsizm bir hastalık mı? Evet bu durum psikolojik açıdan bir hastalık türü olarak öne çıkıyor.

1- Narsistik Kişilik Bozukluğu Nedir?

Narsistik kişilik bozukluğu nedir? Narsistik tıp dilinde ‘’Öz sevici’’ olarak da adlandırılan psikolojik bir rahatsızlıktır. Narsist ne demek? Narsist Yunan Mitolojisinde kahraman anlamına gelmektedir. Narsist kişiler deyim yerindeyse kendilerine aşık olan, kendilerini hem fiziksel hem de ruhsal yönden aşırı beğenen kişilerdir. Bu psikolojik rahatsızlık ortalama 0-6 yaş aralığında ortaya çıkmaktadır. 

Bu dönemde çocukları ile yeterli ve doğru ilişki kuramayan ebeveynler, çocukların kusursuz olduğunu düşünmelerine sebebiyet verebilir. Bunun yanı sıra bazı ebeveynlerin çocuklara yetersiz olduğunu düşündürecek şekilde davranmaları da onu narsistik düşüncelere itebilir. 

Ailesinin beklentisini karşılamak durumunda hisseden çocuklar başta bu davranışlarının bilincinde olmayabilir. Ancak zaman içerisinde bu bir kişilik halini alarak, Narsistik kişilik bozukluğunun oluşmasına neden olabilir.

2- Narsist Kişilik Nedir? Narsist Kişiler Nasıl Davranır?  

Narsist ne demek? Narsistik kişilik nedir? Bu konularda bilgi verdikten sonra Narsistik kişiler nasıl davranır konusuna da kapsamlı bir yanıt verelim. Narsist kişiler diğer insanlardan kendilerini üstün görmekte, sürekli beğenilme, onaylanma ve ilgi görme beklentisi içerisindedir. 

Benlik saygısını daima besleyerek zirve noktasında tutan bu kişiler, en iyi yeri hak ettiklerine ve en önemli kişi olduklarına kendilerini inandırmıştır. Karşısındaki kişilerden bu ilgi ve davranışları göremedikleri takdirde ise benlik saygıları düşer. Sonrasında ise ciddi depresif duygular baş gösterebilir.

3- Narsist Ne Demek? Narsist Acı Çeker mi? 

Narsist acı çeker mi? Elbette ki Narsist bireylerinde acı çektiği rahatlıkla söylenebilir. Özellikle Narsistik kişiler yoğun acılar çektiklerinde zarar verici olabilecektir. İlgilenmemek, değerli olduğunu hissettirmemek, sürekli eleştirmek onun acı çeken yönünü baskılayacağı için tehlikeli ve depresif duygularının açığa çıkmasına neden olabilir.

4- Bir İnsan Neden Narsist Olur? 

Narsist ne demek? Bir insan neden Narsist olur? Aslında bu sorunun cevabı kişinin kendisinde değildir. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz Narsist kişilikler, genellikle ebeveynlerin yanlış tutumları sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Bir çocuğu sürekli olarak takdir etmek, onun hemen her konuda başarılı olduğunu iddia etmek, ona sürekli övgüler yağdırmak kendisine aşık olmasına neden olabilir. 

Yine bir çocuğun hatalarını sürekli yüzüne vurmak, her hareketini eleştirmek, sevgi göstermemek ve duygularını açığa vurmasını engelleme bu kişilik bozukluğunun ortaya çıkmasına sebep olacaktır. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarının olumlu ve olumsuz davranışlarını onlara söylemesi ve her durumda onların yanında olduğunu hissettirmesi son derece önemlidir.

5- Narsistik Kişilik Bozukluğu Türleri Neler? 

Narsist ne demek? Narsistik kişilik bozukluğu aslında toplumda birden fazla türde bulunur. Ancak herkes tarafından bilinen obsesif Narsist, Kompulsif Narsizm ne demek gibi kavramların yanlış olduğunun belirtilmesi gereklidir. Narsistik kişilik bozuklukları temelde teşhirci, değersizleştirici ve gizli olmak üzere iki farklı şekilde karşımıza çıkar. 

Teşhirci kişilik bozuklukları cesaretli, kibirli ve görkemli kişilerdir. Sömürgeyi seven bu kişilik türü agresif olduğu gibi empati duygusundan yoksundur. Gizli Narsist ne demek? Bu kişilik bozukluğu ise aşırı duyarlı ve savunmacıdır. 

Bu kişilik bozukluğunda onay isteme, ilgi bekleme, ilgi görmediğinde asosyalleşme ve düşük benlik saygısı yoğun olarak gözlemlenir. Değersizleştirici tipi ise utanç duygusu yoğun olan ve herşeyden çabuk etkilenip incinen kişileri tarifler. Bu türde de empati yoksunluğu, ben merkezcilik ve yetki duygusu açıkça gözlenebilecektir.

6- Narsist Kişilik Bozukluğu Olan İnsanlara Nasıl Davranmalı? 

Narsist ne demek? Bu konu kadar araştırılan bir diğer konu bu kişilik bozukluğu bulunan kişilere nasıl davranılacağıdır. Kendisine adeta aşık olan ve eleştirilmekten hoşlanılmayan bu kişilere oldukça titiz bir yaklaşım sergilenmelidir. 

Onun egosunu beslemek, kişilik bozukluğunu bir adım daha öteye taşımaktan farklı bir şey yapmayacaktır. Bu nedenle hatalarını ört bas etmek, yüzüne vurmamak, daima en iyisi ve en doğrusu olduğunu hissettirmek doğru bir hareket olmayacaktır. 

Hatalar yaptığında onu eleştirmek, küçümsemek ya da toplum içerisinde rencide etmekte onun tehlikeli ve saldırgan yanını açığa çıkarabilir. Tüm bu bilgiler ışığında Narsist kişilik bozukluğu olan kişilere empatik bir yaklaşım sergilenmesi, hatalarının yumuşak tonlamalarla ve başarılarının abartılmadan ifade edilmesi uygun olabilir.

7- Narsist Erkek mi Yoksa Narsist Kadın mı Daha Yaygın? 

Narsist erkek mi kadın mı daha yaygın? Öncelikle toplumda hem Narsist erkeğin hem de narsist kadın türünün bulunduğunu söylemek gerekiyor. Ancak Narsist erkek sayısının kadınlara göre daha yaygın olduğu da bilinen bir gerçektir. Bu durum toplumda erkek annelerinin oğullarını kusursuz görmeleri ve erkek babalarının oğullarını daha fazla eleştirmesi ile ilişkilendirilebilir.

8- Narsist Kişilik Bozukluğu ve Evlilik? İkisi Bir Arada Mümkün mü? 

Narsist ne demek? Narsist kişilik bozukluğu ve evlilik bir arada yürütülebilir mi? Narsist kişilik bozukluğunda evlilik elbette ki mümkündür. Ancak sağlıklı ve uzun süren bir evlilik için bu kişilerin psikolojik yönden tedavi görmesi şarttır. Aksi takdirde ego çatışmaları, saldırgan tavırlar ya da depresif duygular eşliğinde yürütülen bir evlilik süreci kaçınılmaz olacaktır.

9- Narsist Testi Var mı? Narsist Olduğumu Nasıl Anlarım? 

Narsist testi var mı? Bazı psikologlar kişilerin Narsistik kişilik bozukluğu açısından belirtilerini tespit edebilmek ve farkındalık düzeyini arttırabilmek amacıyla bu testlerden oluşturmuştur. 

Bu testleri çözmek ve değerlendirme sonucuna riayet etmek, Narsist olup olmadığınızı anlayabilmenizi sağlayabilir. Ancak yalnızca teste bağlı kalarak ‘’Ben Narsistim’’ demeniz, doğru bir davranış elbette ki değil. Bu noktada kesinlikle bir psikoloğa başvurmanızda fayda var.

10- Bonus: Narsistik Sayı Ne Demek? Narsistik Sayı ya da Sayılar Hangileri? 

Buda bonus sorumuz olsun. Narsistik sayı ne demek? Narsistik sayı ya da sayılar var mı? N basamaklı bir sayı her bir basamağının N. Üssüne eşitse bu durumda narsistik bir sayı olacaktır. İki basamaklı bir sayının narsistik olduğu bulunamamıştır. Ancak üç basamaklı 153 sayısı ile dört basamaklı 1634 sayısı narsistik sayılar arasındadır.

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!