Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

NASA Jüpiter Yolculuğu Başladı… ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin 12 Yıl Sürecek Yeni Jüpiter Görevi…

NASA Jüpiter yolculuğu başladı!

NASA Jüpiter yolculuğu başladı! İnsanlığın uzay keşfi her geçen gün yeni projeler ile sürmeye devam ediyor. 12 Nisan 1961 tarihinde Rus Kozmonot Yuri Gagarin’in, Vostok 1 uzay aracıyla uzaya başlayan yolculuk, 20 Temmuz 1969 tarihinde Amerikalı Astronot Neil Armstrong’un, Apollo 11 görevinde Ay’a adım atmasıyla bambaşka bir boyut kazanmıştı. Zamanla insanlığın uzay görevleri hız kesmeksizin sürerken, Mars’tan sonra şimdi de Jüpiter görevi başlıyor.

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (Bilinen adı ile NASA), ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Uzay Üssü’nden Atlas V 401 roketi ile, Jüpiter’in çevresinde bulunan, Trojan yani Truva Asteriotleri’ni incelemek amacıyla ‘Lucy’ uzay aracının fırlatılışını gerçekleştirdi. İşte, NASA Jüpiter yolculuğu konusuna dair gelişmeler…

NASA Nedir? NASA Jüpiter Yolculuğu Nedir?

NASA yani Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, 1958 yılında dönemin Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olan Dwight Eisenhower tarafından hizmete açılan ve ABD’ye bağlı olarak görev yapan ve çeşitli uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurumdur.

1- NASA Jüpiter Yolculuğu

NASA Jüpiter yolculuğu Lucy adı verilen uzay aracı ile resmen başladı. 12 yıl sürmesi planlanan bu yeni görev, insanlığın uzay yolculuğunun yeni bir aşamasını oluşturuyor. Lucy isimli uzay aracının fırlatma işlemi, Florida’da yer alan Cape Canaveral Uzay Üssünden Atlas V roketi ile yapıldı. NASA Jüpiter yolculuğu ile yapılan fırlatma işleminin toplam maliyetinin ise 148,3 milyon ABD Dolarını bulduğu ifade ediliyor.

2- Lucy’nin Görevi Ne Olacak?

NASA Jüpiter yolculuğu sırasında görev alan Lucy, 12 yıllık görev süresi boyunca Jüpiter gezegeninin etrafında bulunan Truva asteroitlerini inceleyecek. Lucy, Jüpiter gezegeninin önünde ve arkasında yer alan farklı asteroit gruplarını incelemek amacıyla Jüpiter’in yörüngesine girecek.

NASA Jüpiter yolculuğu için bahsi geçen görev için toplam 981 milyon dolarlık bir bütçe belirlemiş durumda. Yine Lucy uzay aracında, gerçekleştirilecek bilimsel keşiflerde kullanılmak amacıyla laboratuvar ürünü olan elmaslardan üretilen bir de disk bulunuyor.

NASA Jüpiter yolculuğu sırasında Lucy, Mars ile Jüpiter arasında bulunan Aana Kuşak’ta ki bir göktaşını ve Truva kuşağında bulunan yedi ayrı göktaşını inceleyecek. Bu anlamda bölgedeki asteroitleri ziyaret eden ilk uzay aracı da Lucy olacak.

Asteroitler üzerinde yapılacak bu inceleme ile Jüpiter gibi dev gezegenlerin oluşum süreçleri ve Güneş Sisteminin gelişimine dair önemli bulgulara ulaşılması hedefleniyor.

3- NASA’nın Konuya İlişkin Twitter Paylaşımı

NASA Jüpiter yolculuğu görevine ilişkin duyurusunu da twitter paylaşımı ile gerçekleştirdi. NASA paylaşımında, ‘Lucy gökyüzünde. Lucy görevimiz 5;34’te (UTC 9;34) başladı’  ifadelerine yer verildi.

14 metreyi aşan bir uzunluğa sahip Lucy uzay aracı, enerjisini yakıt ve solar panelleri vasıtasıyla sağlıyor. Lucy, NASA Jüpiter yolculuğu görevi süresince toplamda 6,5 milyar kilometrelik mesafe alması öngörülüyor. Lucy’nin, asteroidlere ilk olarak 2025 yılında yaklaşması, sonrasındaki yakın uçuşlarını ise 2027 ve 2033 yıllarında yapması bekleniyor.

4- Lucy Görevinin Adı Nereden Geliyor?

12 yıl sürmesi ve duruma göre uzaması da beklenen Lucy görevinin adını ise,  Amerikalı paleoantropologlar Tom Gray ve Donald Johanson tarafından 24 Kasım 1974 tarihinde Etiyopya’nın kuzeydoğusunda yer alan Afar Bölgesinde keşfedilen 3,2 milyon yıllık fosilleşmiş bir erken insansı iskeletinden aldığı belirtiliyor. Bahse konu bu insansı iskelet de ismini, ünlü müzik grubu The Beatles’ın en bilinen şarkılarından olan ‘Lucy in the Sky With Diamonds’ parçasından alıyor.

NASA Jüpiter yolculuğu görevinin ismine dair yapılan açıklamada, Lucy iskelet fosilinin insanlığın oluşumuna ilişkin benzersiz bilgiler sunması gibi Lucy uzay görevinin de gezegenlerin oluşumundan Güneş Sisteminin kökenine kadar birçok bilgiyi kökten değiştirebileceği ifade edildi. Yazımızın sonunda bir diğer ilgi çekici konu Dünyanın Sonu NASA Tarafından Açıklandı yazımıza göz atmanızı öneririz.