featured

Neden Sürekli Acıkıyorsunuz? Yedikçe Acıktıran Yiyecekler Sebebi Olabilir!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yedikçe acıktıran yiyecekler günlük yaşamda aslında minimuma yakın tüketmemiz gerekenlerden oluşuyor. Listede yer alan bu besinlerin değerinde genellikle fazla karbonhidrat bulunmasından ötürü kilo yaptığı bilinmektedir.

Yalnız yedikçe acıktıran besinler sadece bununla kalmayarak aynı zamanda yağ dengenizde de artışa sebep olabilir. Sürekli bir şeyler yeme ihtiyacı duymanız da günlük yaşamınızda olumsuz etkiye sebep olacaktır.

‘Yediğim halde sürekli acıkıyorum, halbuki daha yeni yemek yemiştim’ gibi cümleleri sık sık kullanıyorsanız yediklerinize göz atmakta fayda var.

İşte uzmanlar tarafından açıklanmış olan yedikçe acıktıran yiyecekler!

Hamur İşleri

Hamur İşleri

Yedikçe acıktıran besinler listesine ilk olarak bilinen bir grupla başlayalım. Hamur işleri içerisinde bulundurduğu yüksek karbonhidrata rağmen çoğu zaman kan şekerinizde olumsuzluk yaratır.

Özellikle sabah okula ya da işe giderken çabuk kahvaltı yapmak adına tercih ettiğiniz poğaça ve açmalar, kısa sürede kan şekerinizi yükseltse de yine kısa sürede düşmesine sebep olacaktır.

Kan şekerin oluşan bu hızlı değişim de birkaç saat içinde kendinizi yorgun, halsiz ve oldukça aç hissetmenize sebep olur.

Mısır Gevreği

Mısır Gevreği

Yine kahvaltıda az besin değeri alayım, kilo almayayım mantığıyla hareket edilip hazırlanmasındaki pratikle en çok tercih edilenler arasında mısır gevreği bulunuyor.

Öyle ki sadece yetişkinler değil çocuklarda da sık bir tüketimi söz konusu. Fakat mısır gevreği yedikçe acıktıran besinler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Zira bu yiyeceği tüketmeniz yüksek karbonhidrat almanıza ancak sağlıklı enerji oluşturmanıza engel oluyor. Bu da kısa sürede acıkmanızın sebepleri arasındadır; yerine yulaf tercih edebilirsiniz.

Pilav

Pilav

Yüksek ihtimalle yedikçe acıktıran yiyecekler arasında şaşırmayacağınız yemeklerden birisi de pilavdır. Pilavın hammaddesi olan pirinç yüksek miktarda nişasta içerir.

Bu nişasta oranı o kadar yoğundur ki glisemik olarak kan şekerinizde kısa sürede bir sıçrama yaşanmasına sebep olur. İlk anlarda tok, enerjik hissedebilirsiniz.

Ancak ani gelen yorgunlukla beraber kan şekeriniz normali değil dip seviyeyi görür. Bu da yedikçe acıktıran besinler listesinde yer alan pilavdan kaynaklanır.

Diyet Gazlı İçecekler

Diyet Gazlı İçecekler

Normal şartlarda listeye direkt olarak gazlı gıdalar yazsaydık, ‘diyet tüketiyorum sorun olmaz herhalde’ diye düşünebilirdiniz. Fakat kötü bir haberimiz var!

Diyet gazlı içecekler kişiye iyi hissettiren içecek sınıflaması içinde yer alıyor. Fakat bu içecekler düşük şeker içerdiğinden vücudunuzda ters etki yaratıyor.

Şeker az miktarda kontrollü şekilde özellikle beyin için gereklidir. Ancak siz içecekten şeker almadığınızda beyniniz daha fazla şeker almak adına tekrar yemek yeme iç güdüsüne sizi sokacaktır.

Mısır

Mısır

Çocuklardan tutun da yetişkinler tarafından da çok sevilen mısırın yedikçe acıktıran besinler arasında bulunduğunu söylemek gerekiyor.

Genellikle diyet listelerinde göremeyeceğiniz mısırın içerisindeki nişasta oranının fazla olması kan şekerinde aynı pilav gibi etki yaratır.

Anlık olarak tok hissetseniz de zamanla düşen kan şekeri değerleri daha sık acıkıp yeni bir şeyler yeme ihtiyacı doyurur.

Light Yoğurt

Light Yoğurt

Yine diyet listelerinin vazgeçilmezi olan ancak yedikçe acıktıran yiyecekler arasında bulunmasına şaşıracağınız bir yiyecek: Light yoğurt!

Evet yanlış duymadınız! İçerik olarak düşük yağ miktarından ötürü tercih edilen bu yoğurt türü sanıldığının aksine yüksek karbonhidrat içerir. Kalori miktarının çoğu buradan gelir.

Halihazırda normal yağlı yoğurtlara göre daha az doyurucu olması bir yana yüksek karbonhidrat içermesinden de ötürü kısa sürede açlık hissetmeye sebep olur.

Muz

Muz

Meyvelerin çoğu zaman sağlıklı olduğu yanılgısı vardır. Normal şartlarda bu kabul edilebilir fakat özellikle kilo ve kan şekeri sorunu yaşayanların muzdan uzak durması gerekiyor.

Diyet listelerinde göremeyeceğiniz muzun çabuk acıktıran yiyecekler arasında bulunma sebebi glisemik indeksle alakalıdır.

İçeriğinde yer alan yüksek glisemik indeks, kan şekerini normal seviyelerde tutmaz. Kısa sürede üst nokta ve en alt aşamaya getirerek çok çabuk acıkmanıza sebep olur.

Sakız

Sakız

Sigarayı bırakan birçok insan ağzını oyalamak için sakız çiğner ve kısa sürede çok kilo almaktan yakınır. Aslında bunun sigarayı bırakmaktan ziyade sakızla bir ilgisi vardır.

Sürekli sakız çiğnemek, mide asidini kısa sürede olması gerekenden yukarı çıkarır. Bu durum beyne acıktığınız sinyalini gönderir.

Yedikçe acıktıran besinler sınıfında tam olarak yemeseniz bile çiğnediğinizde sizi olumsuz etkileyecek türlerden birisidir.

Karpuz & Kavun

Karpuz & Kavun

Meyveler şeker ihtiyacını karşılamak adına doğal tüketim malzemeleri olarak bulunur. Fakat içeriğindeki yüksek miktardaki şeker miktarı vücudunuzda bazı değişimleri beraberinde getirecektir.

Her ne kadar kavun ve karpuz su miktarının yoğun olduğu ve çabuk sindirilen besinler olsa da yüksek miktarlı şeker oranları tüketim sonrası kısa sürede acıktıran besinler grubunda yer almasına sebep olur.

Patates

Patates

Patatesin ister kızartması ister haşlaması… Fark etmiyor. İçeriğinde yer alan yüksek miktardaki nişasta sizi kısa sürede acıktırmaya yetiyor.

Yedikçe acıktıran yiyecekler arasındaki patatesin nişasta oranı dengelenemediği için ne kadar çok yerseniz o kadar sizi acıktıracaktır.

Bu yüzden özellikle diyetlerde önerilmeyen bir yiyecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!