featured

Nefes Kesen Büyük Kanyon Milli Parkı Nerede? İşte Amerika Grand Kanyon Ulusal Parkı!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Büyük Kanyon Milli Parkı ve Dünya üzerinde bulunan bazı bölgeler, gerek doğal güzellikleri ve gerekse de sahip oldukları büyük ün ile cazibe merkezi olmayı başarıyor.

YouTube video

Bugünkü yazımızda sizi, dünyanın en göz kamaştıran ve nefes kesen kanyonlarından biri olan Büyük Kanyon Milli Parkı ve güzelliklerini tanıtırken, hakkında merak edilenleri yanıtlayacağız.

Büyük Kanyon Milli Parkı Nerededir?

Büyük Kanyon Milli Parkı, hepimiz az çok Amerikan kovboy filmlerinden hatırlarız. Gerçekten de eşsiz bir doğal oluşum olan Büyük Kanyon Milli Parkı, çok sayıda filminde çekildiği bir yer olmuştur. Bunun yanında Amerikan ulusal tarihi açısından son derece önemli olan ve uzun yıllar Kızılderililere de ev sahipliği yapan Büyük Kanyon hangi ülkededir, Büyük Kanyon nerede sorularına da hemen bir cevap verelim. Bu kanyon Amerika Birleşik Devletleri’nin Arizona Eyaletinde bulunur.

Dünyanın en çok merak edilen bölgeleri arasında yer alan Amerika Grand Kanyon, Colorado Nehri tarafından milyonlarca yılda oluşturulmuş devasa ve benzersiz bir kanyondur. Bu bölge, Amerika Grand Kanyon Ulusal Parkı çerçevesinde koruma altına alınmıştır.

Birçok farklı rengi barındıran bu Büyük Kanyon Milli Parkı, 466 kilometrelik inanılmaz bir uzunluğa ve 400 metre ile 2,4 kilometre arasında değişen bir genişliğe sahiptir. Yine bu devasa Kanyonun derinliği ise yer yer 1600 metreye kadar ulaşır. Zaten bu rakamlar, söz konusu kanyona neden Büyük Kanyon ismi verildiğinin de bir göstergesidir.

1- Büyük Kanyon’da İlk Avrupalı

Amerika’nın en ünlü başkanlarından biri olan Theodore Roosevelt’in büyük hayranı olduğu ve her fırsatta ziyaret ettiği Büyük Kanyon Milli Parkı, ilk defa 1540 yılında, İspanyol bir kaşif olan García López de Cárdenas tarafından keşfedilmiştir. Bu kanyon, bu fark edilişten çok daha uzun zaman öncesinden başlamak üzere, zaten Amerikan Yerli Halkı olan Kızılderililer tarafından yerleşim bölgesi olarak kullanılıyordu.

Dünyanın en önemli doğal bölgelerinden biri olarak kabul edilen Valla Kanyonu gibi Grand Kanyon  üzerindeki ilk bilimsel araştırmalar da 1869 yılında John Wesley Powell ve ekibi tarafından yapılmıştır.

2- Büyük Kanyon Milli Parkı ve Sunduğu Eşsiz Bir Manzara

Oluşumu milyonlarca yılda tamamlanan bu kanyon, ucu bucağı olmayan eşsiz bir manzarayı ziyaretçilerine sunuyor. Genelde toprak tonların belirgin olduğu kanyonun, masmavi bir gökyüzü ile birleştiği manzarası, adeta ziyaretçilerin nefesini kesiyor.

Büyük kanyon Milli Parkı ve çevresi, 1919 yılında Theodore Roosvelt’in öncülüğünde Ulusal Park olarak ilan edilmiş ve bu şekilde koruma altına alınmıştır. Yine Grand Kanyon, 1979 yılında da UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesine alınmıştır.

Keşfinden önce, uzun yıllar boyunca çeşitli Kızılderili kabile ve topluluklarına ev sahipliği yapan Grand Kanyon üzerinde, günümüzde de “Havasupai”, “Hualapai” ve “Navajo” adı verilen Kızılderili kabileleri, kendilerine verilen federal izin çerçevesinde yaşamakta ve kendilerine ayrılan bölgeleri yönetmektedirler.

3- Büyük Kanyon Milli Parkı Giriş Noktaları

Dünyanın en mükemmel doğal oluşumlarından biri olan Büyük Kanyon’a giriş yapabileceğiniz üç farklı nokta bulunuyor. Bu noktalar ise bulundukları konuma göre, North Rim (Kuzey Yakası), South Rim (Güney Yakası) ve West Rim (Batı Yakası) isimlerini alıyor.

Bu giriş rotaları arasında bulunduğu konum ve yüksekliği nedeni ile en az tercih edileni North Rim oluyor. Bu rota zaten, kar yağışı nedeniyle Ekim ile Mayıs ayları arasında kapalı tutuluyor. Buna karşın Büyük Kanyon’a, South Rim ve West Rim girişleri daha çok tercih ediliyor. Özellikle South Rim yani güney giriş, bu noktalar arasında en popüler olanı olarak öne çıkıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin en ilgi çekici bölgeleri arasında yer alan Büyük Kanyon Milli Parkı için en çok ziyaretçi aldığı dönem yaz ayları olmakla beraber ilkbahar ve sonbahar aylarında da Kanyon hatırı sayılır derecede meraklı tarafından geziliyor.

Son olarak hatırlatalım ki, çok fazla sayıda bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapan Büyük Kanyon’da, ayrıca doğa yürüyüşlerinden kaya tırmanışlarına, yamaç paraşütünden raftinge kadar birçok farklı aktivite yapabilme imkanı da bulunuyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!