featured

Neil Armstrong Kimdir? Uzaya İlk Adım Atan Astronot ve Onun İlginç Yaşam Öyküsü…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Neil Armstrong kimdir? “Bir insan için küçük, insanlık için dev bir adım” sözleri ile Ay’a ilk adımı atan ve Ay yürüyüşünü gerçekleştiren ilk insan olan Neil Armstrong, adını dünya tarihine yazdıran bir büyük astronottur. Bu yazımızda Neil Armstrong hayatı ve hakkında diğer merak edilenleri size aktaracağız…

Neil Armstrong Kimdir? Neil Armstrong Çocukluk Yılları 

Neil Armstrong kimdir ?Ay’a ilk adım atan kişi olarak insanlık tarihine geçen Neil Alden Armstrong, ünlü bir Amerikalı astronot aynı zamanda test pilotu, uzay mühendisi ve üniversite profesörüdür. Neil Armstrong, ABD Ohio Wapakoneta’da 5 Ağustos 1930 tarihinde hayata gözlerini açmıştır.

Küçük yaşlardan beri okumayı çok seven bir çocuk olan Neil, ilkokulda iki sınıf birden atlamış ve sekiz yaşında dördüncü sınıfa başlamıştır. Neil Armstrong’un okuma tutkusu dışındaki bir diğer tutkusu ise uçaklara duyduğu hayranlık olmuştur.

Çocukluk yıllarında izcilik faaliyetlerine katılan Neil, küçük yaşlarda okulunun yanında birçok farklı işte (Çim biçme, fırın, eczane ve markette çıraklık) çalışmıştır. Neil Armstrong daha on altı yaşında uçuş dersleri alarak araba ehliyetinden önce uçuş lisansına sahip olmuştur. Bu ünlü astronot, üniversite eğitimini ise Purdue Üniversitesi bünyesinde havacılık ve uzay mühendisliği alanında tamamlamıştır. Uzay turizmi yazımızı okumak için tıklayınız. 

Neil Armstrong Kimdir? Astronotluğa İlk Adım…

Neil Armstrong kimdir ? Neil Armstrong üniversite mezuniyeti sonrası Amerikan Deniz Kuvvetleri pilotu sıfatıyla uçuşlar gerçekleştirmiştir. 1956 yılında evlenen Neil Armstrong, 1958 yılında kurulan NASA (Amerika Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) astronot olarak katılmak için 1962 yılında başvurmuş ve bu kuruma seçilen ikinci astronot grubu içinde başvurusu kabul edilmiştir.

Neil Armstrong ve İlk Uzay Yolculuğu (Gemini 8 Görev Uçuşu)

Neil Armstrong kimdir? Neil Armstrong NASA bünyesinde kısa sürede fark edilen becerileri ve soğukkanlılığı sayesinde Neil Armstrong iki defa uzay uçuşu gerçekleştiren nadir astronotlardan biri olmuştur. Armstrong ilk uzay uçuşunu 1966 yılında Gemini 8’in görev komutanı olarak gerçekleştirmiştir. İki kişilik bu uçuşta David Scott ile birlikte görev almıştır.

Bu yolculuk esnasında içinde bulundukları uzay aracı kendi etrafında spin atmaya başladığında, baygınlık geçirmeden önce soğukkanlılıkla aracın kontrolünü geri almayı başararak önemli bir kazanın önüne geçmiştir.

Neil Armstrong ve Ay’a ilk Adım (Apollo 11 Görev Uçuşu)

Neil Armstrong kimdir ? Neil Armstrong’un ikinci uçuşu ise, onun insanlık tarihine adını yazdırmasını sağlayan Apollo 11 görev uçuşu olmuştur. 20 Temmuz 1969 tarihinde Apollo 11 komutanı olarak yer aldığı bu uçuşta kendisine mürettebat olarak Buzz Aldrin ve Michael Collins eşlik etmiştir. Apollo 11 ile Armstrong ve Aldrin, Ay üzerinde Eagle (Kartal) adındaki bölgeye inmişler, Collins ise Apollo kapsülünde ayın yörüngesinde beklemede kalmıştır.

Neil Armstrong ve Buzz Aldrin’in yaptıkları bu iniş sonrası, Ay yüzeyine ilk adım atan insan Neil Armstrong olmuş ve tarihe geçen o ünlü “Bir insan için küçük,  insanlık için dev bir adım” cümlesini bu esnada söylemiştir. Armstrong’un Ay yüzeyine ilk adımından yaklaşık olarak 19 dakika sonra ise Buzz Aldrin de kendisine katılmış ve Ay’da yürüyen ikinci insan olmuştur.

Neil Armstrong ve NASA’dan Emekliliği

Neil Armstrong Apollo 11 görev uçuşu ve Ay’a ilk adım atan insan olarak dünya çapında büyük bir üne kavuşmuş, Amerika için ulusal bir kahraman haline dönüşmüştür. Bu ünlü Apollo 11 uçuşundan bir yıl sonra ise NASA’dan emekli olmuştur. Bu kararından sonra Cincinnati Üniversitesi bünyesinde çalışmaya başlayan Neil Armstrong, 1979’a kadar uzay mühendisliği bölümünde profesör olarak görev yapmıştır.

1985 ile 1986 yılları arasında Uluslararası Uzay Komisyonu’nda çalışmış ve 1986 yılında Challenger Kazasının araştırma komisyonunda da başkan yardımcısı olarak görev almıştır. Tüm yaşamı boyunca büyük saygı gören bu ünlü astronot, 7 Ağustos 2012 tarihinde tıkanan kalp damarları nedeniyle ameliyat geçirmiş ve 82 yaşını sürerken 25 Ağustos 2012’de hayata gözlerini yummuştur.

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!