featured

Nekroskopi Nedir? Değişen Hayvanları Koruma Kanunu Kapsamında Nekroskopi’nin Önemi Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nekroskopi nedir? Hayvan hakları uzun yıllardır ülke gündemimizde yer alan önemli konular arasında yer alıyor. Bu kapsamda uzun bir süredir beklenen 7332 sayılı Kanun, geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edilerek resmi gazetede yayınlandı. 09.07.2021 günü kabul edilen 7332 sayılı Kanun ile Hayvanları Koruma Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’nda bazı değişiklikler yapıldı. Hayvanları koruma kanunu mevzuatı için tıklayınız.

Nekropsi nedir? Bu yeni yapılan kanuni düzenlemelerin önemi ise; daha önceden mal ve eşya statüsünde görülen hayvanlar, artık canlı statüsünde kabul ediliyor ve hayvanlara eziyet, işkence, kötü muamele, cinsel saldırı veya tecavüz gibi eylemler için de hapis cezası getiriliyor. Bu yazımızda yeni değişiklikler kapsamında Hayvanları Koruma Kanunu ve hayvanlar üzerinde yapılan “nekroskopi” konusuna değineceğiz. Nekroskopi nedir? Nekroskopi neden önemlidir?

Nekroskopi Nedir | Nekropsi Ne Demektir?

Nekroskopi nedir? Nekroskopi ya da bir diğer tabirle nekropsi; necro (ölü) ve opsie (görme) sözcüklerinin birleşiminden oluşan ve hayvan kadavralarına yönelik, veteriner hekimler tarafından uygulanan metotsal inceleme işlemini ifade eder.

Yani daha kısa bir ifadeyle Nekroskopi, hayvanın ölüm nedenini ve zamanını araştırmak amacıyla, hayvan kadavrasının belirli bir metot çerçevesinde açılarak, organ ve dokularının incelenmesi işlemidir.

Nekroskopi Hangi Amaçlarla Yapılır? Nekropsi Hangi Hastalıklarda Uygulanmaz? 

Nekroskopi nedir ? Nekroskopi ya da nekropsi uygulamasının yapılmasının başlıca nedenleri ise şunlardır;

Ölüm ve eğer varsa hastalık nedeninin ortaya çıkarılması,Ölüm zamanının saptanması,Sigorta kapsamına giren hastalıklardan dolayı hayvanın ölümü gerçekleşmişse, bunun tespiti ve sigortaya rapor verilmesi,Adli olaylar söz konusu ise, mahkeme ve adli makamlara rapor sunulması.

Nekroskopi nedir? Nekrospi hangi hastalıklarda uygulanmaz? Özellikle, adli olayların aydınlatılması bakımından nekroskopinin önemi büyüktür. Hele ki son yapılan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişiklikler ile hayvanlara eziyet, işkence, kötü muamele, cinsel saldırı ya da tecavüz gibi eylemler için hapis cezası getirilmesi de göz önüne alındığında, hayvanların ölüm nedeninin ve hayvan kadavralarındaki bulguların doğru tespit edilmesi son derece önemli olacaktır. 

İşte bu noktada, nekroskopi yapılarak, ölen hayvanların ölüm nedenlerinin ve ölüm zamanlarının tam olarak tespit edilebilmesi, yine ölen hayvanların kadavraları üzerinde eziyet, işkence, cinsel saldırı gibi bulguların var ise tespiti mümkün olacaktır.

Nekroskopi nedir ? Bu nedenle, son yapılan kanuni düzenlemeler kapsamında, nekroskopi işlemlerinin zamanında ve eksiksiz yapılması, adli olay niteliğindeki hayvan ölümleri açısından son derece ehemmiyetli bir konu olarak öne çıkacaktır.

Ayrıca ölen hayvanlarda var ise hastalık ya da bulaşıcı hastalıkların da tespitini sağlaması yönüyle nekropsi tıp uygulaması; sürü sağlığı, bakım evlerinde bulunan hayvanların sağlığı ve netice olarak insan sağlığı açısından da gerekli ve oldukça önemli olan bir uygulamadır.

Nekroskopi Nasıl Yapılır?

Nekroskopi nedir ? Nekropsi sırasında ilk olarak hangi sistem incelenir? Gerek bilimsel amaçlarla, gerek hayvan ve insan sağlığı açısından ve gerekse de adli olaylar ile ilgili olarak nekroskopi yapılması gerektiği durumlarda;

Öncelikle nekroskopi, ölümden sonra mümkün olduğu kadar hızlı ve gecikmeksizin yapılmalıdır.Bozulmayı önleyebilmek için hayvan kadavrası, nekroskopi yapılana dek mümkün olduğunca soğuk tutulmalıdır.Hayvan dıştan incelenerek, kimliği, beden yapısı, beslenme durumu, ölüm anındaki pozisyonu, hayvan bedeni üzerindeki lezyon, yara, iz gibi bulguların tespit edilmesi ve anamnez alınması gerekir.Hayvan kadavrası üzerindeki dış muayene yanında gerekli boşlukların (göğüs boşluğu, karın boşluğu gibi) açılarak detaylı iç muayenenin de yapılması gereklidir.Kadavranın tümden incelenmesi, lezyonlu organ ve dokular yanında normal olanlarında, nekroskopi işlemi esnasında kaydedilmesi gereklidir.

Nekroskopi nedir? Hayvanın ölüm nedeni, var ise hastalığı, ölüm zamanı ve hayvan üzerindeki bulguların tespiti açısından bilimsel bir çalışma olan Nekroskopi; biyokimyasal, hematolojik, tanısal görüntüleme ve tanısal cerrahi gibi klinik muayene metotlarına değer katan önemli bir uygulamadır.

YouTube video

Özellikle Hayvanları Koruma Kanunu’nda son yapılan değişiklikler sonrasında, adli olaylar ve yürütülecek soruşturmalar açısından da, suç ve suçluların tespiti bakımından nekroskopi işlemi oldukça önemli bir hal alacaktır.

Nekroskopi nedir?Bu yazımızda, genel anlamı ile nekroskopinin ne olduğu yanında dünyayı paylaştığımız canlılar olan hayvanlara yönelik işlenebilecek ve ölümle sonuçlanabilecek suçlar açısından nekroskopinin önemine değindik.

Son olarak, önemle hatırlatalım ki; bir anlamda yaşamları, sağlıkları, bakımları ve huzurları bizlere emanet edilen hayvanları korumak, onlar ile bu dünyayı paylaşarak, onların da bir canlı olduğunu unutmadan yaşamak, hepimizin öncelikli görevi ve vicdani sorumluluğudur. Dünyanın en garip 7 ölüm sebebi yazımızı okumak için tıklayınız. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!