Nüfusmatik Nedir ?  Hangi İşlemler Yapılır? Nüfusmatikler ile E-imza Yüklemede Yeni Dönem…
Nüfusmatik Nedir ?  Hangi İşlemler Yapılır? Nüfusmatikler ile E-imza Yüklemede Yeni Dönem…

Nüfusmatik Nedir ?  Hangi İşlemler Yapılır? Nüfusmatikler ile E-imza Yüklemede Yeni Dönem…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nüfusmatik nedir : Nüfusmatik, nüfus müdürlüklerinde gerçekleştirilen bazı nüfus işlemlerinin, nüfus memurları ile muhatap olmadan ve güvenli ortamlarda elektronik bir yöntem aracılığıyla hizmet alma fırsatı sunması anlamına gelmektedir. Nüfusmatik, herkesin nüfus kaydıyla ilgili işlemlerini kolayca gerçekleştirmesini sağlayan önemli bir hizmettir.

Nüfus müdürlüğü üzerinden gerçekleştirilen birçok işlemin elektronik olarak gerçekleştirilmesine olanak tanıyan uygulamanın adı nüfusmatiktir. Kullanımı yaygınlaşan bu uygulamanın nasıl kullanılacağı, hangi işlemlerin nüfusmatikler üzerinden yapılabileceği ve nüfusmatiklerin hangi illerde olduğu gibi sorular ise merak konusu oluyor. Peki, nüfusmatik nedir, nüfus matik nerelerde var? İşte, detaylar…

Nüfusmatik Nedir?

Nüfusmatik Nedir ?

Nüfusmatik nedir? Kimlik kartına elektronik imza yükleme ve kimlik kartına ehliyet bilgileri yükleme de dahil olmak üzere çok sayıda nüfus işlemini, nüfus memuru ile muhatap olmaksızın yapabilme imkanı nüfusmatik denilen cihazlar ile mümkün hale geliyor.

“Hayat Kimliğinle Kolay” projesi kapsamında yer alan bu teknolojik uygulama, ilk olarak 10 Ocak 2022 tarihinde 50 ayrı ilde bulunan nüfus müdürlüklerinde hizmet vermeye başlamıştı.

 Bu şekilde ilk etapta 50 ayrı ilde faaliyete geçen Nüfusmatiklerde, bir ay gibi kısa bir süre içerisinde 10 binden fazla farklı nüfus işlemi gerçekleştirilmişti. Uygulamaya gösterilen yoğun ilgi üzerine “Nüfusmatikler” ülke genelinde 81 ilde 105 farklı noktada hizmet vermeye başladı.

Nüfusmatik Üzerinde Yapılabilen İşlemler Nelerdir?

Nüfusmatik Üzerinde Yapılabilen İşlemler Nelerdir?

 Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartına sahip olan vatandaşlar, Nüfusmatik üzerinde bulunan parmak izi cihazıyla kimlik doğrulamasını yaptıktan sonra, 7/24 güvenli alanlarda ve de personel desteği olmaksızın;

T.C Kimlik Kartı işlemleri (Bilgi görüntüleme, pin, şifre değiştirme vb.),Kimlik kartına sürücü belgesi yükleme,Kimlik Kartına e-imza yüklenmesi,Adres beyanı,Randevu işlemleri,Onbeş yaş altı çocukların kimlik kartı başvuru işlemleri gibi önemli nüfus işlemlerin tamamı gerçekleştirilebiliyor.

Kolayca adres beyanı yapabileceğiniz yeni uygulama Adres kodu ile ilgili bilgi almak için Türkiye’nin adres sistemi değişiyor! Adres kodu nedir yazımıza göz atabilirsiniz. 

Elektronik imza Nedir?

Nüfusmatik Nedir ?  Hangi İşlemler Yapılır? Nüfusmatikler ile E-imza Yüklemede Yeni Dönem…
Nüfusmatik Nedir ?  Hangi İşlemler Yapılır? Nüfusmatikler ile E-imza Yüklemede Yeni Dönem…

Nüfusmatik üzerinde gerçekleştirilebilen ve ilerleyen dönemler için büyük önem taşıyan e-imzanın kimlik kartına yüklenmesi işlemi kapsamında, e-imza’nın ne olduğu ve nasıl kullanılabileceği de sık sorulan sorular arasında yer alıyor. Peki, e-imza nedir? Nasıl kullanılır?

Elektronik imza ya da kısa tabiriyle e-İmza, gelişen teknolojinin bir sonucu olarak devlet dairelerinde, noterliklerde, bankacılık işlemlerinde, sağlık işlemlerinde, gümrük işlerinde, sigortacılık alanında ve daha pek çok alanda yoğun bir şekilde kullanılmaya başlayan bir teknolojidir.

YouTube video

Her geçen gün uygulanma alanı genişleyen e-imza, ıslak imza da olduğu gibi tek bir şekle sahip olmak yerine, belirlenmiş karakter, harf veya sembollerden oluşan ve bu şekilde kullanan kişinin kimliği ile örtüşen bir imza şeklidir.

Islak imzaya oranla daha da güvenilir bir araç olan e-imza, hem kamu, hem de özel sektöre ait iş ve işlemlerin gerçekleştirilmesinde gerek kırtasiyeciliğin azaltılması ve gerekse de işlemlerin daha çabuk, hatasız ve eksiksiz bir şekilde yapılmasına olanak tanır. Bu anlamda e-imza uygulaması zaman ve maliyet tasarrufu sağlarken, işlemlerin de daha güvenli yapılabilmesini de sağlar.

Nüfusmatikler ile Elektronik İmza Uygulamasında Yeni Dönem

Nüfusmatikler ile Elektronik İmza Uygulamasında Yeni Dönem

Hayat Kimliğinle Kolay projesi kapsamındaki adımlardan biri olan, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartına “e-İmza” yüklenmesi işlemi de nüfusmatik  aracılığı ile 81 ildeki 105 ayrı noktada, personel desteği olmaksızın gerçekleştirilebiliyor.

Yine nüfusmatik üzerinde yapılabilecek nüfus işlemlerinden bir diğeri de sürücü belgesinin kimlik kartına yüklenebilmesi olarak dikkat çekiyor. Bu sayede vatandaşlar, yeni nesil kimlik kartlarını, sürücü belgesi olarak kullanabilecekleri gibi e-imza olarak da kullanma imkanına kavuşacaklar.

Nüfusmatikler Başka Nerelerde Yer Alacak?

Nüfusmatikler Başka Nerelerde Yer Alacak?

Nüfusmatik nedir? Şu an için 81 ilde 105 noktada faaliyette bulunan nüfusmatiklerin, ilerleyen zamanlarda havalimanlarında, nüfusu elli binin üzerinde olan muhtarlıklarda ve belediyelerde de yer almasına dair planlamalar ise sürdürülüyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!