featured

Ocak Ayı Enflasyon Oranları Açıklandı | Kiralara Yapılacak Ocak Ayı Zam Oranları da Belli Oldu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ocak ayı enflasyon oranları, ekonomi ve piyasalar kadar ev sahibi ve kiracıları da yakından ilgilendiriyordu. Ocak ayı enflasyon oranları rakamlarının açıklanması ile birlikte bu ay kiralara yapılacak zam ve kira artış oranları da belirlenmiş oldu. 2021 Ocak enflasyon hem ev sahiplerini hem kiracıları etkileyecek.

Yapılan açıklamaya göre Ocak ayı enflasyon oranları yıllık bazda yüzde 14.97 olarak gerçekleşirken, TÜFE’nin (Tüketici Fiyat Endeksi) 12 aylık ortalaması ise yüzde 12.53 olarak açıklandı ve böylece ev sahiplerinin kiracılarına uygulayabilecekleri  2021 yılı Ocak ayı en yüksek tavan zam oranı da belli oldu.

Kira Artış Oranlarında Yasal Mevzuat Nedir?

Kira bedelinin belirlenmesi ve artışına ilişkin yasal düzenleme 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alıyor. Türk Borçlar Kanunu madde 344 düzenlemesine göre;

“Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.”

Hükümlerine yer verilmiştir. Böylece eğer taraflar kira bedeline ilişkin anlaşmışlar ise, bir önceki kira yılında TÜFE’nin  (Tüketici Fiyat Endeksi) on iki aylık ortalamasını geçmemek koşulu ile zam oranlarını belirlemeleri gerekir. Yani diğer bir ifade ile TÜFE 12 aylık ortalamasının üzerinde bir kira zammı yapılamaz.

Yine aynı madde düzenlemesine göre eğer taraflarca bir anlaşma yapılmamış ise, kira bedeli, bir önceki kira yılı TÜFE’de ki (Tüketici Fiyat Endeksi) on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşulu ile belirlenir.

TÜFE 12 Aylık Ortalaması Belli Oldu

Türkiye İstatistik Kurumu Ocak 2021 TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) ve Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) oranlarını belirledi. TÜİK enflasyon oranlarını açıkladı. Bu yasal düzenlemeler kapsamında ekonomi ve piyasalar kadar ev sahiplerini ve kiracılarını da yakından ilgilendiren Ocak ayı enflasyon oranları açıklanmasıyla birlikte 2021 yılı Ocak ayı kira zam oranları için belirleyici olan TÜFE 12 aylık ortalaması da belli oldu.

Yıllık enflasyon oranları için beklenen Ocak ayı tavan kira artış oranı da bu şekilde yüzde 12,53 olarak belirlenmiş oldu.

Kira Artış Oranı Nedir? Ocak Ayı Enflasyon Oranları Kapsamında Nasıl Hesaplanır?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından kamuoyuna duyurulan enflasyon rakamlarının belli olması ile, 2021 Ocak ayı kira artış oranları da netlik kazandı. Kira artış oranları konusunda bilgi sahibi olmak isteyenler de araştırmalarına başladı. Peki, çok merak edilen kira artış oranı nedir? Kira artış oranları nasıl hesaplanır? İşte, kira artış oranları hakkında merak edilen detaylar…

Ülkemiz de, kira artış oranları yukarıda da değindiğimiz üzere, 2019 yılında yapılan değişiklik sonrası Türk Borçlar Kanunu 344. Maddesi düzenlemesi uyarınca on iki aylık TÜİK tarafından açıklanan Ocak ayı enflasyon oranları baz alınmak suretiyle bulunan TÜFE’nin (Tüketici Fiyat Endeksi) on iki aylık ortalaması üzerinden hesaplanır. Yani, artış yapılacak aydan geriye doğru on iki ayın TÜFE ortalaması alınarak kira artış oranının azami sınırı ya da diğer bir ifadeyle üst haddi belirlenir.

TÜİK tarafından açıklanan Ocak ayı enflasyon oranları bağlamında TÜFE’nin on iki aylık ortalaması Ocak 2021 enflasyon rakamlarının da eklenmesi ile kira artış oranları konusundaki azami sınır yüzde 12.53 olarak belirlendi. Bu yüzde 12.53 kira artış oranı uygulanabilecek tavan yani en üst kira zam oranı olup eğer kiracı ile kiraya veren daha düşük bir kira zammı noktasında anlaşmışlar ise bu konuda yasal bir engel bulunmadığını ve  TÜFE’nin on iki aylık ortalamasından daha düşük bir oranda anlaşılan zam miktarının geçerli olacağını da hatırlatalım.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!