Oğluma Kuranda Geçen Güzel İsim Arıyorum | Çocuğa İsim Koyma Ölçüleri Nelerdir? Kuranda Geçen İsimler Nelerdir?
Oğluma Kuranda Geçen Güzel İsim Arıyorum | Çocuğa İsim Koyma Ölçüleri Nelerdir? Kuranda Geçen İsimler Nelerdir?

Oğluma Kuranda Geçen Güzel İsim Arıyorum | Çocuğa İsim Koyma Ölçüleri Nelerdir? Kuranda Geçen İsimler Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Oğluma Kuranda geçen güzel isim arıyorum diyen aileler için Kuranda geçen isimler büyük önem taşır. Ancak çocuğa isim koyma sırasında her isim kullanılmaz. Çocuğa isim koyma ölçüleri nelerdir bilmek gereklidir. Bu sebeple çocuk sahibi olacak ailelerin çocuğa isim verirken dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgi sahibi olmaları gereklidir.

Oğluma Kuranda Geçen Güzel İsim Arıyorum | Çocuğa İsim Koyma Ölçüleri Nelerdir? Kuranda Geçen İsimler Nelerdir?
Oğluma Kuranda Geçen Güzel İsim Arıyorum | Çocuğa İsim Koyma Ölçüleri Nelerdir? Kuranda Geçen İsimler Nelerdir?

İsmin kuranda geçmesi şart mı? Kuranda geçen erkek bebek isimleri seçilirken hangi hususlara dikkat edilmelidir? Kuranda geçen erkek isimleri arasında hangi isimlerin konulması dinen daha uygundur?

Oğluma Kuranda geçen güzel isim arıyorum diyorsanız mutlaka yazımızda geçen hususlara bir göz atmanız gerekmektedir. Bu esaslara göre çocuğa isim koyma adabı nasıl olmalı dikkatle öğrenmeli ve çocuğunuza ona göre isim vermelisiniz.

Oğluma Kuranda Geçen Güzel İsim Arıyorum Ama Çocuğa İsim Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Oğluma Kuranda geçen güzel isim arıyorum diyen aileler için çocuğa isim koyma merasimi öncesinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Kuranda geçen isim koymak şart mı? Kuranda geçen konulmaması gereken isimler hangileridir bilmek gereklidir. İşte tüm bu hususlarda bilinmesi gerekenleri şu şekilde sırasıyla ele alabiliriz:

1- Çocuğa İsim Koyma Ölçüleri Nelerdir?

Bebek sahibi olacak ailelerin öncelikle çocuğa isim koyma sırasında dine uygunluğu esas almaları gereklidir. Burada önemli olan peygamber sünnetini en doğru şekli ile yerine getirmektir. Dini hassasiyetler ölçüsünde kuranda geçen isimler tercih edilmelidir. Ancak Kuranda geçen her isim de konulmamalıdır. Çocuğa isim koyma için mutlaka anlamlı ve güzel isimler tercih edilmelidir. Kuranda geçen anlamsız isimler zaman içerisinde popüler olmuş ve insanlar anlamını bilmeden sadece Kuranda geçtiği için çocuklarına bu isimleri vermişlerdir. Oysa çocuğa isim koyma konusu çok daha hassas ve detaylı bir konudur.

Peygamberimiz SAV. sadece çocukların değil yetişkinlerin de isimleri ile ilgilenmiştir. Yetişkinler arasında isminin anlamı kötü olan kişilerin adını değiştirmiştir. Yeniden daha güzel manaya gelen bir isim vererek o kişiyi yeni ismi anmalarını istemiştir. Bununla beraber özellikle yeni doğan çocuğa koyulacak isimler arasında mananın her daim güzellik ifade etmesi gerektiği ve anlamlı isimler verilmesi gerektiğini vurgulamıştır.

Bir çocuğa verilen isim dünya ve ahirette onunla olacaktır ve o isimle haşrolunarak çağrılacaktır.  Konu ile ilgili olarak aktarılan bazı hadisler şu şekildedir:

“Sizler kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız. Öyleyse isimlerinizi güzel yapın.” (Ebu Davud, Edeb 69)

Burada önemli olan Allah’ın karşısına mahşer günü anlamlı ve güzel bir isimle çıkmaktır. Aslında çocuğa isim koyma için tek kıstas Kuranda geçen isim olması değil aynı zamanda anlamlı ve güzellik ifade etmesidir.

Yahya Bin Said ‘ten aktarılan hadiseye göre;

“Efendimiz SAV. sütü bol bir deveyi işaret ederek “bu deveyi kim sağacak?” diye sorar.

Oradakilerden bir kişi ayaklanır ve Efendimiz “adın ne?” diye sorar…

Adam “Harb” cevabını verir ve Efendimiz “otur” der. Sonra tekrar sorar “bu deveyi kim sağacak?”

Başka bir kişi kalkar ve Efendimiz “adın ne?” diye sorar.

O da “Mürre” (acı) der ve Efendimiz yine “otur” der… Tekrar sorar “bu deveyi kim sağacak?”

Bir kişi daha ayaklanır ve Efendimiz sorar “adın ne?” diye sorar…

Sağmak isteyen kişi “Ya’iş” (yaşıyor) der. Bunun üzerine Hz. Muhammed SAV. “sen sağ” cevabını verir.

YouTube video

Oğluma Kuranda geçen güzel isim arıyorum diyorsanız, görüldüğü üzere Peygamber ASM.’nin isim konusundaki hassasiyeti normal hayatta en ufak işlemde dahi kendisini göstermektedir. Buradan yola çıkarak anne ve babaların da aynı hassasiyette evlatlarına isim vermesi önemlidir. Güzel bir sünneti yerine getirmenin sevabı ile aynı zamanda Allah’ın huzuruna en güzel isimle çıkmak ve anılmak da ailelerin en büyük sevapları arasında olacaktır. Çünkü anlamı kötü ya da manasız bir isimle mahşerde anılacak çocuk anne ve babasından hesap soracaktır buyurulur.

2- Çocuğa Hangi İsimler Koyulmaz? Kuranda Geçen Ama Konulmaması Gereken İsimler Nelerdir? Oğluma Kuranda Geçen Güzel İsim Arıyorum Ama Kararsızım !

Oğluma Kuranda geçen güzel isim arıyorum diyen anne ve babaların mutlaka dikkat etmesi gereken konular başında Allah’ın hoşnut olmayacağı anlamsız ve kötülük ifade eden isimler gelmektedir. Kuranda geçen her isim çocuğa verilmez. Mutlaka güzel anlamlı ve güzelliğe sevk eden filleri ifade eden isimler olmalıdır.

Çocuğa isim konulurken Allah’ın zati sıfatlarını belirten isimler konulmaz. Bununla beraber Allah’ın 99 isminden biri olan Esma ül Hüsna içerisinde geçen isimler tek başına kullanılmaz. Özellikle Allah cc. Azizmüşan’a has olan Allah ve Rahman isimleri asla ve asla çocuklara isim olarak verilmez. Ancak bu isimlerin başına “Abd” kelimesi eklenerek “Abdurrahman” ve “Abdullah” şeklinde kullanılabilir. “Abd” kul demektir. Mana itibari ile Allah’ın kulu anlamına gelir kullanılması uygundur.

Aynı şekilde Allahın’ın sıfatları için de başına Abd kelimesi getirilerek kullanmak uygundur ve mana olarak çok da hoş bir söyleme sahip olurlar. Abdülkerim (Kerimin kulu), Abdülkadir (Kadirin kulu)…

(taberi 1/132) Taberi’den aktarıldığı şekli ile Allah zat-ı sıfatları ile özellikle Allah, Halık ve Rahman isimlerinin insanlar için kullanılmasını yasaklamıştır.

Efendimiz SAV. yaptığı açıklamalardan yola çıkarak da peygamberlerin, büyük alimlerin ya da zatların isimlerinin konulması da güzel karşılanmaktadır.

a- Oğluma Kuranda Geçen Güzel İsim Arıyorum Çocuğa Muhammed İsmi Koymak Sakıncalı mı?

Oğluma Kuranda geçen güzel isim arıyorum Muhammed ismi verilebilir mi? Çocuğa Muhammed isminin verilmesinde bir sakınca yoktur. Ancak Hz. Muhammed SAV. insanların en yücesi Allah’ın en sevgili kulunun ismi olduğu için taşıyan kişiye asla ağır söz ya da hakaret edilmez, uygun bulunmaz. Aynı şekilde bu ismi taşıyan kişilerin de bu ismin özel hassasiyetine göre yaşamını idam ettirmesi mühimdir. Bu yönü ile ismin hakkını veremeyeceğini düşünen kişilerin ismini değiştirdiği görülmüştür. Aynı şekilde Muhammed isminin tek başına ağır bir isim olması sebebi ile yanına güzel bir isim eklenerek mahşer günü direkt “Muhammed” ismi ile haşrolmanın da önüne geçilecektir. Muhammed isminin anlamı:

  • Çok övülmüş
  • Çok övülerek ham edilmiş
  • Güzel huyları olan kişi demektir.

Buradan yola çıkarak bu güzel anlamların hepsini aynı isimde taşıyor olmak gereklidir.

Oğluma Kuranda geçen güzel isim arıyorum …Muhammed isminin yanına kullanılabilecek Kuranda geçen erkek isimleri nelerdir?

  • Muhammed Furkan
  • Muhammed Taha
  • Muhammed Ensar
  • Muhammed Emin
  • Muhammed Yusuf
  • Muhammed Ali

isimleri en sık kullanılan isimler arasında yer alır.

b- Oğluma Kuranda Geçen Güzel İsim Arıyorum Çocuğa Melek İsmi Konulur mu?

Çocuğa isim koyma konusunda bir diğer detay da Kuranda geçen kız isimleri olarak karşımıza çıkar. Kız çocuklarına “melek” ismi verilmez. Melek; Allahın nurdan yarattığı günahsız anlamına gelmektedir ve Kuran surelerinde geçen bir isimdir. Ancak bu ismin insanlara verilmesi uygun görülmemiştir. Aynı şekilde meleklerin de isimleri insanlara verilmez. Dinen uygun görülmeyen haller arasında sayılmaktadır. Oğluma Kuranda geçen güzel isim arıyorum Mikail, Cebrail, İsrafil gibi isimler koyabilir miyim sorusunun da cevabı, dinen uygun değildir şeklindedir.

3- Çocuğa Hangi İsimler Koyulmalı?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa SAV. anlamı kötü olan ya da anlamsız isimleri büyük küçük yaş demeden düzeltmiştir. Hatta bazı sahabelerin isimlerini değiştirmiştir.

Abdul Uzza ( Uzza putunun kulu) Abdullah (Allah’ın kulu) ile, Cemre ( ateş parçası) ismini Cemile ( güzel kız) ismi ile, Harp (savaş) ismini de Hasan (güzellik) ismi ile değiştirmiştir.

Efendimiz’in sünnetinden yola çıkarak çocuklara isim verirken mutlaka anlamlı ve güzellik çağrıştıran isimleri tercih etmeliyiz. Özellikle yanlış anlamalara yer vermeyecek, tek seferde anlaşılabilecek, basit okunuş ve söylemli isimler tercih edilebilir. Çocuğun isminden yana çektiği her zorluk anne babasına karşı ahirette hak arama konusu olarak ortaya çıkabilir.

4- Oğluma Kuranda Geçen Güzel İsim Arıyorum Çocuğa İki İsim Koymak Sevap mı?

YouTube video

Çocuğa isim koyma sırasında bazen isimlerde kararsız kalınır. İki isim birden kullanmak ister aileler. Ancak burada çocuğa iki isim koymak açısından dinen bir sakınca var mı yok mu merak edilir. Çocuğa isim koymak peygamber sünnetidir. Ancak iki isim koyduğuna dair açıkça örnek de yoktur. Ama bilinen bir gerçek vardır ki Peygamber Efendimiz in kendisinin Muhammed isminin dışında 3 isminin daha olduğudur.

5- Oğluma Kuranda Geçen Güzel İsim Arıyorum! Dini Erkek Bebek İsimleri Nelerdir?

Oğluma Kuranda geçen güzel isim arıyorum diyenler için özellikle dini erkek bebek isimleri ön plana çıkar. Kuranda geçen erkek bebek isimleri içerisinde anlamı güzel ve konulabilir isimler; efendimizin isimleri, din büyüklerinin ya da alimlerin isimleri olabilir. Kuran’da hiç duyulmamış bebek isimleri , hiç duyulmamış sahabe isimleri erkek adları için en güzel örnekler şu şekildedir:

  • Abdullah
  • Abdurrahman
  • Ali
  • Hüseyin
  • Hasan
  • Ömer
  • Osman
  • Ebubekir
  • Abdülkerim
  • Abdüssamet
  • Albdülkadir (kadirin kulu anlamında kullanılmaktadır.)
  • Mehmet
  • Mahmut
  • Ahmet
  • Muhammet (Muhammed ismi birçok ayette geçmektedir.)
  • Taha
  • Faruk
  • Furkan
  • Burak
  • Adem

  • Bedir
  • Berk
  • Emin
  • Fuad
  • Halil
  • İbrahim
  • İsmail
  • İhsan
  • Lokman
  • Yasin ( Yasin suresindeki ilk ayette geçmektedir)
  • Yusuf ( Yusuf Suresinde geçmektedir)

Çocuğa Hamza ismi vermek de en güzel örnekler arasındadır.

6- Çocuğa Kuranda Geçen İsim Koymak Şart mı?

Çocuğa kuranda geçen isim koymak şart değildir. Erkek bebeğime isim arıyorum diyen aileler için seçilen ismin Kuranda olsun olmasın ismin anlamlı bir bütün olarak güzellik ifade etmesi gereklidir. Birçok ayette yer alan sahabe erkek isimleri tercih edilebilir. Aynı şekilde hem kız hem erkek ismi olarak kullanılan isimlere yer verilmemelidir. En güzel erkek isimleri seçimi için sahabe isimleri, Kuran’da geçen erkek isimleri aramak yeterli olacaktır.

Konu Hakkında Soru ve Cevaplar Kısa Kısa

  1. Çocuğa İsim Koyma Ölçüleri Nelerdir?

    Çocuğa isim koyma için mutlaka anlamlı ve güzel isimler tercih edilmeli anlamsız isimler zaman verilmemelidir.

  2. Çocuğa Hangi İsimler Koyulmaz?

    Çocuğa isim konulurken Allah’ın zati sıfatlarını belirten isimler konulmaz.

  3. Çocuğa İki İsim Koymak Sevap mı?

    Konulmasında bir sakınca yoktur.

  4. Çocuğa Melek İsmi Konulur mu?

    Kız çocuklarına “Melek” ismi verilmesi ya da erkek çocuklarına Mikail, İsrafil, Cebrail gibi melek isimleri verilmesi uygun değildir.

  5. Çocuğa Kuranda Geçen İsim Koymak Şart mı?

    Hayır şart değildir.

  6. Kuranda her geçen isim konulur mu?

    Kuranda edat zamir bağlaç gibi kelimeler ile, Nemrut, Firavun gibi kötü kişilerin isimleri çocuklara konulması uygun değildir.

1
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!