featured

“Olur mu?” Demeyin! Balıklar da Araba Kullanıyor!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

En çok bilinen akvaryum balıkları olan Japon balıkları üzerinde geçtiğimiz günlerde İsrail’de bir bilimsel araştırma yapıldı.

Yapılan araştırmalar neticesinde Japon balıklarının hedefledikleri noktaya ulaşabilmek için bir çaba sarf ettikleri ve mekânsal algı oluşturdukları hatta bu yeteneğin geliştirilebilir bir yetenek olduğu ortaya çıktı.

İsrail’deki Ben-Gurion Üniversitesi araştırmacıları, bir balığı “FOV-Balık Kumandalı Araç” adı ile isimlendirdi ve bu balığa cihaz kullanma becerisini kazandırdılar. Araştırmacılar, cihaz kullanmayı öğrenen balığın aynı zamanda sürüş yeteneğinin ve mekânsal farkındalığının da gelişme gösterebileceğini kanıtlamış oldu.

İsrail’de yayınlanan bilimsel bir dergi olan Behavioral Brain Research dergisinde yer verilen bu çalışmada balıklar; hareketlerinin izlenebileceği bir kamera ile birlikte bilgisayar tarafından yönetilebilen tekerlekli bir aparata sahip akvaryuma koydu.

Bu sistem sayesinde aracın gideceği yönü balıklar belirledi. Şöyle ki; bu sistem sayesinde balık nereye yüzerse tekerlekli aparat da o yönde ilerlemeye başladı. Bunun geliştirilebilir bir özellik olduğunu ifade eden İsrailli bilim insanları, daha üzerinde çalıştıklarını ve bu çalışmayı ileri seviyeye götüreceklerini ifade etti.

Balıklar Kısa Sürede Hataları Düzeltti

İsrail dergisinde bilim insanları konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yapılan deneyde balıkların tekerlekli aracı çalıştırabildiklerini söylerken aynı zamanda yeni ortamı kolayca tanıyabildiklerini, hedefe bağımsız bir şekilde gidebildiklerini ifade etti.

Tüm bu deney sırasında balıkların çıkmaz sokaklara girmemesi ve konum hatalarını düzeltmiş olmaları da yapılan bilimsel çalışmaların ilgi çekici sonuçları arasında yer alıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!