featured

Overbooking Tazminatı Nedir? Uçağa Alınmama Tazminatı Hangi Şartlarda Alınabilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günümüzde ulaşım adına en çok tercih edilen yöntemlerin başında havayolu ile ulaşım geliyor. Uzun mesafelerin, daha kısa sürelerde alınabilmesini sağlayan, uçak yoluyla ulaşım her geçen sene daha fazla artmaktadır. Bu yazımızda, havayolu ile seyahat edenlerin mutlaka bilmesi gereken overbooking tazminatı ya da diğer bir ifade ile uçağa alınmama tazminatı hakkında merak edilenleri yanıtlayacağız…

Overbooking ve Overbooking Tazminatı Nedir?

Havayolu şirketleri, elde ettikleri karı maksimuma çıkarabilmek adına belirli stratejiler izlerler. Bunların başında overbooking uygulaması yer alır. Bu uygulamanın esası, uçak kapasitesinden daha fazla bilet satmaya dayanır. Havayolu firmaları, istatiksel olarak hangi dönemdeki uçuşa, ne kadar yolcunun katılmayacağını bilirler ve bu elde ettikleri veriler ışığında, her bir uçuş için, bu veriler doğrultusunda fazladan bilet satarlar. İşte bu yöntemle, uçuş şirketleri yolculuktan vazgeçen ya da uçuşa geciken veya uçağa gelmeyen kişilerden fazladan kar elde ederler.

YouTube video

Havayolu firmaları için sorun ise, bu şekilde fazla bilet satılan uçuşa, uçak kapasitesinden daha fazla sayıda yolcu gelmesi durumunda ortaya çıkar. Bileti bulunduğu halde yolcunun, uçağın dolu olması nedeniyle uçağa alınmamasına ise overbooking adı verilir.

İşte bu tür sorunların yasal çerçevede düzenlenebilmesi için, 03 Aralık 2011 tarihli Resmi Gazetede yayınlanmış olan “Havayolu ile Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik” bulunur. Bu yönetmelik kapsamında yasal olarak belirlenmiş ve mesafeye göre tayin edilen cezai ödemelere de overbooking tazminatı adı verilir.

Overbooking Durumunda Ne Yapılır?

Uçağın kapasitesinden daha fazla biletli yolcu gelmesi durumunda, havayolu şirketi öncelikle gelen yolculara bir sonraki ya da başka bir uçuşa gönüllü olarak kalmak isteyip istemediklerini sorar. Bu tamamen gönüllülük esasına dayanır, aşağıda belirteceğimiz yönetmelik kapsamındaki hakların bu gönüllü kişilere sağlanması gerekir ve asla zorunlu tutulamaz.

YouTube video

Bu noktada havayolu şirketleri, çeşitli yönlendirme ve usullerle, gönüllülük formunu imzalatarak yolcuları başka uçuşlara yönlendirmektedir. Bu nedenle yasal hakların iyi bilinip, buna göre hareket edilmesi yolcular açısından önemli faydalar sağlayacaktır.

Uçak kapasitesini aşan yolcu sayısınca, kişinin bir sonraki ya da başka uçuşa gönüllü olması durumunda, bu yolculara tanınması gereken haklar ise ilgili yönetmelik uyarınca şunlardır ve yolcular içlerinden birini seçebilirler.

Seyahatin gerçekleştirilmeyen bölüm veya bölümleri ile yolcunun planlamış olduğu seyahatin tamamlanmasının artık herhangi bir anlamı kalmaması durumunda seyahatin gerçekleştirilen bölüm veya bölümleri için, bilet ücretinin tamamının satın alınmış olduğu fiyat üzerinden nakit olarak veya elektronik banka havalesi, banka ödeme emirleri, banka çekleri ile ödenmesi veya yolcunun imzalı mutabakatı olması durumunda seyahat fişleri ve/veya diğer hizmetler şeklinde en geç yedi gün içinde iade edilmesi; ayrıca yolcunun seyahatinin ilk başlangıç noktasına ilk fırsatta dönmesini sağlayacak bir dönüş uçuşunun ücretsiz sağlanması,Benzer taşıma şartları altında, en erken fırsatta son varış yerine güzergah değişikliğinin sağlanması,Son varış yerine, boş koltuk durumuna bağlı olarak, yolcunun uygun göreceği daha sonraki bir tarihte, benzer taşıma şartları altında güzergah değişikliğinin yapılmasıdır.

Uçuşun yapılabilmesi için, uçuş hakkından gönüllü olarak vazgeçecek yolcu bulunmaması durumunda ise, havayolu firması  hangi yolcuları uçağa almayacağını kendisi tespit eder. Bu belirleme bazı havayollarında Check-İn işlemi sırasına göre belirlenirken, bazı firmalar ise yolcuların durumuna göre öncelik sıralaması yapmaktadırlar.

İşte bu durumda, bilet almış olmasına ve uçağa zamanında gelmesine karşın uçağa alınmayacak yolcular olacaktır. Peki, bu durumdaki yolcuların hakları nelerdir?

Uçağa Alınmayan Yolcuların Yönetmelik Kapsamındaki Hakları Nelerdir?

Uçağa hiçbir kusurları olmaksızın alınmayan bu yolcular açısından öncelikle yukarıda gönüllü olan yolculara sağlanan haklar, uygun düştüğü oranda sağlanmalıdır.

Bunun yanında, bu yolcuların bekletildiği süreye göre, yeme, içme ve konaklama giderleri, uçuş firması tarafından karşılanır. Buna dair tablo, Havayolu ile Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik’te bulunmaktadır.

YouTube video

Yine uçağa kabul edilmeyen yolculara, her halükarda yönetmelikte belirlenen oran ve miktarlarda overbooking tazminatı ödenmesi zorunludur. Yönetmelikte belirlenen overbooking tazminat miktarları ise şu şekildedir;

İç hat uçuşlar için 100 Avronun Türk Lirası cinsinden karşılığıDış hat uçuşlarında, 1500 kilometre veya daha kısa tüm uçuşlar için 250 Avronun Türk Lirası cinsinden karşılığı,Dış hat uçuşlarında, 1500 ile 3500 kilometre arası uçuşlar için 400 Avronun Türk Lirası cinsinden karşılığı,Dış hat uçuşlarında, 3500 kilometreden daha uzun uçuşlar için 600 Avronun Türk Lirası cinsinden karşılığı, overbooking tazminatı olarak ödenir.

Ancak, havayolu firması; 1500 kilometre (1500 km dahil) veya daha kısa uçuşlar için iki saat, 1500 ile 3500 (3500 km dahil) kilometre arası uçuşlar için üç saat, 3.500 kilometreden daha uzun uçuşlar için dört saat içinde alternatif bir uçuş teklif edilmesi durumunda, overbooking tazminatı % 50 oranında düşürme hakkına sahiptir.

Uçağa Alınmayan Yolcunun Overbooking Tazminatı Dışında Diğer Hakları Nelerdir?

Bu belirlenen ve yukarıda saydığımız haklar (yeme, içme, konaklama ile overbooking tazminatı) dışında eğer ödenen overbooking tazminatı, yolcunun uçağa alınmamasından doğan zararını karşılamaz ise, kişi dava açarak fazlaya dair tüm maddi ve manevi zararlarını ilgili havayolu şirketinden talep edebilir. Bu davalarda uygulamada overbooking tazminatı davası ya da uçağa alınmama tazminat davası olarak adlandırılır.

Ancak uçağa alınmama tazminatı davası açılabilmesi için, yolcunun, uçağa alınmamasında bir kusurunun (örneğin geç kalma ya da güvenlik sorunu gibi) bulunmaması gerekir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!