featured

Özdemir Asaf Lavinia Şiiri Nasıl Yazıldı? İşte Bir Kelimeye Bin Anlam Yükleyen Yalnızlık Şairi Özdemir Asaf!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özdemir Asaf Lavinia ile akıllara kazınırken aslında onun bir çok eseri çoktan kendini göstermişti. “Tek kişilik miydi bu şehir? Sen gidince bomboş kaldı” gibi içe işleyen sözleri ve unutulmaz şiirleri ile hafızalara kazınan ve Çağdaş Türk Şiirinin en büyük temsilcilerinden biri olarak kabul edilen Özdemir Asaf kimdir? Benzersiz şiirleri ile büyük şair Özdemir Asaf Lavinia şiiri hikayesi nedir? İşte detaylar!

Özdemir Asaf Lavinia Şiiri ve Yaşamı

YouTube video

Özdemir Asaf Lavinia şiirine geçmeden önce kendisinin özel hayatından da bahsetmek gerekir. Asaf, 11 Haziran 1923 yılında Ankara’da doğmuştur. Cumhuriyet döneminin en büyük şairleri arasında yer alan Özdemir Asaf, günümüzde de şiirleri en çok okunan ve dinlenen şairlerden biridir.

Özdemir Asaf’ın asıl adı ise Halit Özdemir Arun’dur. Babası olan Mehmet Asaf ise Şura-yı Devlet’in (Danıştay) kurucuları arasında yer alır ve Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği üzerine 1922 yılında Ankara’ya taşınmıştır. Mehmet Asaf’ın 1930 yılında vefat etmesinden sonra Özdemir Asaf ailesi ile birlikte İstanbul’a taşınmış ve Atatürk’ün “Asaf’ın çocuklarını bir okula yerleştirin” emri üzerine, Özdemir Asaf, önce Galatasaray lisesinde ve sonra Kabataş Erkek liselerinde öğrenim görmüştür. Yüksek öğreniminde ise Hukuk Fakültesine, Gazetecilik Fakültesine ve İktisat Fakültesine devam etmiş ancak bu okulların hiçbirisinden mezun olamamıştır

Askerliğinden sonra bir dönem Sigorta Prodüklüğü yapmak suretiyle geçimini sağlayan, daha sonra ise Tanin gibi döneminin ünlü gazetelerinde çalışan ve yine çeviriler yapan büyük şair Özdemir Asaf Lavinia öncesinde ilk şiiri, 1939 yılında henüz on altı yaşındayken, Servet-i Fünun – Uyanış dergisinde yayınlanmıştır. 1951 yılında Sanat Basımevini kuran bu usta şair, 1955 yılında ise Yuvarlak Masa Yayınlarını kurmuş ve kitaplarını da yine Yuvarlak Masa Yayınlarından yayınlamıştır.

Son dönem Türk Şiirinin en önemli temsilcilerinden biri olan ve birbirinden zarif şiirlere imza atan, hayata şiirin gözü ile bakabilen büyük ve naif şair Özdemir Asaf, 28 Ocak 1981 yılında İstanbul’da hayata gözlerini yummuştur.

1- En Bilinen Şiirleri ve Şiir Kitapları

Bir kelimeye binlerce anlam yüklemeyi başaran ve duygusu yüksek şiirleri ile okuyucuyu mest eden büyük şair Özdemir Asaf Lavinia gibi en bilinen şiirleri arasında; “Seni Seyrederdim”, “Aynanın Oyunu”, “Ben Değildim”, “Yalnızlık Paylaşılmaz”, “Kalan”, “Çizik”, “Seni Saklayacağım”, “Aşk”, “360 Derece”, “Aşk Şarkısı”, “Yön”, “Akıl Gözü” ve “Lavinia” sayılabilir.

Özdemir Asaf, şiirlerini ve yazılarını ise;

Çiçek Senfonisi,Yalnızlık Paylaşılmaz,Lavinia Aşk Şiirleri,Sen Bana Bakma, Ben Senin Baktığın Yönde Olurum,Dokuza Kadar On,Benden Sonra Mutluluk,Kırılmadık Bir Şey Kalmadı,Bir Kapı Önünde,Çiçekleri Yemeyin,Yuvarlağın Köşeleri,Dünya Kaçtı Gözüme,Sen Sen Sen,Nasılsın,

Özdemir Asaf’ça isimli kitaplarında toplamıştır.

2- Özdemir Asaf Lavinia

YouTube video

Son olarak Özdemir Asaf Lavinia şiiri ile yaşamına ve şiirlerine odaklandığımız bu özel yazıyı, yine büyük şairin şarkı olarak da bestelenen ve çok sevilen ünlü şiiri Lavinia ile bitirelim. Ayrıca Unutulmaz Orhan Veli Kanık şiirleri ve hayat hikayesinden bahsettiğimiz yazımızı da okumanızı öneriyoruz. 

”Sana gitme demeyeceğim,Üşüyorsun ceketimi al.Günün en güzel saatleri bunlar,Yanımda kal.Sana gitme demeyeceğim,Gene de sen bilirsin.Yalanlar istiyorsan yalanlar söyleyeyim,İncinirsin.Sana gitme demeyeceğim,Ama gitme, Lavinia.Adını gizleyeceğim,Sen de bilme, Lavinia.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!