featured

Parmaklarınızı Yedirten Lezzet :Saya Çöreği Tarifi | Yozgat Saya Çöreği Nasıl Yapılır? Saya Çöreği Yanına Ne Gider?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Saya çöreği tarifi dışı kat kat içi ise tel tel görünüm sunması sebebiyle kahvaltının en lezzetli parçalarından bir tanesi konumundadır. Kahvaltı günün en önemli öğünü olarak ön plana çıkıyor. Günün ilk öğünü kahvaltıda iştahımız zirveye çıkıyor, yeni ve lezzetli yiyecekler istiyoruz. Tam olarak bu noktada saya çöreği imdadınıza yetişecek bir lezzet olacaktır. Peki saya çöreği nasıl yapılır, saya çöreğinin püf noktaları nelerdir? İşte tüm merak edilenler…

Saya Çörek Tarifi | Saya Çöreği Hangi Yöreye Ait

Fındıklı, haşhaşlı ve şekerli börek tarifi için yazımızı okuyabilirsiniz. Saya çörek tarifi vermeden önce ilk olarak bu lezzetin hangi yöreye ait olduğunu belirtmek gerekecektir. İlk olarak Yozgat yöresinde yapılan bu çörek, lezzeti ile tüm Türkiye’nin diline dolanmış ve hemen her yörede yapılmaya başlamıştır. Anca saya çöreği nerenin sorusuna rahatlıkla Yozgat yöresi olduğu yanıtı verilebilecektir.

1- Saya Çöreği Püf Noktası Var mı?

Saya çöreği birbirinden farklı tarif içerikleri ile yapılabiliyor. Bu nedenle biz sizlerle birden fazla saya çöreği tarifi paylaşacağız. Ancak tüm tariflerin püf noktası olan tek bir bilgi içeriği bulunuyor. Oda hamurun aralarının açıldıktan sonra, bir miktar yağ ile yağlanıp bekletilmesi. Yağ sürülüp bekletildikten sonra hamurun pişirilmesi saya çöreğinin daha lezzetli ve çıtır çıtır olmasını sağlayabilmektedir. Şimdi sizlere yazımızda 4 farklı saya çöreği tarifi vereceğiz.

2- Saya Çöreği Yapılışı | Saya Çöreği Nefis Yemek Tarifleri

Saya çöreği yapılışı bakımından oldukça uğraştıran bir hamur işidir. Tek tek açılan ve araları yağlanarak yapılan bu lezzet, Nefis yemek tarifleri platformunda da oldukça seviliyor. Elif Atalar tarafından yapılan saya çöreği nefis yemek tarifleri gerekli olan malzemeler ise şunlardır;

2 su bardağı süt,3 yemek kaşığı yoğurt,5 tatlı kaşığı tuz,1 paket kabartma tozu,6 su bardağı un.

Arası için;

100 gr tereyağı,1 çay bardağı sıvıyağı,

Üzeri için;

Yumurta sarısı,

Saya çöreği tarifi için ilk olarak süt, yoğurt, tuz ve kabartma tozunu bir kabın içerisine ekleyin ve çırpıcı yardımı ile karıştırın. Malzemeleriniz tamamen homojen bir kıvam alana dek bu işlemi sürdürün. Sonrasında ise azar azar unu ekleyin ve kulak memesi yumuşaklığına erişene dek, aynı işlemi uygulayın.

Hamuru hazırladıktan sonra bir kenara alın ve katların arasına kullanacağınız yağlarınızı hazırlamaya başlayın. Tereyağı ve sıvıyağı bir miktar ısıtıp erittikten sonra kaba alın. Soğuduktan sonra hamurunuzu 8 eşit parça olacak şekilde bezelere ayırın. Bezeleri açarken bir miktar un kullanmanız gerekecektir. Diğer bezelerin üzerini streç film ile kaplayın ki açtığınız hamur kurumasın.

YouTube video

Bezelerinizi olabildiğiniz kadar açın ve yeteri kadar büyüttükten sonra 2-3 yemek kaşığı yağ karışımından ekleyip yayın. Tüm bezeleri bu şekilde yapıp üst üste yerleştirdikten sonra saya çöreği tarifi pişirme kısmına geçmeniz gerekiyor. Önceden 4-5 dakika ısıttığınız 180 derecelik fırınınızın içerisinde 20-30 dakika pişirerek lezzetli çöreğinizi hazırlayabilirsiniz. Farklı çörek tarifleri için Nefis yemek tarifleri sitesine göz atabilirsiniz. 

3- Saya Çöreği Tarifi ­| Saya Çöreği Nermin Yazılıtaş

2. saya çöreği tarifi ise Nermin Yazılıtaş’a ait. Nermin Yazılıtaş saya çöreği ise malzeme içeriği bakımından diğerlerinden ayrılıyor. Bu tarif için gerekli olan malzemeler ise şu şekilde;

1 kg un,2 su bardağı süt,1 çay bardağı yoğurt,5 tatlı kaşığı tuz,1 paket kabartma tozu,

Araları için;

100 gram tereyağı + yarım çay bardağı sıvıyağı,

Üzeri için;

1 yumurta sarısı,

Saya çöreği tarifi için öncelikle süt, yoğurt, tuz ve kabartma tozunu bir kabın içerisine alın ve homojen olana dek karıştırın. Karışım sonrasında ise unu azar azar ekleyin ve istenilen kıvama ulaşana dek bu işlemi tekrarlayın. İstenilen kıvamı almamış ve sert olmuşsa hamurunuz, azıcık daha süt eklemesi yapabilirsiniz.

YouTube video

Kulak memesi kıvamına ulaşan hamurunuzu 6 eşit parçaya ayırın. Daha sonra tereyağı ve sıvıyağınızı ısıtarak, iyice eritin. Bir köşede soğumaya bırakırken bezelerinizi teker teker açmaya başlayın. Her bezeye 3-4 yemek kaşığı yağ ilave ederek, hamurun tüm bölgelerine yayın. Daha sonra fırında 180 derece ısı altında 20-25 dakika kadar pişirin. İşte saya çöreği tarifi tüketime hazır!

4- Saya Çöreği Mayalı| Sütsüz Saya Çöreği Tarifi

Saya çöreği mayalı yerine ağırlıklı olarak mayasız olacak şekilde yapılıyor. Mayalı olarak yapıldığı takdirde mayalanmasını beklemek ayrıca bir vakit kaybı olabiliyor. Ancak yine de mayalı ve daha pofuduk bir saya çöreği tarifi hazırlamak isterseniz yukarıda yer alan tariflerden bir tanesini 1 paket instant maya ile mayalandırarak, hazırlayabilirsiniz. 

Bu durumda kabartma tozunu kullanmamanız gerekecektir. Yaklaşık 20-30 dakika mayalandırdığınız hamurunuza aynı şekilde bezeler yaparak açmalı ve aralarını yağlamalısınız. Mayalı olan saya çöreğinizin bekleme süresi daha fazla olsa da lezzeti ve pofuduk yapısı sizi memnun edecektir. Bunun yanı sıra saya çöreğini sütsüz olarak yapmak isterseniz, içerisinde yer alan yoğurt miktarını iki katına çıkarabilirsiniz.

5- Peynirli Saya Çöreği | Bera Tatlı Dünyası Saya Çöreği Tarifi

Dilerseniz peynirli saya çöreği hazırlayarak, saya çöreğinin lezzetini katlayarak arttırabilirsiniz. Bera tatlı dünyası saya çöreği tarifi ise peynirli olarak yapılabiliyor. Malzemeleri ise şu şekilde;

1 kilogram un,3 bardak ılık süt,1 çay bardağı yoğurt,2 tatlı kaşığı tuz,Kabartma tozu,

Yağlamak için;

150 gram tereyağı,1 çay bardağı sıvı yağı,

Üzeri için;

Yumurta sarısı,

İçi için ;

150 gram peynir,Dilerseniz maydanoz, 

Peynirli sara çöreği tarifi için yine aynı şekilde süt, yoğurt, kabartma tozu ve tuzu bir kaba alın ve karıştırın. Ununuzu ekleyerek istenilen yumuşaklıkta bir hamur elde edin. Hamurunuzu tam 7 bezeye ayırın. Üst üste bezelerinizi açarak yağ karışımı ile aralarını yağlayın. 4. Kata geldiğinizde yağladıktan sonra peynir-maydanoz karışımınızı hamura yayın.

YouTube video

Bu kat sonrasında 7. Kata kadar yağlama ve üst üste koyma işlemine aynı şekilde devam edebilirsiniz. Sonrasında 180 derece önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirmelisiniz. Pişirme süresi sonrasında saya çöreği tarifi tüketime hazır hale gelecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!