featured

Pasaport Randevu İşlemleri Nasıl Yapılır? 17 Maddede Pasaport Hakkında Merak Edilen Her Şey!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yurt dışına çıkmak isteyen birçok kişi, pasaport randevu nasıl alınır ? Pasaport için hangi belgeler gereklidir ? Pasaport için nereye başvurulur gibi soruları sormaktadır. Özellikle pasaport ücretleri ve harç paralarının ne kadar olduğu konusu, yurtdışına çıkacakların merak ettiği konular arasında gelmektedir.

1 – Pasaport Nasıl Alınır ?

Daha önceleri Emniyet Müdürlükleri Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü biriminde yapılan pasaport işlemleri, 1 Nisan 2018 tarihinden itibaren değişmiş ve Emniyet Müdürlükleri yerine il/ilçe Nüfus Müdürlükleri’ne devredilmiştir.

Pasaport almak isteyenler artık öncelikli olarak https://randevu.nvi.gov.tr Nüfus Müdürlüğü linki üzerinden başvuru yapabilecek ya da 199 çağrı merkezi numarasından müracaat edeceklerdir.

Buna göre belediyelerin randevu bölümlerinde çalışmalar hızlandırılmış ve çalışan personel sayısı artırılarak, randevular en geç 2 güne verilmeye başlanmıştır.

2 – Pasaport Randevusu Nasıl Alınır ?

Online Pasaport randevusu için https://randevu.nvi.gov.tr linkinden randevu sayfasına girildikten sonra, ekrana gelen pasaport sekmesine tıklanır. Burada bir uyarı alınır. Ekrana “randevu saatinde ilgili kurumda olunamayacaksa en az yarım saat önce iptal edilmesi uyarısı gelmektedir. Bunun yanında kişinin 2 kere randevu iptal etmeden randevuya gidilmemesi durumunda 1 ay süreyle pasaport ya da başka bir belge için randevu sisteminden yararlanılamamaktadır.

Kabul ediyorum butonu tercih edildiğinde; T.C. kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgesi başvuru yapılmasından önce harç bedellerinin yatırılması gereklidir. Harç ödenmişse, işleme devam edilebilmektedir.

Harç konusunda herhangi bir ödeme yapılmadıysa; online pasaport harçları ve ücretleri nasıl ödenir kategorisinden, adımlar izlenerek, harç ödeme işlemi gerçekleştirilmektedir.

Bu bölümden sonra pasaport türü seçimi yapılmalıdır. 6 farklı pasaport türü bulunmaktadır;

Bordo renkli umuma mahsus pasaportYeşil renkli hususi damgalı pasaportGri renkli hizmet damgalı pasaportSiyah renkli diplomatik pasaport (Dışişleri Bakanlığı tarafından verilir)Pembe renkli geçici pasaport (Dış temsilcilikler tarafından verilir)Yabancılara mahsus pasaport (Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından verilir)

Bu pasaport tiplerinden, uygun olanı işaretlenir. Pasaport tipinin seçilmesinden sonra kişiye özel bilgiler doldurulmalıdır. Doğru ve eksiksiz doldurulacak olan kişisel bilgilerin ardından “devam” butonuna basılarak, randevu saati ve tarihi oluşturulmaktadır.

3 – Pasaport Ücretleri ve Harçları 2020 Yılında Ne Kadar Oldu?

Gerek yurt dışına tatile gidenler, iş için gidenler ya da eğitim amaçlı gidenler, 2020 yılı pasaport cüzdan ve harç bedeli ödemek zorundadır. Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik ile birlikte 2020 dönemi pasaport harç bedelleri ve pasaport cüzdan bedelleri şu şekildedir;

6 aylık pasaport 208.80 TL harç ücreti, 160 TL cüzdan ücreti1 yıllık pasaport 304.50 TL harç ücreti, 160 TL cüzdan ücreti2 yıllık pasaport 497.00 TL harç ücreti, 160 TL cüzdan ücreti3 yıllık pasaport 705.90 TL harç ücreti, 160 TL cüzdan ücreti4 yıl ve üzeri pasaport 995.00 TL harç ücreti, 160 TL cüzdan ücreti

4 – Pasaport Ücretleri Online Ödenir mi ?

Pasaport defter ücretleri ve pasaport harçları, anlaşmalı banka şubeleri ve PTT şubelerine online olarak ödenebilir. İnternet üzerinden kredi ya da banka kartıyla yapılacak ödemeler için, Vergi Dairesi’nin online internet sitesi üzerinden, 7/24 ödeme olanağı bulunmaktadır.

Pasaport harç ve ücretleri için https://ivd.gib.gov.tr linkine girilerek, harç ve değerli kâğıt bedeli ödeme kategorisine giriş yapılmalıdır. Bu bölümde Umuma Mahsus Pasaport harcı ödeme pasaportun süresine göre ödeme yapılır. İkinci bir ödeme seçeneği de Pasaport Değerli Kâğıt Bedeli Ödeme kategorisi bulunmaktadır. Burada da 160 TL pasaport defter bedeli ödenerek, ödeme işlemi tamamlanmaktadır.

5 – Pasaport Harcı ve Defter Ücreti Ödenebilecek Bankalar Hangileridir?

Pasaport harç ve defter ücretlerinin ödenebileceği bankalar; Akbank, Aktifbank, Albaraka, Anadolubank, Burgan Bank, Denizbank, Finansbank, Garanti Bankası, Halkbank, HSBC, ING Bank, İş Bankası, Odeabank, Şekerbank, TEB, Türkiye Finans, Vakıfbank, Vakıf Katılım, Yapı Kredi, Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankasıdır. Bu bankalar aracılığı ile nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi ile işlem yapılabilir. 

Pasaport uzatması, kayıp/çalıntı ya da yenileme gibi durumlarda belirlenen ücretlerin ödemesinin yapılması gereklidir.

6 – Bordo Pasaport için Hangi Belgeler Gereklidir ?

Bordo Pasaport yani umuma mahsus pasaport için bazı belgelerin hazırlanması gereklidir. Pasaport başvurusu için gerekli belgelerin sıralaması ise şu şekildedir;

T.C. kimlik kartı (eski ya da yeni)2 adet biometrik fotoğrafVarsa eski pasaportEngelli çocuklar için sağlık raporuPasaport defter ve harç ücretinin ödendiğine dair makbuz

18 yaşından küçükler için, ebeveynlerinin başvuru yapması gerekir. Harçsız öğrenci pasaportu için, öğrenci belgesi gereklidir. Başvuruların şahsen yapılması ve işlemlerin şahsen yürütülmesi gerekir. Sadece 18 yaşından küçükler için ebeveynler işlemleri gerçekleştirmektedir.

7 – Yeşil Pasaport için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Yeşil pasaport hususi pasaporttur. Belirli merkezlere randevu verilerek alınabilir. İstanbul içinde sadece İstanbul İl Nüfus Müdürlüğü üzerinden işlemlerin yürütülmesi gereklidir.

T.C. kimlik belgesi2 adet biometrik fotoğrafVarsa eski pasaportHususi damgalı talep formuPasaport defter ve harç ücretinin ödendiğine dair belgeYetişkin olmayan kişiler için muvafakat belgesiEngelli çocuklar için sağlık raporuOkuyan öğrenciler için öğrenci belgesi

Hususi damgalı talep formu için http://www.istanbulnvi.gov.tr/pasaport-ve-surucu-belgesi adresi üzerinden, talep formuna ulaşılabilmektedir.

Yeşil pasaport, herhangi bir devlet kurumunda 1.2. ve 3.derece olan memurlara verilen pasaporttur. Yeşil pasaport ile Avrupa dahil olmak üzere 160 ülkeye birden vizesiz gitme hakkına sahip olunmaktadır. Bazı sınırlarda vize uygulaması vardır.

En fazla 5 yıl kullanılabilir. Bu sürenin sonunda pasaportun yenilenmesi gerekir. Harç bedeli yoktur. Yeşil pasaport sahiplerinin eş ve 25 yaşına kadar çocukları yararlanabilmektedir.

8 – Gri Pasaport için Hangi Belgeler İstenmektedir?

Gri pasaport, hizmet pasaportudur. Belirli yerler bu pasaportu vermektedir. İstanbul’da sadece İstanbul İl Nüfus Müdürlüğü tarafından verilmektedir. Gri pasaport için istenen belgeler ise şu şekildedir;

T.C. kimlik belgesi2 adet biometrik fotoğrafHizmet damgalı talep formu ve görev onayıPasaport defter ve harç bedelinin ödendiğine dair makbuzVarsa eski pasaportEngelli çocuklar için sağlık raporuYetişkin olmayanlar için muvafakat belgesiÖğrenciler için öğrenci belgesi

Hizmet damgalı talep formu için yine http://www.istanbulnvi.gov.tr/pasaport-ve-surucu-belgesi adresi üzerinden talep formuna ulaşılabilmektedir.

Gri pasaport, devlet idaresinde ve belediye kurumlarında çalışanlara, görev sebebiyle yurtdışına çıkacakları zaman verilen pasaporttur. Harç ücreti yoktur.

9 – Öğrenci Pasaportu Nasıl Çıkarılır ?

Devletin okuyan öğrencilere sunduğu bir hak olan öğrenci pasaportu için, pasaport defter ücreti, 2020 yılı için 160 TL’dir. 25 yaş altındaki her öğrenci için, harçsız pasaport olanağı bulunmaktadır.

Öğrenci pasaportu için gerekli belgeler ;

T.C. kimlik kartıSon 6 ay içinde çekilmiş 1 biometrik fotoğrafVarsa eski pasaportDefter bedelinin ödendiğine dair makbuzOkuduğuna dair öğrenci belgesi

Harçsız öğrenci pasaportlarında başvuru yapılırken, öğrenci belgesinin verilmesi gerekir. Öğrenci belgesi için; öğrencinin okuduğu okuldan ya da e-devlet üzerinden öğrenci belgesi alınabilir. Eğer sistemde öğrencinin okuduğuna dair durum doğrulanırsa, öğrenci belgesine gerek kalmamaktadır.

10 – Diplomatik Pasaport Nedir ?

Diplomatik pasaport, Meclis üyelerine, vali ve bakanlara, orgeneral, oramiral, mahkeme başkanları gibi görevini aktif şekilde devam ettiren, ya da üst düzey emekli devlet adamlarına verilen siyah renkli pasaporttur.

11 – Geçici Pasaport Nedir ?

Geçici pasaport; yurtdışına çıkan ve yurtdışında pasaportunu kaybeden, çaldıran ya da kullanılması mümkün olmadığı durumlarda, ülke konsoloslukları tarafından verilen, tek kullanımlık, kırmızı renkli pasaporttur.

12 – Yabancılara Mahsus Pasaport Nedir?

Yabancılara mahsus pasaport ise, T.C. vatandaşı olmayan birinin, ülkemiz sınırları içine giriş çıkış yapması için verilen pasaporttur. Sadece yabancı uyruklu kişiler tarafından kullanılabilir.

13 – Çocuk ve Bebekler için Pasaport Fiyatları Ne Kadardır?

Bebek ve çocuklarda da yetişkinlerde olduğu gibi pasaporta ihtiyaçları vardır. Çocuklarda eğer okul dönemindeyse sadece defter bedeli alınmaktadır.

Anaokulundaki çocuklar için, çocuğun gittiği kreş, e-okul sisteminde kayıtlıysa, kurumdan alınacak belge ile harçsız öğrenci pasaportu kullanabilir. 18 yaşından küçük çocuklarda en fazla 5 yıllık pasaport süresi bulunmaktadır.

14 – Pasaport Kaç Günde Çıkarılmaktadır ?

Pasaport başvurusun yapıldığı andan itibaren 5 ile 7 gün içinde, pasaportlar çıkmaktadır. Pasaportlar, belgelerde yazılı olan adrese ya da teslim almak istediğiniz noktaya getirilmektedir.

Aynı zamanda pasaport çıktığı andan sonra, telefona SMS yoluyla da pasaportun çıktığına dair bilgilendirme yapılmaktadır.

15 – Pasaport Yenilemesi Nasıl Yapılır ?

Pasaport yenilemesi için herhangi farklı bir işleme gerek yoktur. Tıpkı yeni pasaport alınacakmış gibi randevu sistemi ve getirilmesi gereken belgeler hazırlanmalıdır. Pasaport yenilemesi yapılırken, pasaportun süresi uzatılmaz. Bunun yerine yeni pasaport verilir.

16 – Pasaportlarda Kaç Sayfa Bulunur ?

Umuma mahsus pasaportlar olan bordo pasaportlarda üç sayfası şahsi bilgiler ve 35 sayfası vize işlemleri için olmak üzere 38 sayfa bulunmaktadır. Diğer pasaportlarda ise ilk üç sayfası kişisel bilgiler ve geriye kalan 27 sayfa vize için kullanılmak üzere, toplamda 30 sayfa bulunmaktadır.

17 – Pasaportun Çalınması Durumunda Ne Yapılmalıdır ?

Pasaportun kaybolması , çalınması, kopyalanması ya da sahtecilik olayına karışması gibi durumlarda, yurtdışında bulunduğunuz ülkede, Türk konsolosluğu ile iletişime geçilmelidir.

Eğer yurt içinde çalınma, kaybolma, sahtecilik, kopyalama gibi bir durumla karşılaşıldığında, il ya da ilçe pasaport müracaat merkezine bildirilmeli ve pasaport iptali talep edilmelidir.

Çıkarılacak yeni pasaport işlemleri ise yine aynı sistemle devam etmektedir. Yeni pasaport için harç ve defter ücreti ödenmesi gerekir. Aynı şekilde pasaportun yıpranması, yırtılması gibi durumlarda da pasaportun yeniden alınması gerekir. Bunun için sadece defter bedeli ödemek yeterli olmaktadır. Çıkartılan pasaport süresi ile, yırtılan ya da yıpranan pasaport süresi yine aynı sürelerde olmak zorundadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!