featured

Pilatesten Hijyenik Pede: İşte 1. Dünya Savaşı’nın Hayatımıza Kattığı Yenilikler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birinci Dünya Savaşı esnasında pek çok ürün ve yenilik ortaya çıktı. Bu ürünler hala pratiklik sunması nedeniyle kullanılmaya devam ediliyor. İşte, hayatımızı kolaylaştıran 1. Dünya Savaşı ürün ve yenilikleri…

Büyük yıkımlara neden olan Birinci Dünya Savaşı, insanlara zarar vermekten başka bir işe yaramayan tank, tüfek ve zehirli gaz gibi modern silahları ortaya çıkardı. Bununla birlikte insanlar, tehdit altındayken sorunlarına çözüm getirebilecek yeniliklere de imza attı. İşte, Birinci Dünya Savaşı sırasında hayatlara girmiş, günümüzde de popüler bir şekilde kullanılan, hayat kolaylaştıran o ürün ve yenilikler…

Hijyenik Ped

Hijyenik Ped

Günümüzde kadınların kullandığı, tek kullanımlık hijyenik pedlerin aslında Birinci Dünya Savaşı’nda yaralı askerlerin kanamasını durdurmak için kullanıldığını biliyor muydunuz? Hijyenik pedlerin o dönemlerdeki ham maddesi; posa haline getirilen ağaçlardı. Çünkü o dönemlerde pamuk kıtlığı bulunuyordu. Hem maliyetinin ucuz hem de emiciliğinin yüksek olması sebebiyle kısa sürede yaygınlık kazandı.

Birinci Dünya savaşı sonrasında ise Kimberly Clark şirketi, bu hijyenik pedleri geliştirdi ve piyasaya ticari ürün olarak sürdü. Kotex ismini alan bu ticari ürün ise kadınların regl döneminde kullandığı hijyenik pedlerin ilk örneği.

Pilates

Pilates

PilatesGünümüzde en yaygın spor türlerinden biri olan Pilates’in de Birinci Dünya Savaşı dönemine dayandığını biliyor muydunuz? İngiltere’de boksörlük yapan Alman kökenli Joseph Hubertus Pilates, Alman olduğu için göz hapsinde tutulmak amacıyla Man Adası’na gönderilmişti. Joseph Hubertus Pilates burada bedenini korumak için spor yapmaya başladı ve kullandığı tekniklerin ışığında, yıl 1925’i gösterdiğinde New York’ta Pilates ismini taşıyan spor salonunu açtı.

Joseph Hubertus Pilates’in kendine özel teknikleri kısa süre içinde New York’ta yaygınlık kazandı ve formunu korumak isteyen kişiler, Pİlates’in tekniklerinden yararlanmaya başladı. Günümüzde de formunu korumak isteyen kişilerin en sık başvurduğu spor türlerinden biri hala pilates.

Trençkot

Trençkot

Günümüzde kadın erkek fark etmeksizin herkesin gardrobundaki trençkotun 1. Dünya Savaşı sırasında ortaya çıktığını biliyor muydunuz? İlk olarak İngiliz Subaylar arasında popüler olan trençkot, yün paltolardan daha hafifti ve suya da dayanıklıydı. Üstelik trençkotlarda silah sabitlemek için demir halkalar da bulunuyordu.

Sunduğu rahatlık nedeniyle kısa sürede İngiliz Subaylar arasında popüler hale gelen trençkotlar, savaş esnasında Burberry gibi ünlü markalar tarafından üretildi ve pazarlanmaya başladı. Reklamların da etkisiyle halk da trençkot tercih etmeye başladı.

Yaz Saati Uygulaması

Yaz Saati Uygulaması

Saatleri ileri ya da geri alma fikri aslında yüzyıllar öncesine dayanıyor fakat bunun popüler hale gelmesi tam olarak Birinci Dünya Savaşı dönemine denk geliyor. Gün ışığından bir saat daha fazla yararlanmak ve kömür stoğunu korumak için başvurulan bu yöntem ise günümüzde hala kullanılıyor.

Gerçi yaz saati ve kış saati uygulaması Türkiye’de son zamanlarda uygulanmıyor. Yaz saati uygulaması, tarihte ilk defa 1916 yılında Almanya tarafından uygulandı. Avrupa ülkeleri de Almanya’yı takip etti.

Paslanmaz Çelik

Paslanmaz Çelik

Birinci Dünya Savaşı esnasında silah yapmak için daha sert alaşımların peşinde olan İngiliz ordusu, bugün hala kullandığımız paslanmaz çeliğin ortaya çıkmasını sağladı. İngiliz metalurji uzmanı Harry Brearley, eriyen demire krom eklenmesiyle çeliğin paslanmadığını fark etti. Böylelikle dünya, paslanmaz çelik ile tanışmış oldu.

Kan Bankası

Kan Bankası

Kan nakli, Birinci dünya savaşı öncesinde çok yaygın değildi. Ancak kanın, raftaki ömrünün uzatılmasının mümkün olmasıyla kan bankaları kurulmaya başlandı. Kurulan ilk kan bankası da İngiliz ordusuna danışmanlık hizmeti veren ABD’li ordu doktoru Yüzbaşı Oswald Robertson tarafından kuruldu. Kan bankasının amacı ise; yaralı askerlere hızlıca müdahale edebilmek.

Fermuar

Fermuar

Birinci Dünya Savaşı esnasında askerlerin giydiği üniformalarda fermuar değil; düğmeler bulunuyordu. Ancak düğmeli cepler, askerlerin önemli eşyalarını kaybetmelerine neden oluyordu. Bunun üzerine fermuar geliştirildi. Fermuarların yaygınlık kazanması ise 1920’li yıllara denk geliyor. Önceleri kancasız tutturucu denen fermuarlara ‘fermuar’ ismini veren ise BF Goodrich Company.

Kağıt Mendil

Kağıt Mendil

Kimberly Clark şirketinin Birinci dünya Savaşı sonrasında piyasaya sürdüğü tek ikonik ürün Kotex değildi. Şirket, Kleenex isminde kağıt mendili de kadınlar için kullanıma sundu. Önceleri makyaj temizlme mendili olarak satışa sunulan bu ürün daha sonra kağıt mendil olarak raflarda yerini aldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!