featured

Pilot Nasıl Olunur | Pilot Olmak İçin Hangi Okulları Okumak Gerekir? Kimler Pilot Olamaz?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pilot nasıl olunur? Kazançlı ve prestijli mesleklerden biri olan pilotluk günümüzde oldukça revaçtadır. Avantajları ve zorlukları olduğu bilinen bu mesleği yapabilmek için bazı şartları taşıyabilmek gereklidir. Peki, pilot nasıl olunur? THY pilot eğitim ücreti 2022 nedir? Kadın pilot olmak zor mu? Hepsi ve daha fazlası yazımızda…

Pilot Nasıl Olunur? Pilot Olmak İçin Lisede Hangi Bölüm Okumalı?

Pilot nasıl olunur konusunda ilk olarak eğitim bilgilerine yer verilmesi gerekecektir. Pilot olabilmek için herhangi bir bölümden mezun olunmasına gerek yoktur. Ancak üniversitelerin pilotluk eğitim verilen bölümlerine kayıt olunacaksa sayısal okunmalıdır.

1- Pilot Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı? Pilot Olmak İçin Hangi Üniversiteye Gitmek Gerekir?

Birkaç farklı yöntem ile pilot nasıl olunur konusu açıklanabilir.  Pilot olmak için aslında belirli bir bölüm okunarak olunamaz. İlk olarak askeri okula giderek, gerekli eğitimlerin tamamlanması ile pilot olunabilecektir. Üniversitelerin 4 yıllık pilotluk eğitimi veren bölümleri de bulunmaktadır.

Genel olarak özel üniversitelerde okunan bu bölümden mezun olunduktan sonra da pilot unvanı alınabilecektir. Pilot nasıl olunur konusunda bir diğer detay 4 yıllık bir bölüm okuduktan sonra THY Uçuş akademisine başvurmak olacaktır. Burada gerekli eğitimler tamamladıktan sonra pilot unvanı alınabilecektir.

2- Pilot Nasıl Olunur? Pilot Eğitim Süresi Kaç Yıl?

Eğitim süresi net olarak bilinmediğinden pilot nasıl olunur konusunda araştırmalar yapan kişiler, büyük tereddütler yaşayabilecektir. Eğer pilot olabilmek için gereken bölüme başlanmışsa 4 sene sonrasında bu unvanı almak yeterli olacaktır. Genellikle bu bölüme pilotaj eğitimi adı verilir.

Daha sonrasında ise, THY’ye girmek için gerekli adımlar tamamlanmalıdır.  Peki, THY Uçuş akademisinde pilot eğitim süresi kaç yıl? THY kapsamında alınan eğitimin süresi 18-24 ay aralığında değişiklik göstermektedir. Lise mezunu olan bir bireyin de pilot olması zor olmakla birlikte, mümkündür.

3- Kadın Pilot Olmak İçin Boy Kilo Sınırı Var mı? Erkeklerde Kimler Pilot Olamaz?

Peki kadın ve erkeklerde pilot nasıl olunur hakkında aranan şartlar nelerdir? Genel olarak bu meslekte erkek yoğunluğu bulunsa da, kadınlarında pilot olabilmesinde sakınca bulunmamaktadır.

Kadın pilot nasıl olunur? Kadın pilot olmak için kadın adayları 1.57 cm’den kısa 1.95 cm’den uzun olmaması gereklidir. Ayrıca kadın adayların kilo bakımından BKİ ölçümüne göre 20-30 aralığında olması beklenmektedir. Tüm bunların dışında pilot olmak isteyen kişilerde aranan şartlar şu şekildedir;

Erkek adaylar için askerlik hizmeti tamamlamış olmak ya da 2 yıl tecil ettirmek,Adli sicil kaydının bulunmaması,İyi derecede İngilizce biliyor olmak,Hem ruhen hem de bedenen sağlıklı olduğunu raporlarla ispatlayabilmek şeklindedir.

4- Pilot Olmak İçin Ne Kadar Para Lazım? Parayla Pilot Olmak Mümkün mü?

Pilotluk mesleğini yapmak isteyen kişilerin ilk olarak yüksek meblağları gözden çıkarması gereklidir. Çünkü bu eğitimin her aşamasında belirli bir ödeme yapmayı kabul etmelisiniz. Ancak ilerleyen süreçlerde getirisinin oldukça tatmin edici olduğu düşünülürse, bu meslek tercih sebebi olabilecektir.

Parayla pilot olmak elbette ki mümkündür. 4 yıllık pilotaj eğitimi, sonrasında lisans alma ve diğer uçakları kullanabilmek için alınan eğitimler totalde 70 bin Euro’ya denk gelmektedir.

THY uçuş akademisi ücreti ise 2022 itibariyle 85 bin Euro olarak belirlenmiştir. Kısacası pilot nasıl olunur konusunda yapılan araştırmalara göre, bu mesleği yapabilmek için önemli bir sermaye ayırılması gereklidir.  

5- THY Pilot Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? THY Pilot Olmak Ne Kadara Mal Olur?

THY’de pilot nasıl olunur sorusuna yanıt arayanlara minimum 70-90 bin Euro harcaması gerektiği söylenebilecektir. Bunun yanı sıra Türk Hava Yollarında çalışabilmek için iki farklı yol izleyebilirsiniz. İlk olarak pilotaj bölümünü okuyarak, lisans belgesini alabilirsiniz.

Bu lisans belgesini aldıktan sonra tek motorlu uçak ehliyeti almak için 165 saat ders almalı ve 40 saat kadar uçuş yapmalısınız. Pilot nasıl olunur konusunda daha sonra kontrol uçuşuna giren adaylar bu sınavı kazandığı takdirde ehliyetini alabilecektir.

Türk Hava Yolları alımlarında yönetmelikte belirtilen ehliyete ve diğer koşullara sahip olduğunuz takdirde THY mülakatı ile yazılı sınavına girebilirsiniz. Her iki sınavı da başarılı bir şekilde atlatan adaylar,

6- THY Pilotluk Eğitimi Kaç TL? THY Pilot Okulu Nasıl Eğitim Veriyor?

THY pilotluk eğitimi kaç TL? Yukarıda da belirttiğimiz gibi pilot nasıl olunur konusunda teorik ve uygulamalı eğitim veren THY bunun için 85 bin Euro talep etmektedir.

18-24 ay süren bu eğitimlerde hem teorik bilgilere yer verilmekte hem de adayların belirli süre uçuş yapması sağlanmaktadır. Her iki eğitimin de başarılı bir şekilde tamamlanması sonrasında adaylar, THY bünyesinde çalışma şansı yakalayabilir.

7- THY Pilot Olmak Zor mu? THY Pilot Maaşları Ne Kadar?

Bu meslek üzerine araştırmalar yapan kişilere, bunun zor bir meslek olduğu belirtilmelidir. SHGM kapsamında bir pilotun haftalık 56 saat çalışması gereklidir.

Buna göre bir pilot ayda 210 saat, yılda ise ortalama 1800 saat uçuş gerçekleştirmektedir. Uçuşun riskli ve zor bir eylem olduğu düşünülürse, bu mesleğin sabır ve dikkat işi gerektirdiğini belirtmek gerekecektir. Ancak pilotluk mesleği, hem ülkemizde hem de dünyada emeğinin karşılığını alabilen nadir mesleklerden biridir.

THY pilot maaşları, 60-70 bin TL aralığındadır. Haftalık 56 saatlik çalışma süresini aşan pilotlar, mesai adı altında ekstra kazanç sağlayabilecektir. Pilot nasıl olunur? Bu meslek için harcanan para yaklaşık birkaç yıl içerisinde kazanılan meblağlarla amorti edilebilecektir.

8- Askeri Pilot Nasıl Olunur? Askeri Pilot Olmak İçin Ne Yapmalı?

Askeri pilot olabilmek için askeri bazlı eğitim alınması gereklidir. Askeri eğitim almayan kişilerin askeri pilot nasıl olunur konusundaki araştırmaları sonuçsuz kalacaktır.

Çünkü askeri pilot olabilmek için askeri alanda belirli bir eğitim almak gereklidir. Pilot nasıl olunur, hangi okul bitirilmelidir? 17 yaşını aşan kişiler ister askeri lise isterse normal lise bitirerek Hava Harp Okulu, Kara Harp Okulu yahut Deniz Harp Okulu’na yerleşebileceklerdir.

Buradan ilgili eğitimleri tamamlayarak, sınavlarını başarılı bir şekilde veren adaylar askeri pilot olarak çalışma fırsatı bulabileceklerdir. Pilotluk mesleği kadar revaçta olan ve çalışma koşulları benzer olan bir diğer meslek grubu kabin memurluğudur. THY bünyesinde hostes olarak çalışmak isterseniz, bir diğer yazımız olan Kabin memuru nasıl olunur konusuna göz atabilirsiniz. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!