featured

Pişirme Teknikleri Neler | 9 Çeşitle Uluslararası Yemek Pişirme Yöntemleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pişirme teknikleri ülkelere, illere göre değişebilen bir gastronomi konusudur. Günlük hayatta her pişirme yöntemi kullanılmasa da faydalanabileceğiniz birtakım çözümleri değerlendirebilirsiniz.

Yemek Pişirme Teknikleri Neler?

Pişirme yöntemleri hangi alanda pişirme olduğu, ateş yüksekliği, toplam pişirme süresi gibi kriterlere göre değişebilmektedir.

1. Fırında Parça Etlerin Pişirilmesi | Rosto Yöntemi

Bütün parça haldeki etlerin fırında pişirilmesi için kullanılan rosto yönteminde çevrilerek işlem yapılır. Şişe geçirilmiş durumdaki, döküm tencerede ya da tavada pişirilen etler çevrilerek pişirilir. Et genelde kendi suyunu saldığı için tadı belirgin şekilde artıran bir yöntemdir.

2. Hamur ve Sebzeleri Fırında Pişirme |“Bake” Uygulaması

Sarılı haldeki et ve birtakım sebzelerin fırında pişirilmesi işlemi yavaş ve tadı birbirine doğru şekilde geçirmeyi hedefler.

3. Kızgın Tavada Yüzeysel Pişirme | Kızartarak Sabit Renk Değişimi “Sear & Seal” İşlemi

Sadece yüzey bölümleri pişirilen etlerin iç kısmının hafif çiğ kalması sonucunun alındığı pişirme teknikleri arasındadır. Görünen kısım kısa sürede renk değiştirerek sabit bu şekilde kalır.

4. Izgara Pişirme Yöntemi | “Grill” Pişirme Teknikleri

Plate ızgara gibi türlere göre pişirilen malzemenin ızgara üzerinde yavaş veya hızlı şekilde pişirilmesini ifade eder. Izgara türü nedeniyle pişirme yöntemleri arasında yer almaktadır.

5. Ateşte Kavurma |“Broil” Pişirme Teknikleri

En yüksek veya en düşük ateşte, kavurarak pişirme yöntemidir. Izgarada açık alanda pişirme işlemi yapılabileceği gibi üzeri kapalı biçimde de kavurma yapılabilir.

6. Kapaklı Izgarada Soslu Pişirme Yöntemi “Barbeque”

Etleri kapaklı bir ızgarada soslu biçimde pişirme tekniği, restoranlarda sıkça kullanılan yöntemdir. Sos ne zaman döküleceği kendi damak zevkinize göre belirlenebilir.

7. Odunda Dumanlı Pişirme Teknikleri “Smoke”

Pişirilecek gıdaların odun ateşinden çıkan dumanda bekletilerek aromalı hale getirilmesi işlemi etleri daha güzel hale getirmek için yapılmaktadır. Pişirme öncesi tatlandırma olarak da nitelendirilebilir.

8.  Yağlı Kısa Sürede Pişirme “Saute” Yöntemi

Sebze veya etlerin önceden ısıtılan tavada yağ ile kavrulması işlemi, iki yönlü biçimde kısa sürmelidir. Genellikle yumuşak yapıdaki etlerde kullanılan bir tekniktir. Çevirme süreleri uzun olmasına dikkat etmek gerekir. Yumuşak etler daha geç piştiği için kısık ateşte kullanılabilir.

9. Pişen Gıdayı Pişirme “Glaze” Tekniği

Hazırdaki pişmiş bir gıdanın yeniden ilave malzemelerle parlatılması işlemi, sotelendirme işlemi şeker ve tereyağı ile gerçekleşmektedir. Sıvı yağ da isteğe göre eklenebilir. Bu pişirme teknikleri işleminde pasta jöleleme amacıyla ayrı bir uygulama da yapılabilir. Kullanılan malzemeler değişecektir, ancak mantık parlatma ve tatlandırmadır.

Geleneksel ve Sağlıklı Pişirme Fırın mı? Fırında Pişirme Teknikleri Tat Açısından Nasıl Değerlendirilmeli?

Fırında pişirme teknikleri günlük hayatta en sık kullanılan ve kolay ulaşılan bir işlemdir. Fırında çok sayıda besini kolay ve hızlı şekilde sağlığınızdan olmadan pişirmiş olursunuz. Pişirmeden önce tüm gıdaları bir süre suda bekletmek tadının oturmasını sağlayacaktır.  Yağ çeşidi ve kullanıp kullanmama durumunu kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

Pişirme Dokuman Arayanlar için “Gastronomi Pişirme Teknikleri”

Eğitim anlamında pişirme yöntemleri dokumanı isteyenler için Megep sayfası ziyaret edilebilir.  Yazılı olarak teorik bilgilerin daha kapsamlısını temin edebilirsiniz. Dileyenler içeriği indirme sayfası üzerinden kolayca sonlandırabilir.

1. Islak Pişirme Tekniği

Yemeklerinize tat katan ıslak pişirme tekniklerinin genel özellikleri, temel pişirme tekniği kapsamında https://www.chefisonline.com/temel-pisirme-teknikleri/ linki üzerinden incelenebilir. Suda haşlayarak pişirme ve haşlama suyuna yapılan muameleler vs. bu teknik kapsamında ele alınabilmektedir.

2 .Fransız Pişirme Teknikleri

Fransız pişirme teknikleri, Fransız yemekleri üzerinde özellikle hazırlık yapanlar için ayrıca değerlendirilebilir. Bazı teknikler ülkelere göre benzer işlemlere rağmen farklı isimlendirilmiştir. İsimlendirme konusu ayrıca ele alınması gereken bir dil kültür bilimi konusu olabilir. Bazı gastronomi bilimcileri Fransız yemekleri ile Türk yemeklerinin birbirine benzeyen özellikleri olduğunu söylemektedir.

3. Asitle Pişirmek Ne Demektir? Sitrik Asitte Pişirme ve Balıkları Asitte Pişirme Tarifi

Genellikle et pişirme tekniği olarak kullanılan asitte pişirme tuz kullanımı ve asitli takviyelerle yapılmaktadır. Asidi bol miktarda olan sirke, tuz ve limonda bekletilen etler kendine özgü bir tat almaktadır. Balık dışı etlerde asitle pişirme zorlaşır, çünkü fosfor miktarıyla alakalı bir durum vardır.

https://www.youtube.com/watch?v=5bGcuDZOSD4

Ramazan menüsü fikirleri için  birçok farklı yemeğin tarifini de sayfa üzerinden alabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!