featured

Polonya’dan ” Çekya’yı Yanlışlıkla İşgal Ettik ” Açıklaması

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçtiğimiz ay Çekya’nın Moravya bölgesini bir süreliğine işgal eden Polonya hükumeti, bir yanlış anlaşılma olduğunu ifade etti. Polonya Savunma Bakanlığı, yaptığı açıklamada, Covid-19 önlemleri kapsamında  birbirine komşu iki ülkenin sınırında devriye gezen Polonyalı askerlerin yanlışlıkla Çekya’nın sınırında kullanılmayan bir kilisede kaldıklarını belirtti. 

İşgal sonucu Çekya yetkililerin Polonya Savunma Bakanlığı ‘ yla iletişime geçmesiyle resmi bir açıklama alamadıklarını belirttiler. İşgal, Çekya’nın Varşova ile iletişime geçmesiyle sonlandı. Poloya tarafından yapılan açıklamada yanlış anlaşılma sonucu Çekya kısa süreliğine işgal edilmişti.

Kiliseye Alınmadılar

Kilisede kalan Polonyalı askerler, kiliseye girmek isteyen Çekya vatandaşları içeri almayarak yakın bölgede de gezmelerine izin vermediler. Yanlışlıkla olduğu ifade edilen işgal ise Çek yetkililerin Varşova ile iletişim kurmaları sonucunda bitirildi. 

Polonya’dan Herhangi Bir Resmi Açıklama Gelmedi

Çekya’nın kuzeydoğusunda yer alan Moravya kentinde yaşanan bu olayın ardından Polonya hükumeti herhangi bir resmi açıklamada bulunmadı. 

Kiliseye Alınmadılar

İşgal durumunu ilk defa Denik gazetesi haberleştirirken, kilisenin dış cephesini tamir edecek bir görevli fotoğraf çekmek için kiliseye yaklaştığında otomatik silah taşıyan Polonya askerleri ile karşılaştı. Sadece kilisenin girişinde değil kilisenin çevresinde de barikat kurdular. Bu haberi duyan Polonya’nın Denik gazetesi bölgeye bir fotoğrafçı göndererek durumun doğruluğunu inceledi. 

İki Ülke Bir Dere İle Ayrılıyor

Denik gazetesinin yaptığı habere göre askerlerin içerisinde bulunduğu kilise iki ülkeyi ayıran derenin Çekya sınırında 30 metre kadar iç kısımda yer aldığını ifade etti. Askerler öncelikle Polonya tarafından bir süre kamp yaptıktan sonra Çekya’daki kiliseye geçerek konuşlandılar. z

28 Mayıs 2020 tarihinde inşaat işçilerinin kiliseye girmesini engelleyen Polonyalı askerler çevrede gezintiye çıkan sivilleri de engellediler. 

Kiliseyi ziyaret etmek isteyen Ivo Dokupil yaşadığı durumu anlattı: 

“Yabancı bir devletin üniformasını giymiş bir asker elinde otomatik silahla bana emir vermeye başladı. Korkutucu bir deneyimdi. 10 metreden fazla yaklaşmamıza izin vermediler.”

Polonya’dan Yanlışlıkla İşgal Ettik Açıklaması 

Olayın medyada paylaşılmasının ardından Polonya Savunma Bakanlığı şu açıklamayı yaptı: 

“Bu bilinçli bir eylem değildi, yanlış anlaşılma sonucu gerçekleşti. Fark edilince hemen düzeltildi” 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!