featured

Prado Müzesi Hakkında Bilgi | Dünyanın En Önemli Sanat Müzelerinden Biri Museo Del Prado

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Prado müzesi hakkında bilgi paylaşımı yapılması, yurt dışı gezileri yapmak isteyenleri yakından ilgilendiriyor. İspanya’nın başkenti olan Madrid’in en nadide yapılarından biri olan Museo Del Prado yani Prado müzesi, geniş sanat koleksiyonu ile dikkat çekiyor. Dünyanın en önemli sanat müzeleri arasında yer alan ve her yıl milyonlarca ziyaretçiyi konuk eden Prado müzesi, 12. ve 19. Yüzyıllar arasında meydana getirilen resim ve heykel koleksiyonlarına sahiptir. Bu sanat müzesini, bu denli ünlü kılan noktalardan biri de müzede sergilenen sanat eserlerinin İspanyol Kraliyet ailelerinin koleksiyonlarına dayanmasıdır. Yazımızda Prado müzesi hakkında bilgi vereceğiz.

Prado Müzesi Hakkında Bilgi | Neo-Klasik Mimarinin Öne Çıkan Yapılarından Biri

Prado Müzesi hakkında bilgi verecek olursak sahip olduğu benzersiz sanat eseri koleksiyonları yanında, son derece dikkat çeken bir binada hizmet sunmakta olduğu söylenebilecektir.  Bu özel yapı, İspanya Kralı III. Charles tarafından dönemin ünlü mimarı Juan de Villanueva’ya yaptırılmıştır. Prado müzesi binası yapımına 1785 yılında başlanmış ancak bitirilmesi 1819 yılını bulmuştur.

Başlangıçta “Kraliyet Resim ve Heykel Müzesi” olarak isimlendirilen müze, Kraliçe Isabella döneminde “Prado Müzesi” adını almıştır. Prado müzesi hakkında bilgi içerikleri, bununla da sınırlı değildir. Paris Orsay müzesi hakkında bilgi almak için yazımıza göz atabilirsiniz.

Prado Müzesi Sanat Koleksiyonları

Gelelim Prado müzesi hakkında bilgi paylaşımları yapmaya… Dünyanın en meşhur müzeleri arasında sayılan ve sanatseverlerin özel ilgisine mazhar olan Prado Müzesinin koleksiyonunda ise sekiz bini aşkın resim, taslak, çizim yanında binlerce heykel, sikke ve antik eşyalar bulunmaktadır. 

Müzenin koleksiyonun genişlemesi ve önemli birçok sanat eserinin müzeye getirilmesi ise, 1868 yılında Kraliçe Isabella devrinde olmuştur. Kraliçe Isabella, kraliyet sanat eserleri ile birlikte ülkedeki asil ailelerden de sanat eserlerini toplayarak müze koleksiyonunu oldukça zenginleştirmiştir.

Prado Müzesi’nde Bulunan Önemli Sanat Eserleri

Prado müzesi hakkında bilgi kapsamında koleksiyonda, dünyanın önde gelen büyük ressamlarına ait önemli eserler bulunmakta olduğu bilinmektedir. Bu sanatçılar arasında Diego Velázquez, Francisco Goya,  Hieronymus Bosch, Raphael, Joachim Patiner, Botticelli, Guido Reni, Peter Paul Rubens, Caravaggio, Guido Reni, Rembrandt, Albrecht Dürer, Van der Weyden,  Juan Sanchez Cotan, Juan de Flandes, Fra Angelico ve Thomas Lawrence gibi usta isimler sayılabilir. Prado müzesi hakkında bilgi içeriğine göre müzenin en prestijli ve başlıca eserleri ise şu şekilde sıralanabilir.

1)      Diego Velázquez – Nedimeler (Las Meninas) Tablosu

1599 ile 1660 yılları arasında yaşayan ve Kraliyet Sarayının baş ressamı olarak çalışan İspanyol ressam Velázquez, resimlerinde ustalıkla kullandığı ışık ve gölge ile ünlenmiş ve doğal olan herşeyi resmetmesinden dolayı ‘gerçeğin gerçek ressamı’ olarak tanınmıştır.

Prado müzesi hakkında bilgi kapsamında Velázquez’in en ünlü eseri ve başyapıtı ise 1656 ve 1657 yılları arasında yaptığı “Nedimeler” adlı tablosu olduğu biliniyor. Ayrıca bu ünlü tabloda, Prado Müzesi’nin en önemli eserleri arasında sayılmaktadır. Nedimeler (Las Meninas) dünya resim tarihi açısından, üç boyut tekniğinin ilk kez tuvale taşındığı tablo olması nedeniyle de ayrıcalıklı bir eserdir.

2)      Prado Müzesi Hakkında Bilgi | Hieronymus Bosch – Dünyevi Zevkler Bahçesi (Tuin Der Lusten) Tablosu

Prado müzesi hakkında bilgi paylaşımları nelerdir? 1450 ile 1516 yılları arasında yaşayan ve İspanyolların ‘El Basco’ olarak adlandırdıkları, ünlü Hollandalı Ressam Bosch’un, en önemli yapıtı olarak öne çıkan “Dünyevi Zevkler Bahçesi” de Prado Müzesi koleksiyonunda yer alan başyapıtlardan bir tanesidir.

3)      Francisco Goya – 3 Mayıs Katliamı Tablosu

Prado müzesi eserleri arasında 3 Mayıs Katliamı tablosu da yer almaktadır. 1746 ile 1828 yılları arasında yaşayan ve romantizm akımının en bilinen isimlerinden olan İspanyol ressam Goya, saray ressamı olarak çalışmıştır. Sanatındaki cesur tavır ve kalıpları yıkan tarz ile kendisinden sonra gelen Bacon, Manet ve Picasso gibi ünlü ressamları etkilemiştir.

Goya’nın en önemli eserleri arasında sayılan ve İspanyol tarihine de ışık tutan “3 Mayıs Katliamı” tablosu yanında “Saturn Oğlunu Yerken” ve “ Çıplak ve Giyinik Maya” gibi ünlü tabloları ile Goya’nın çok sayıda eseri de Prado Müzesinde sergilenmektedir. Bu sayılan başyapıtların dışında, Prado müzesinde yine sanat dünyasına damga vurmuş başlıca tablolar arasında;

Albrecht Dürer’in “Adem ile Havva” tablosu,Juan Sanchez Cotan’ın “Fruit and Vegetables” tablosu,Juan de Flandes’in “The Crucifixion (Çarmıha Gerilme)” tablosu,Fra Angelico’nun “The Annunciation (Müjde)” tablosu,Rembrandt’ın “Artemis” tablosu,Peter Paul Rubens’in “The Three Graces (Üç Güzeller)” tablosu,Raphael’in “The Cardinal” tablosu sayılabilir.https://www.youtube.com/watch?v=8iejGDL1GSY

Prado müzesi hakkında bilgi paylaşımlarına göre her yıl 3 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Prado müzesi tarihçesi ve eserleri bakımından dünyanın önde gelen sanat müzelerinden birisidir.  Resmi tatil günleri dışında her gün açık olan müzeye, en rahat ve hızlı ulaşım yolu ise metro (L2 Kırmızı hat ya da L1 Mavi Hat) ile sağlanmaktadır. Yine müze mağazasında, Prado Müzesinde sergilenen başlıca eserlerin puzzle versiyonlarını satın alma olanağı da ziyaretçilere sunulmaktadır. Prado müzesi giriş ücreti ise 7-15 dolar aralığında değişiklik göstermektedir. Artemis tablosu hikayesi için buraya göz atabilirsiniz. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!