featured

Propaganda Filmi İçin Açılan Davada Karar Çıktı… Sunal Ailesi Ne Kadar Tazminat Kazandı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Propaganda filmi, Türk Sinemasının değerli sanatçılarından Kemal Sunal’ın en son filmi olarak öne çıkıyor. Türk sinemasına damga vuran büyük 1999 yapımı “Propaganda” filmi bambaşka bir konu ile ülke gündemine geldi. 3 Temmuz 2000 tarihinde oynayacağı “Balalayka” adlı sinema filminin çekimlerine katılmak için bindiği uçakta, kalkış öncesi geçirdiği kalp krizi neticesi kaybettiğimiz Kemal Sunal’ın ailesinin, usta oyuncunun son rol aldığı proje olan Propaganda filmi yapımından paylarına düşen telif hakkını alamadıkları iddiasıyla, Plato Film’e açtıkları dava sonuçlandı.

Propaganda Filmi İçin Açılan Davayı Sunal Ailesi Davayı Kazandı

Propaganda filmi için açılan dava nihayet sonuçlandı. Sunal ailesi tarafından, Sinan Çetin’e ait olan Plato Film’e açılan davada mahkeme, toplam 307 bin 502 Türk Lirasının, Kemal Sunal’ın ailesine ödenmesine dair karar verdi.

Sunal ailesi olarak Kemal Sunal’ın eşi Gül Sunal ile çocukları Ezo ve Ali Sunal’ın mahkemede taraf oldukları bahse konu dava, İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesinde görüldü. Bundan 21 yıl önce hayata veda eden ve sevenlerini hüzne boğan Kemal Sunal’ın mirasçıları da eşi Gül Sunal ile kızı Ezo ve oğlu Ali Sunal’dan ibaretti. En güzel Kemal Sunal filmleri için tıklayınız. 

Uyuşmazlık Konusu Neydi?

Sunal ailesi ile Plato film arasındaki davaya konu olay ise şu şekilde gelişmişti. Propaganda 1999 yapımı film başrol oyuncusu olarak Kemal Sunal olarak öne çıkıyordu. Yine Propaganda filmi oyuncuları içerisinde Kemal Sunal’ın oğlu Ali Sunal’da müzisyen rolüyle bulunuyordu.

Propaganda filmi davası konusu iddiaya göre, Kemal Sunal ile filmin yapımcı şirketi olan Plato Film arasındaki sözleşme uyarınca, usta oyuncu Kemal Sunal, filmin elde edeceği hasılat gelirinin üzerinden ilk 500 bin kişiye kadar yüzde on ve filmin diğer gelirleri üzerinden de yüzde on pay alacaktı. Yine, televizyon kanallarında defalarca kere gösterilen, CD ve DVD satışları yapılan film için, iddiaya göre sözleşmeden doğan mali haklarına ilişkin Kemal Sunal’a ya da mirasçılarına herhangi bir ödeme ise yapılmadı.

Taraflar Ne Talep Ettiler?

Propaganda filmi için açılan davada Sunal ailesinin avukatları, bahse konu filmle ilgili olarak, yurtiçi ve yurtdışı gösterimlerinden almaları gereken payların tahisilini Plato Film’den talep ederken, davalı Plato Film avukatı ise cevap dilekçesinde, Kemal Sunal’a ve yasal mirasçılarına bahse konu filme dair gereken tüm ödemelerin yapıldığını ve davanın reddini talep etti.

Mahkeme Davayı Kabul Etti

Söz konusu davada kararını açıklayan mahkeme, yaptığı yargılama sonrası Kemal Sunal’ın ailesinin açtıkları davanın kabulüne karar verdi. Mahkeme, Kemal Sunal’ın söz konusu Plato Film yapımı, Propaganda filmi için yurtiçi ve de yurtdışı televizyon kanallarında gerçekleşen gösterimleri ile ilgili olarak 295 bin 808 Türk Lira ile birlikte DVD, CD, kitap gibi satışlardan elde edilmiş gelirler nedeniyle de 11 bin 694 Türk Lirası olmak üzere toplamda 307 bin 502 Türk lirası alması gerektiğini hükme bağladı.

YouTube video

Hüküm ile birlikte davalı Plato Film tarafından merhum büyük usta Kemal Sunal’ın ailesine bahse konu bedelin ödemesine karar verildi. Bu kapsamda Sunay ailesi Propaganda filmi telif hakları kapsamında Plato filmden 307 bin 502 TL ödeme alacak. Böylece kamuoyunun ve sinema sektörünün yakından takip ettiği önemli bir dava olan, Propoganda filmi ve film dolayısıyla telif hakkı davası da sonuçlanmış oldu. Propaganda izle için tıklayınız. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!