featured

Protein Diyeti Zararları Nelerdir? Protein Ağırlıklı Beslenme Programında Neler Olmalıdır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birçok ünlünün de uyguladığı protein diyeti zararları bugünlerin en çok tartışılan konusudur. Pandemi nedeniyle evde kaldığımız son aylarda, kilo vermek istiyorum ama nasıl yapacağımı bilmiyorum diyen kişilerin sayısı artarken, spor yapıyorum ama kas yapamıyorum diyenlerin sayısı da artmıştır.

Son zamanlarda popülerleşmeye başlayan bu diyet türü özellikle kadınlar arasında çok konuşulmaktadır. Hem kilo vermek hem de vücudu kas anlamında güçlendirmek amacıyla yapılan bu diyette protein ağırlıklı beslenilmektedir. Ancak her yiyeceğin fazlasının zararları olduğu gibi protein içeren yiyeceklerin de fazlası zarardır. Bu diyet programının bir diyetisyene danışılmadan yapılmaması gerekir.

Protein Diyeti Nedir ? Protein Diyeti Zararları Nelerdir?

Protein diyeti , ağırlıklı olarak protein içeren besinlerle beslenilen bir diyettir. Kilo vermek amacıyla yapanlar olsa da diyet türünün asıl amacı vücuttaki kasları güçlendirmektir. Özellikle düzenli spor ve egzersiz yapan kişiler tarafından tercih edilmektedir. Protein ağırlık beslenmenin faydaları içinde kolay yağ yakımı ve hızlı kilo verme gibi faktörler olsa da uygulama sırasında oldukça dikkat edilmesi gereken bir diyettir. Düzenli egzersiz ve protein diyeti ile kolayca kilo verilebilir ve kas gücü arttırılabilir.

1 – Protein Diyeti Nasıl Yapılır ?

YouTube video

Protein diyeti kilo vermek ve yağ yakışını hızlandırmak gibi farklı amaçlar için yapılabilir. Protein diyeti uygulanmak isteniyorsa öncelikle yemek öğünlerindeki protein miktarı yavaşça arttırılıp vücudun verdiği herhangi bir tepki volup olmadığı gözlemlenmelidir. Eğer protein diyeti zararları içinde sıklıkla görülen hazımsızlık gibi sorunlarla karşılaşılırsa bir diyetisyene başvurmak en iyisidir.

Bu diyet için ayrıca bir kalori hesaplanmasına ihtiyaç yoktur.  Proteinli yiyecekler ödeme ve hazımsızlığa neden olabilir. Ödem oluşumunu engellemek için günde en az 2 litre su, hazımsızlık için ise yeşil çay gibi bitki çayları içilmesi tavsiye edilmektedir. Bu diyeti uygularken dikkat edilmesi en önemli nokta düzenli olarak egzersiz ve spor yapılmasıdır. Sabah, öğle, ara öğün ve akşam olmak üzere toplamda 4 öğün beslenilmedir.

2 – Protein Diyeti Kimler İçin Uygundur?

Yüksek protein içeren yiyecekler vücutta çeşitli etkiler bırakabilir. Her diyette olduğu gibi protein diyeti zararları olmaması için vücudunuzda kronik hastalıkların olmaması gerekir. Bu protein diyeti sağlıklı ve etkili bir biçimde uygulanmak isteniyorsa böbreklerde sorun yaşıyor olmamanız şarttır.  Proteinlerin doğru bir şekilde sindirilmesi ve kaslara etki etmesi için böbreklerin düzgün ve sağlıklı bir şekilde çalışması büyük önem taşır. Eğer bir kişinin böbreklerinde herhangi bir sorun varsa protein diyeti kişinin böbreklerini daha da yoracak ve sağlığını olumsuz etkileyecektir.

3 – Protein Ağırlıklı Beslenme Hangi Yiyecekler ile Yapılır?

Protein diyetinde genel olarak yüksek protein içeren düşük kalorili ürünler seçiliyor. Bunun nedeni düşük kalorili ancak yüksek protein içeren yiyecekler yağ yakışını çok daha hızlandırması ve aynı şekilde hızlı bir şekilde kilo vermeyi de sağlamasıdır. Hem yüksek protein içeren hem de yüksek kalorili besinler ise uzun süre aç kalmayı sağlamaktadır. Aynı zamanda bu diyet süresince yasak olan bazı besin türleri de bulunmaktadır. Bunlar karbonhidrat, şeker ve şeker oranı yüksek besinlerdir. Ancak yüksek proteinli yiyeceklerin vücudumuzda protein diyeti zararları gibi sorunlara yol açacağını da unutmamak gerekir.

Peki, bol proteinli besinler hangileridir ? Kırmızı et, balık, tavuk, süt, yulaf, yoğurt, ayran, peynir, yumurta, çeşitli sebze ve meyveler, badem, kabak çekirdeği gibi kuruyemişler protein açısından zengin besinlerdir.  

4 – Protein Diyeti Zararları Bulunur mu?

Protein diyeti uzun süre uygulanan ve aynı zamanda devamlı kullanılan bir diyet programı olmamalıdır. Çünkü yüksek oranda protein tüketiminin vücutta önemli zararlara yol açtığı görülmektedir. Protein diyeti zararları arasından bir tanesi kanser riskini arttırdığı yönündedir. Özellikle yaşlılık olarak adlandırdığımız 50’li yaşlardan sonrası için sürekli olarak protein tüketimi kanseri tetiklemektedir. Yine aynı yaş grubu için oluşturduğu tehlikelerden bir diğeri de kemik erimesidir. Her ne kadar protein kemik ve kasların güçlenmesi için tüketilse de fazlası ve belli bir yaştan sonra fazla tüketimi kemik erimesini beraberinde getirmektedir.

Protein diyeti zararları içinden bir diğeri ise karbonhidrat isteğini arttırmasıdır. Çok fazla ve sürekli protein tüketilmesi vücudu karbonhidrata aç bir hale getirmektedir. Bu nedenle hem yaptığınız diyet, vermek istediğiniz kilolar ve sağlığınız büyük bir riske girmiş olur.

Proteinlerin doğru bir şekilde sindirilmesi için böbreklerinizin sağlıklı bir biçimde çalışıyor olmasının önemli olduğunu belirtmiştik. Ancak bir süreden sonra bu proteinler sağlıklı böbreklere de zarar verebilir. Vücuttaki asit – baz dengesini bozan yüksek proteinli besinler böbrekleri de etkilemektedir.

Protein diyeti zararları oluşumu istenmiyorsa bu diyetin süresi kısa tutulmalıdır. Belirli aralıklarla yapılmalı ve spor asla aksatılmamalıdır. Kilo vermek ya da kasları güçlendirmek amacıyla da yapılsa aslında her besinin fazlasının vücutta büyük zararlara yol açtığı ve sağlığı olumsuz yönde etkilediği unutulmamalıdır.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!