featured

Psikolog Nedir, Ne İş Yapar? 2021 Psikolog Maaşları Ne Kadar?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Psikolog maaşları ve çalışma şartlarının iyiliği sebebiyle tercih edilen meslekler arasında psikologluk bulunmaktadır. Psikolog olmak isteyen çoğu kişi, psikolog maaşları 2020 araştırması yapmış ve 2021 yılında buna göre meslek tercihi gerçekleştirmiştir. Psikolog olmak isteyen öğrenciler dışında, bu öğrencilerin aileleri de araştırma yapmaktadır. İşte psikologluk ve psikolog maaşları 2021 hakkında tüm merak edilenler…

Psikolog Nedir?

Psikolog, ruh bilimcidir. Bireylerin veya grupların, davranış ve hareketlerini inceleyen psikoloji bilimi mezunları, elde ettiği bilgiler doğrultusunda, danışanlarının sorunlarına çözüm bulmaya çalışmaktadır. Çoğu kişi, oldukça havalı ve yüksek getirili bulduğu için psikologluğu tercih etmekte ve psikolog nedir araştırması yapmaktadır. Bu mesleğin tercih edilmesinde maaşının da etkisi bulunmaktadır.

Psikolog maaşları özel sektör ve devlette olmak üzere farklı meblağda olmaktadır. Bu sebeple de psikolog maaşları hakkında net olarak bir belirleme yapılamamaktadır. Ancak ortalama olan, devlet kurumlarında sabit olan bir maaş söz konusudur.

Nasıl Psikolog Olunur?

Nasıl psikolog olunur sorusu da bu meslek alanında kariyer yapmayı hedefleyen kişiler tarafından sorulmaktadır. Bir kişinin psikolog olabilmesi için üniversite sınavında başarı göstermesi ve Psikoloji bölümünü kazanması gerekmektedir. Üniversitelerin 4 yıllık bir fakültesi olan Psikoloji bölümünden mezun olan kişiler, psikolog unvanına sahip olmaktadır.

Psikolog maaşları genel olarak kişilerin öğrenim durumlarına göre de değişikliğe uğramaktadır. Çünkü yüksek lisans yapması ya da yapmaması maaşına etki etmektedir. Yüksek lisans yapan psikologların, psikolog maaşları daha yüksek olmaktadır. Yüksek lisans bitiren psikologlar aynı zamanda uzman psikolog unvanı almaktadır.

2021 Psikolog Maaşları

Psikolog maaşları 2021 yılında bu alanda eğitim görmüş ve mesleğe yeni adım atacak olan kişiler tarafından oldukça merak edilmiştir. Hem özel sektörde psikolog hem de devlet bünyesinde psikolog olarak çalışılabilmesi, maaştaki farklılıklara neden olmaktadır. Özelde psikolog maaşları daha fazla değişkenlik gösterirken, devlette psikolog maaşları daha az değişkenlik göstermektedir.

Psikolog maaşları 2021 özel sektör için oldukça farklıdır. Çünkü hem özel hastanelerde hem de özel kliniklerde psikologluk hizmetleri verilmektedir. Bu özel sektörde daha çok uzman psikolog ya da psikologların deneyimlerine önem verilmekte ve buna göre maaş belirlemesi yapılmaktadır. Çoğu uzman psikolog da danışmanlık hizmetinin fiyatını kendisi belirlemektedir. Dolayısı ile 4.000 TL’den başlayan özel sektör psikolog maaşları, 15.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Devlette psikolog maaşları ne kadar diye de merak edilmektedir. Devletteki psikologların maaşları daha belirlidir. Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışmakta olan psikologlar, 5.000 TL ile 7.000 TL arasında maaş almaktadır. Bu maaş farklılığının nedenleri arasında; psikologların kademe ve dereceleri bulunmaktadır. Devlette psikolog maaşları döner sermaye sayesinde artış göstermektedir.

Psikolog maaşları 2022 yılında ne kadar olacak sorusunun yanıtı da merak edilmektedir. Özel sektör, bu maaşı kendi içinde belirlerken devlette ise memur maaşına yapılacak olan zamlar 2021 yılında belirleyici olacaktır.

Sağlık Bakanlığı Psikolog Maaşları

Devlet hastanesi psikolog maaşları, memur maaşlarına yapılan zamlar doğrultusunda her yıl değişiklik göstermektedir. Dolayısı ile devlet memuru olarak devlet hastanelerinde çalışan bir psikolog, maaşlarını bu belirlemelerin doğrultusunda almaktadır. Kısacası psikolog maaşları sağlık bakanlığı bünyesinde olan kişiler için belirlidir. Üzerine ek olarak döner sermayeden para alınmaktadır.

Adalet Bakanlığı Psikolog Maaşları

Adli psikolog maaşları da devlet çatısı altında olunduğu için memur maaşlar ile doğru orantılıdır. Genel olarak Adalet Bakanlığı çatısı altında uzman psikologlara yer verilmektedir. Bu sebeple de Adalet Bakanlığı bünyesinde verilen psikolog maaşları biraz daha fazla olmaktadır. Bu kurumlarda çalışan psikologlar da devlet memurudur. Özel sektörde çalışan psikologlar ile kıyaslanmamalıdır.

Yüksek Lisans Yapmış Psikolog Maaşları

Yüksek lisans yapmış psikolog maaşı, lisans mezunu olan psikologlara göre daha fazladır. Çünkü her meslekte olduğu gibi psikologluk mesleğinde de kıdemin ve derecenin büyük bir önemi bulunmaktadır. Yüksek lisans yapan psikoloji mezunları, uzman psikolog unvanıyla çalışmakta ve psikologdan daha fazla ücret almaktadır. Uzman psikolog maaşları genel olarak 6.000 TL’den başlamaktadır.

Klinik Psikolog Maaşları 2021

Klinik psikolog maaşları da özelde ve devlette olmak üzere farklılaşmaktadır. Ciddi bir uzmanlık alanı olan klinik psikoloji, yüksek lisans yapılması ile söz konusu olmaktadır. Uzman klinik psikoloji üzerinde yüksek lisans yapan psikologlar; klinik psikolog olarak görev almaya başlamaktadır. Klinik alanda tecrübe sahibi olan psikolog maaşları ayda ortalama 7.000 TL’den başlamaktadır.

Psikolog Maaşları Neden Az?

Psikolog maaşları neden az sorusu da sık sorulmaktadır. Çünkü çoğu kişi, psikologların hastanelerde de çalışmasından dolayı psikologları doktor zannetmekte ve doktor maaşlarıyla kıyaslama yapmaktadır. Çünkü psikolog maaşına göre psikiyatrist maaşları daha fazladır. Bu noktada da kişiler, iki meslek arasında maaş karşılaştırması yapmaktadır.

Psikolog maaşları, psikiyatrist maaşlarına göre düşüktür çünkü psikologlar tıp fakültesi mezunu değildir; doktor değildir. Dolayısı ile doktor maaşlarının altında devlet bünyesinde maaş almaktadır. Ama özel sektörde çalışan psikologların psikolog maaşları, devlet bünyesinde çalışan doktorların maaşlarını geçebilmektedir. Ayrıca mesleğe yeni başlayan psikologlar seans başına, kıdemli psikologdan daha düşük maaş almaktadır.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!