Büyük Bestekar Pyotr İlyiç Çaykovski Kimdir | Unutulmaz Çaykovski Eserleri

Büyük Bestekar Pyotr İlyiç Çaykovski Kimdir | Unutulmaz Çaykovski Eserleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pyotr İlyiç Çaykovski kimdir? Büyük bestekar Çaykovski eserler nelerdir?

Pyotr İlyiç Çaykovski (Tchaikovsky), “Romantik Dönem Rus Klasik Müzik” alanında en önde gelen bestecilerden biridir. Bale, opera, enstrümantal, senfoni, konçerto ve oda müziği gibi farklı türlerde çok sayıda esere imza atan Çaykovski, günümüzün klasik müzik repertuarının önde gelen eserleri arasında bulunan “Uyuyan Güzel”, “Fındıkkıran”, “Kuğu Gölü” bale müziklerini ve “Yevgeni Onegin” opera müziğini de bestelemiştir.

Büyük Bestekar Pyotr İlyiç Çaykovski Kimdir | Unutulmaz Çaykovski Eserleri

Pyotr İlyiç Çaykovski Kimdir? Tchaikovsky Hayatı

Rusya’nın küçük bir kenti olan Votkinsk’te 1840 yılında dünyaya gelen Pyotr İlyiç Çaykovski’nin babası bulunduğu kentteki maden ocağında yöneticilik yapan bir askeri mühendistir.

Ağabeyi Nikolay’a piyano eğitimi vermek üzere tutulan Fransız dadıdan, müzik notalarını öğrenen Çaykovski, müzik alanında oldukça yetenekli olmasına karşın, meslek sahibi olabilmesi için 10 yaşında yatılı okula gönderilir. Hassas bir ruha sahip olan Çaykovski, on dört yaşındayken annesini kaybeder ve bu kendisi için büyük bir yıkım olur.

Babasının zorlaması ile eğitimini sürdüren Çaykovski, 18 yaşında okulundan mezun olur ve devlet memurluğu yapmaya başlar. Ancak tek ilgi alanı müzik olan Çaykovski, önemli bir karar alarak 20 yaşında Saint-Petersburg Müzik Akademisi bünyesinde iki yıllık bir eğitime başlama kararı verir. Burayı bitirdikten sonra da akademiden hocası olan Anton Rubinstein’ın desteği ile Moskova müzik okulunda hoca olarak görev alır.

Bu dönem içerisinde hayranı olduğu Beethoven, Schumann ve Brahms’ın eserlerini inceleyerek kendi üslubunu şekillendirmeye başlar. İleride Rus beşlisi olarak adlandırılacak beş genç müzisyen ile (Milly Balakirev, Modest Mussorgski, Aleksandr Borodin, Rimski Korsakov ve Cesar Cui) bu dönemde tanışan Çaykovski, kendi üslup farkları ile bu genç bestecilerden ayrılır.

Büyük Bestekar Pyotr İlyiç Çaykovski Kimdir | Unutulmaz Çaykovski Eserleri

Önemli Pyotr İlyiç Çaykovski Eserleri

Çaykovski kendi müzik kariyeri açısından ilk önemli eserini 1874 yılında besteler. Bu eser “I. Piyano Konçertosu” dur. Bu eserin prömiyeri 1875 yılında Boston’da gerçekleştirilir.

Adını tüm dünyaya duyurduğu ve en büyüleyici eserleri arasında yer alan “Kuğu Gölü Balesi”ni ise 1877 yılında tamamlar ve bu eser Moskova’nın meşhur Bolşoy Tiyatrosunda sahnelenir.

1884 yılına gelindiğinde Çar III. Aleksandr’ın özel bir nişanla ödüllendirdiği Çaykovski, toplum içinde de büyük saygınlık kazanır. En beğenilen eserleri arasında yer alan “Uyuyan Güzel Balesi” ni 1890 yılında Saint Petersburg Mariinsky Tiyatrosunda sahneye koyar.

Büyük Bestekar Pyotr İlyiç Çaykovski Kimdir | Unutulmaz Çaykovski Eserleri

Aynı tiyatroda (Mariinsky Tiyatrosu) 1892 yılında sahneye konulan “Fındıkkıran Balesi” ise Çaykovski’nin bugün dahi tüm dünya tarafından bilinen en önemli eserleri arasındadır.

Bu saydıklarımız dışında 1812 Uvertürü, Yevgeni Onegin opera müziği ve son üç senfonisi de oldukça ünlü eserleri olarak öne çıkar.

Dahi besteci Çaykovski, 1891 yılında New York’da ünlü Carnegie Hall’de orkestra yönetmiş ve 1893 yılında da İngiltere Cambridge Üniversitesi tarafından fahri doktora ödülüne layık görülmüştür.

Büyük Bestekar Pyotr İlyiç Çaykovski Kimdir | Unutulmaz Çaykovski Eserleri

Pyotr İlyiç Çaykovski ve Başarısız Evliliği

Çaykovski, 1877 yılında sürekli kendisine aşk mektupları yazan bir kız öğrencisi ile evlensede üç ay sonra ayrı yaşamaya başlarlar. Aralarında boşanma gerçekleşmese de bir daha bir araya da gelemezler.

Çaykovski’nin yaşamında annesinden sonra gelen, en önemli kadın ise Nadejda von Merck olmuştur. Rusya demiryollarını inşa eden kocasının ölümü ile büyük bir servete sahip olan Nadejda, dönemin ünlü bestecileri Çaykovski, Claude Debussy ve Nikolay Rubinstein’i himayesine almış ve onları desteklemiştir.

YouTube video

Nadejda ile Çaykovski hiç yüz yüze görüşmeselerde 1877 ile 1890 yılları arasında on dört yıl boyunca mektuplaşmışlardır. Bu dönemde Çaykovkski’ye büyük bağışlar yapan Nadejda sayesinde, Çaykovski maddi bir kısıtlama olmaksızın dilediği ülkeyi gezebilmiş, dünyanın sanat merkezlerinde dolaşabilmiş ve eserlerini de dilediğince oluşturabilme şansına sahip olmuştur.

Bu büyük besteci 1893 yılında nedeni tam olarak açıklığa çıkmasa da muhtemelen kolera salgınına bağlı olarak 53 yaşında hayatını kaybetmiştir. Çaykovski’den geriye birbirinden ünlü dokuz opera, üç bale, yedi senfoni, dört konçerto (üçü piyano, biri keman), üç yaylı dördül ve çeşitli oda müziği eserleri kalmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!