featured

Quinta da Regaleira Şatosu ve Quinta da Regaleira Yeraltı Kuleleri: Tapınak Şövalyelerinin Gizli Mabedi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya üzerindeki birbirinden ilginç yapılar ve hikayeleri insanları hayretler içerisinde bırakıyor. Bu yazımızda ayin kuyuları (Initiation Well) olarak da bilinen Quinta da Regaleira Şatosu ve Quinta da Regaleira Yeraltı Kuleleri incelemesi yapacağız. İşte, ilginç ve gizemli hikayesi ile Tapınak Şövalyelerinin sıra dışı kulesi Quinta da Regaleira

Quinta da Regaleira Yeraltı Kuleleri Nerede?

Quinta da Regaleira Yeraltı Kuleleri, Portekiz’e bağlı turistik yerleşim bölgesi Sintra kasabasında bulunuyor. Quinta da Regaleira şatosu ve şatoya ait yer altı kuleleri ile ünlenen bu kasaba, turistlerin de ilgi odağı oluyor. Şato arazisinde yer alan ayin kuyuları ise muhteşem güzellikleri ve devasa boyutları ile görenleri kendine hayran bırakıyor.

YouTube video

Her ne kadar kuyu ya da ayin kuyusu olarak da adlandırılsa aslında bu yapılar bir anlamda yeraltı kuleleri olarak tanımlanabilir. Quinta da Regaleira Şatosu arazisinde bu benzersiz kuyulardan iki tane bulunuyor. Bu yapıları daha da ilginç ve gizemli kılan yönü ise bu kuyular yeraltı tünelleri ile birbirine bağlanıyor.

Quinta da Regaleira Şatosu Ne İçin Kullanılıyordu?

12. yüzyılda inşa edilen Quinta da Regaleira şatosu ve yeraltı kuleleri, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.

Oldukça gizemli ve muhteşem güzelliğe sahip olan bu iki yer altı kulesinin yapılış amacının çeşitli ayin ve ritüellerin gerçekleştirilmesi için olduğu ve bu yapıların, Ortaçağ Avrupa’sında önemli bir yeri olan Mabet Şövalyeleri olarak da bilinen Tapınak Şövalyeleri tarafından kullanıldığı belirtiliyor.

Tapınak Şövalyeleri Kimdir?

Mabet Şövalyeleri ya da diğer bir ifade ile Tapınak Şövalyeleri, çok sayıda romana, filme ve öyküye de konu olan, Hristiyan bir askeri ve ekonomik topluluktur. Yaklaşık iki yüz yıl boyunca resmi olarak faaliyetlerini yürütmüşlerdir.

YouTube video

Bu grup ilk olarak, Fransız soylusu olan Hugues de Payens tarafından, 1119 yılında Hristiyan hacıları koruma amacıyla Kudüs’te 9 şövalye ile birlikte kurulmuştur. Bu tarikat, Katolik Kilisesi tarafından resmi olarak 1129 yılında tanınmıştır. Bu tanınmadan sonra hızla güçlenen topluluk, en güçlü zamanında 20.000’i aşkın askeri varlığa ulaşmıştır. Askeri varlığı yanında bankacılık faaliyetleri ve para transferleri ile de Avrupa ve Kutsal Topraklarda etkili olan Tapınak Şövalyeleri, Haçlı savaşları sonrasında Fransa Kralı IV. Philippe’in suçlamaları ve Papa V. Clemens’e yaptığı baskılar sonucunda 1312 yılında yakılarak öldürülmüşlerdir ve böylece Tapınak Şövalyeleri ortadan kaldırılmıştır.

Quinta da Regaleira Yeraltı Kuleleri Yapısı Nasıldır?

Quinta da Regaleira Şatosu arazisinde bulunan bu yer altı kulelerinden birinde 27 metre uzunluğunda spiral bir merdiven bulunurken daha küçük olan diğer kulede ise düz inen merdivenler bulunmaktadır. Bu merdivenler ile daire biçimli zeminler birbirlerine bağlanır. Diğer kuleye oranla daha küçük olan yer altı kulesi, Bitmemiş Kuyu olarak da tanınıyor. Yine yer altı kulelerini birbirine bağlayan tünellerde, arazide yer alıyor. Yeraltı kulelerinin ilginç ve benzersiz yapısı ise görenleri kendine hayran bırakmayı başarıyor.

YouTube video

Daha büyük olan yer altı kulesinin dip kısmına ancak yeraltından 8 dakikalık bir yürüyüşle ulaşmak mümkün oluyor ve tünelin sonunda ise Tapınak Şövalyelerine ait bir haç bulunuyor.

Çeşitli ritüel ve törenlere ev sahipliği yapmak için kullanılan bu yer altı kulelerde, neler yaşandığı ise halen daha gizemini koruyor.

Portekiz’in turistik Sintra bölgesinde yer alan Quinta da Regaleira Şatosu da gotik tarza sahip mükemmel mimarisi ile dikkat çekiyor ve şato ile yeraltı kuleleri  ve yine arazide bulunan göller de her yıl milyonlarca turistin ilgi odağı olmaya devam ediyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!