featured

Ramazan’ın Olmazsa Olmaz Lezzeti Güllaç Tatlısı | Güllaç Nasıl Yapılır? Ustasından Güllaç Tarifi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güllaç tatlısı, Ramazan denildiğinde akıllara ilk gelen lezzetlerden yalnızca bir tanesi. Hafif ve leziz formu sayesinde Ramazan’ın o uhrevi önemini anımsatan Güllaç kolay yapımı açısından da oldukça pratik bir tatlı. Peki Güllaç tatlısı nasıl yapılır? Yazımızda Güllaç tatlısına dair tüm merak edilen konulara yer vereceğiz.

Güllaç Tatlısı ve Güllaç Yapımı Konusunda Tüm Merak Edilenler

Güllaç yapımı konusunda merak edilen birkaç önemli nokta bulunuyor. Yalnızca Ramazan aylarında yapılıp tüketilen bu tatlı, yaygın olarak yapılmadığı için hemen herkes yapımı sırasında bazı tereddütler yaşayabiliyor. Bu noktada işte güllaç yapımı konusunda tüm merak edilenler sizlerle…

1- Önemli Bir Nokta: Güllaç Yaprağı mı? Güllaç Yufkası mı?

Bilindiği üzere güllaç tatlısı hazır olarak alınıyor ve birkaç malzeme ile buluşturularak tüketime hazır hale getiriliyor. Peki güllaç yaprağı mı? Güllaç yufkası mı? Ağırlıklı olarak güllaç yaprağı denilse de güllaç yufkası denilmesinde de bir sakınca bulunmuyor.

Ancak ince ve beyaz olması sebebiyle ustaların çoğunluğu güllaç yufkası olarak isimlendirme ihtiyacı duymuş.

2- Güllaç Yaprağı Yapımı Mümkün mü? 

Güllaç yaprağı yapımı mümkün mü? Elbette isterseniz güllaç yapraklarını hazır olarak almak yerine kendiniz hazırlayabilirsiniz. Güllaç yaprakları gerçek antep baklavası gibi un, mısır nişastası ve su kullanılarak oluşturulur. 

Güllaç tatlısı yaprakları için öncelikle yarım çay bardağı un, bir çay bardağı mısır nişastası ve bir su bardağı su homojen bir kıvam alana dek çırpılmalıdır. Çırpma sonrasında büyük bir tavaya incecik yayılarak krep gibi teker teker pişirilmelidir. 

Güllaç yaprakları ne yumuşak ne de sert olmalıdır. Bir taraftan bakıldığında diğer tarafının da görünmesi onun iyi bir yaprak olduğunu gösterir. Güllaç yaprakları yapıldıktan sonra ortalama 24-36 saat kurutulmalıdır. Kurutulması sonrasında sütü daha iyi çektiği düşünüldüğü için bu noktaya önem verilmektedir.

3- 1 Paket Güllaç Kaç Yaprak İçeriyor? 

1 paket güllaç kaç yaprak? Bu soruya net bir yanıt verilemeyecektir. Çünkü markalar farklı gramaj ağırlıklarında ve sayılarda güllaç üretimi yapmaktadır. Ancak çoğunlukla 1 paket güllaç içerisinde 6 adet yaprak bulunduğu bilinir.

4- Güllaç Fiyatı Nedir? 

Güllaç fiyatı nedir? Güllaç tatlısı için hazır alacağınız güllaç yapraklarının fiyatı markaya göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle fiyat verilebilmesi söz konusu olamaz. Ancak güllaç malzeme içeriğinin az ve uygun olması sebebiyle oldukça ekonomik bir tatlıdır.

5- Güllaç Kalori İçeriği Ne Kadar?

Güllaç kalori içeriği ne kadar? 1 porsiyon yani büyük bir dilim güllaç 250 kcal’e eşdeğerdir. Bir dilim güllaç; bir dilim ekmek, bir porsiyon meyve ve 1 bardak süt ile aynı kalori içeriğine sahiptir. Bu nedenle diyette tüketilecek tatlılar arasında bulunur. 

6- Güllaç Tatlısı Nasıl Yapılır? Güllaç Malzemeleri Neler?

Güllaç tatlısı yapımı açısından oldukça pratik bir tatlıdır. Güllaç malzemeleri olarak 1 paket güllaç yaprağı, toz şeker, süt ve vanilya temin edilmesi yeterli olacaktır. Bunun dışında bu tatlıyı daha fresh ve lezzetli hale getirmek isteyen kişiler dilediği mevsim meyvesi ve kuruyemiş türleri ile süsleyebileceklerdir.

7- Cevizli Güllaç Nasıl Yapılır? Güllaç Fındıklı mı Yoksa Cevizli mi Olmalı? 

Belki de en çok merak edilen konulardan birisi cevizli güllaç tatlısı mı yoksa fındıklı güllaç mı? Aslında bu noktada damak tadınız devreye girecektir. Fındıklı güllaç damakta daha fresh daha hafif bir tat bırakırken, cevizli güllacın daha yoğun bir lezzet olduğunu söyleyebilmek mümkündür.

8- En İyi Güllaç Nasıl Yapılır? En Basit Güllaç Tarifi 

Gelelim en iyi güllaç nasıl yapılır sorusuna… En basit güllaç tarifi vermekle işe başlayalım. İşte kolay ve pratik bir lezzet güllaç tatlısı için malzemeler;

6 yaprak güllaç5 litre süt5 su bardağı toz şeker2 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre)3-4 su bardağı fındık, ceviz ya da antep fıstığı ( Damak tadınıza göre)Mevsim meyvesi

Yapılışı: Öncelikle sütü bir tencereye boşaltıp, kaynamaya bırakalım. Ocağın altını kapattıktan sonra içerisine şekeri ve vanilyayı ilave edelim. Gül suyu tercih edecekseniz bu aşamada ilave etmelisiniz.

YouTube video

Borcama güllaç yapraklarını serdikten sonra her kata sütü dökelim ve bu işlemi 6-7 kat güllaç yaprağı serene dek devam edelim. Bu noktada içine kuruyemiş koymak isterseniz bir katı sade, ikinci katı kuruyemiş dökecek şekilde yapabilirsiniz. 

Tatlıyı tamamladıktan sonra en üstüne mevsim meyveleri ve kuruyemiş kırıntılarından dökelim. Hazırladığınız tatlıyı bir gece buzdolabında bekleterek, içini iyice çekmesini sağlayabilirsiniz. Afiyet olsun.

9- Bonus: Enfes Güllaç Tarifi mi Arıyorsunuz? İşte Size Birbirinden Farklı Güllaç Tatlıları 

Ancak bu Ramazanda farklı ve enfes güllaç tarifi arayışında mısınız? O zaman sizlere verilebilecek birbirinden lezzetli ve pratik güllaç tatlısı tariflerimizde bulunuyor.

a) Muhallebili Güllaç Tarifi

Güllacın aromasını biraz daha yoğun hissetmek isterseniz muhallebili güllaç tarifi tam size göre olabilir. Üstelik bu tarif hem kalori bakımından hem de oruçla birlikte gelen tatlı özlemi bakımından beklentinizi karşılayabilecek nitelikte bir tarif… İşte muhallebili güllaç tarifimiz için malzemeler;

Güllaç için;

6-7 yaprak güllaç1 litre süt1 su bardağı toz şekerYarım paket vanilya

Muhallebi için ;

3-4 su bardağı süt5 çorba kaşığı nişasta1 çorba kaşığı pirinç unu1 su bardağından 1 parmak eksik toz şekerYarım paket vanilya

Üzeri için: İsteğe bağlı meyve, kuruyemiş, gül suyu aroması…

YouTube video

Yapılışı: Öncelikle muhallebisi için süt, nişasta, pirinç unu ve şeker karıştırılır. Sürekli karıştırılarak, topak topak olması önlenmelidir. Kıvam aldığında vanilyası eklenerek, ocağın altı kapatılıp soğumaya bırakılır.  

Güllacınızın sütünü kaynatarak vanilyası, şekerini ve isteğe göre gül suyunu ilave edin. Güllaç yapraklarınızı standart şekilde sütle ıslattıktan üzerlerine muhallebisinden dökerek, her katı bu şekilde yapmaya gayret gösterin. 

Bazı katlarda meyve, kuruyemiş gibi içerikler kullanabilirsiniz. Güllaç tatlısı hazırlama işlemi sonrasında dilerseniz üzerini elinizde olan malzemeler ile süsleyebilirsiniz.

b) Üçgen Güllaç Tatlısı Nasıl Yapılır? 

Üçgen güllaç tatlısı nasıl yapılır? Aslında bu tarif birebir güllaç tatlısının tarifi ile aynı. Bu tarif yalnızca sarma biçimi bakımından farklı bir görünüm sunsa da lezzetin tamamıyla aynı olduğunu belirmek gerekiyor. 

Yine aynı şekilde süt sosu yapılırken yapraklar teker teker ıslatılıyor ve her yaprak üçgen formunda sarılıyor. Böylece kesmeye gerek kalmadan tek porsiyonluk güllaç tatlısı hazırlanmış oluyor.

c) Meyveli- İrmikli Güllaç Tatlısı 

Meyveli-irmikli güllaç tatlısı da farklı ve hafif içeriği ile Ramazanda mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında bulunuyor. Bu tatlı özellikle vişne ya da çilekle yapıldığında damağınızda muhteşem bir tat bırakacak. Meyveli-irmikli güllaç için malzemeler şu şekilde;

YouTube video

Sütlü irmik için malzemeler;

1 su bardağı irmik4 buçuk su bardağı sütYarım su bardağı toz şeker

Güllaç için ;

2 su bardağı süt4-5 güllaç yaprağıYarım su bardağı toz şeker

Üzeri için ;

Çilek ya da vişneAntep fıstığı

Yapılışı: Öncelikle güllaç tatlısı için süt sosunu hazırlamalısınız. Sosu hazırladıktan sonra tencereye irmik, süt ve toz şekeri koyarak sütlü irmik tatlısını pişirin. Kuplara öncelikle güllaç yaprağı, sonra süt, daha sonra ise sütlü-irmik tatlısından dökün. 

Bu işlemi 3-4 kat güllaç yaprağı üst üste gelecek şekilde yapmaya devam etmelisiniz. Ancak 2. Ya da 3. Katında elinizde bulunan meyvelerden de sermelisiniz. Son olarak tatlınızı hazırladıktan sonra meyveler ve antep fıstığı tozu ile tatlılarınızı süsleyebilirsiniz.     &bsp;

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!