featured

Red Bull Zilli Öküz Gazoz Marka Hakkı İhlal Davası Sonuçlandı Zilli Öküz Gazoz Haklı Bulundu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Red Bull Zilli Öküz Gazoz Türkiye gündemine, geçtiğimiz günlerde açılan bir marka hakkı ihlali davası ile geldi ve iki marka arasındaki sansasyonel dava sonuçlandı.

YouTube video

Antalya menşeili bir firma olan ve 43 yaşındaki Salman Akşun’a ait bulunan Zilli Öküz Gazoz’un logosunda yer alan kırmızı boğa görselinin, marka haklarını ihlal ettiği iddiasını ileri süren Avusturyalı  dev enerji içeceği şirketi Red Bull Zilli Öküz Gazoz firmasına konuyla alakalı açtığı marka davasını kaybetti.

Red Bull Zilli Öküz Gazoz Markaları Arasında Benzerlik Yok

Red Bull Zilli Öküz Gazoz arasındaki söz konusu davayı karara bağlayan Ankara 2. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi, iki marka logosu arasında bir benzerlik bulunmadığına işaret ederek, Red Bull tarafından açılan davanın reddine dair karar verdi. Bu karar ile, Zilli Öküz Gazoz firmasının logosunda kırmızı renkli boğa figürü kullanmasına engel bir durumda kalmadı. Eğer bu karar kesinleşirse, Antalyalı firma logosunda yer alan boğa figürünü dilediğince kullanabilecek.

1- İki Firma Arasındaki Dava Süreci Nasıl Başlamıştı?

Yıllık cirosu ile dünya devleri arasında yer alan Red Bull Zilli Öküz Gazoz markası altında üretim yapan şirketin, kullandığı logo ile kendi marka haklarına tecavüz ettiği iddiasını ileri sürdü. Bu iddianın özünü ise, Zilli Öküz Gazoz’un tescil ettirilmek istenen marka logosunda kırmızı bir boğaya yer verilmesi oluşturdu. Red Bull avukatları, kırmızı boğanın kendi markalarının ayırt edici unsuru olduğunu, bu şekilde tüketicinin markaları karıştırabileceğini ileri sürerek, Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TÜRKPATENT) başvurdu. Türk Patent ve Marka Kurumu ise bu başvuruya olumsuz yanıt verdi.

TÜRKPATENT’den istediği yanıtı alamayan Avusturyalı dev firma, bunun üzerine Ankara 2. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi’ne konuyla alakalı “Marka hakkı ihlali” davası açtı. Açılan bu telif hakkı davası sonucu Zilli Öküz Gazoz ve söz konusu logoda ülke gündemine taşınmış oldu.

Bilirkişi İncelemesi; “Red Bull Zilli Öküz Gazoz Arasında Benzerlik Yok”

Açılan dava üzerine, dava taraflarının talep ve savunmalarını alan mahkeme, dosyayı rapor hazırlanması için bilirkişilere gönderdi. Üç kişiden oluşan bilirkişi heyeti ise, hazırladığı bilirkişi raporunda,  davaya konu edilen markanın esas unsurunun “Zilli Öküz” olduğunu, iki marka arasında bu anlamda görsel ya da işitsel benzerlik bulunmadığını, bu nedenle tüketicinin markaları karıştırma ihtimalinin de olmadığını özet olarak bildirdi.

Bilirkişi raporuna karşı beyanda bulunan Red Bull avukatları, bilirkişi raporunda eksik inceleme olduğunu, söz konusu raporda kırmızı boğa tasvirine yer verilmediğini, bunun fahiş bir hata olduğunu, küçük bir kelime unsurunun, devasa biçimdeki şekil unsurunun önüne geçemeyeceğini, dava konusu markanın, kırmızı renkli boğa figüründen ibaret olduğunu, bu tercihin kendi markalarının bilinirliğinden faydalanma amaçlı olduğunu özet olarak ileri sürdüler ve yeni bir bilirkişi raporu alınmasını talep ettiler.  

Zilli Öküz Gazoz’un avukatları ise, söz konusu bilirkişi raporunun kendi savunmalarını ispat eder nitelikte olduğunu, müvekkillerinin Red Bull Zilli Öküz Gazoz markasından haksız yararlanma gibi bir amacı olmadığını, bilirkişi raporunun hakkaniyete uygun olduğunu ve rapor doğrultusunda,  Red Bull tarafından açılmış olan davanın reddine karar verilmesini istediler.

Mahkeme “Marka İhlali Olmadığı” Gerekçesiyle Davanın Reddine Karar Verdi

Gerekçeli kararını henüz açıklamayan Ankara 2. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, karar duruşmasında iki markanın logoları arasında benzerlik bulunmadığını, bu anlamda herhangi bir marka hakkına tecavüz olmadığını belirterek, Red Bull avukatları tarafından Avusturyalı dev firma adına açılan davanın reddine dair karar verdi.

Verilen bu karara karşı, Avusturyalı Enerji İçeceği firması Red Bull avukatlarının itiraz ve temyiz hakları bulunuyor. Davanın bundan sonraki sürecinin nasıl gelişeceğini ise bize zaman gösterecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!