featured

Araç Kiralamak mı? Satın Almak mı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günümüzde araç sahibi olmak, yaşama dair birçok avantajı beraberinde getiriyor. Şehir içi yaşamda kolay ulaşım, dilediğin anda seyahat özgürlüğü ve konforlu ulaşım gibi avantajları neredeyse her araç kullanan kişi dile getirebilir. Hem günlük yaşamda hem de özel seyahat aktivitelerde olumlu bulunan araç kullanımı, satın alma söz konusu olduğunda durum bir karmaşık. Çünkü araç satın almanın yanında araç kiralama hizmetleri de güçlü bir alternatif olarak dikkat çekiyor. Bu yüzden araç kiralamak mı satın almak mı, son zamanların en çok merak edilen sorularından birisi. Sadece kullanmak mı yoksa satın almak mı? Bu sorunun cevabı tüm detaylarıyla yazımızda.

Araç Sahibi Olmanın Avantajları ve Dezavantajları

 Araç sahibi olmak bir mülkiyet sahibi olma ve özgürce seyahat açısından oldukça olumlu görülen bir durumdur. Fakat söz konusu bakım maliyetleri ve vergi ücretleri olduğunda bir araç satın alma düşüncesi tekrar değerlendirilir. Bunun için araç satın almanın artılarını ve eksilerini dikkatli bir şekilde incelemek oldukça önemli. Araç sahibi olmanın avantajlı ve dezavantajlı yönleri şu şekilde sıralanabilir:

 Araç Satın Amanın Avantajları: 

  • Araç satın almak, aracın tüm haklarının elde edilmesini sağlar. Böylece satım ve değişim işlemlerinin özgürce yapılmasına olanak tanır.
  • Arabalar uzun vadeli olarak kullanılabilen araçlardır. Bir araç satın alındığında yıllarca kullanmak mümkün. Bu durum uzun süreli kullanım açısından avantajlıdır.
  • Satın alınan araç istenen şekilde kullanılabilir. Herhangi bir yakıt veya kilometre sınırı olmadan iş, tatil veya günlük aktivitelerde ulaşım özgürlüğü sağlar.
  • Araç satın alımı bir noktada yatırım olarak da değerlendirilebilir. Çünkü araçlar piyasaya göre değer kazanabilir.

Araç Satın Almanın Dezavantajları:

  • Araç satın almak ilk adımda oldukça yüksek miktarda mali yük getirir. Bu durum kişilerin kredi gibi yöntemlere başvurmak zorunda kalarak borçlanmasına sebep olabilir.
  • Bir aracın sahipliliği servis ve bakım maliyetlerini de beraberinde getirir. Düzenli olarak bakım ve hasar durumları araçlara harcanan miktarı daha da artırır.
  • Araçlar piyasaları ve satış fiyatları sürekli olarak değişebilen mülklerdir. Bu durum araçların değer kaybetme ihtimalini de ortaya çıkarır.
  • Araç sahibi olanların düzenli olarak Motorlu Taşırlar Vergisi (MTV) ödemeleri gerekir. Bu durum araç sahiplerinin maddi açıdan zorlanmalarına sebep olabilir.

Araç Kiralamanın Avantajları ve Dezavantajları

Farklı bölgelerde veya şehir içinde fark etmeksizin her alanda kişisel ulaşım imkanı sunan araç kiralama hizmetleri son dönemlerde oldukça popüler. Çünkü bu hizmetler kişilerin ulaşım ihtiyaçlarına özel olarak şekillendirilebiliyor. Fakat araç satın alma seçeneği gibi kiralama seçeneğinin de bazı dezavantajları bulunuyor. Araç kiralama veya satın alma konusunda kararsız kalanlar için kiralama hizmetlerinin artı ve eksi yönleri şu şekilde: 

Araç Kiralamanın Avantajları:

  • Araç kiralama işlemleri genellikle düşük maliyetlerle gerçekleştirilebilir. Ayrıca ayılık araç kiralama gibi hizmetler de satın almaya göre uygun olabilir.
  • Araç kiralama firmaları genel olarak filolarını güncel modellerle oluşturur. Bu da her daim güncel modelleri deneyimleme imkanı sunar. Ayrıca arıza risklerini azaltır.
  • Araç kiralama firmaları filolarının bakımını ve onarımlarını gerçekleştirerek sürücülere sunar. Bu avantaj araç kiralayan kişileri servis maliyetlerinden kaçınmalarını sağlar.
  • Kiralama firmaları kısa veya uzun vadeli araç kiralama ihtiyaçları için birçok hizmet sunar. Böylece dönemsel olarak araç ihtiyaçlarının karşılanmasına olanak tanırlar.

Araç Kiralamanın Dezavantajları:

  • Kiralık araçlar mülkiyet hakkı kazandırmadığı için anlık olarak ulaşılabilir olmayabilir. Bu durum acil ulaşım ihtiyaçlarında dezavantaj oluşturabilir.
  • Kiralık araçlar genellikle belirli bir kilometre ve yakıt sınırıyla sunulur. Bu sınırların aşılması ek maliyetlere sebep olabilir.
  • Kiralık araçlar mülkiyet hakkı kazandırmadığından uzun vadede yatırım olarak görülmemekte. Bu durum yatırım yapma durumları açısından dezavantajlıdır. 

Göründüğü üzere her iki seçeneğin de olumlu ve olumsuz yanları mevcut. Bunun için kiralama veya satın alma seçeneklerini değerlendirirken kişisel ihtiyaçları göz önünde bulundurmakta fayda vardır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!