featured

Üniversiteler Fuhuş Evleridir Sözü RTÜK Üst Kuruluna Şikayet Edildi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi İlhan Taşçı, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu’nun Akit Tv’de üniversiteler için sarf ettiği “fuhuş evleri” sözlerinden dolayı izleme raporu hazırlanarak konunun Üst Kurul gündemine getirilmesi için RTÜK Başkanlığı’na başvurdu. 

Taşçı, başvuru dilekçesinde,

“Konuşmacı, Cumhurbaşkanı’nın arkasına sığınıp üniversitelere ‘fuhuş evleri’ diyerek öğrenci evlerinde zor şartlarda üniversite eğitimi almaya çalışan öğrencilere ağır hakaret ve iftirada bulunmuştur” ifadelerini kullandı.

Taşçı, diğer katılımcılarla birlikte yaptığı uyarılara rağmen hakaretlerine devam eden Sofuoğlu’na sunucunun tekrar bir müdahalede bulunulmamasının, üstü örtülü bir destek olarak değerlendirilebileceğini söyledi. 

Taşçı, dilekçesinde Akit Tv’nin yayın etik ilkelerini hiçe saydığını ve Sofuoğlu’nun söylemlerine zemin hazırladığını belirterek şu ifadelere yer verdi:

“Kendisi de geri adım atmak bir yana milyonlarca üniversite öğrencisi ve onların ailelerini rencide edici hastalıklı söyleminde ısrarını sürdürmüştür. Bu ülkenin geleceği için birer cevher olan üniversite öğrencilerinin her birinin hakkı için, hastalıklı bir ruhun dile getirdiği hezeyanları duymazdan, görmezden gelebilmek mümkün değildir.Yayının ardından bu zata yönelik olarak, hem sosyal medya üzerinden hem yazılı hem de görsel medyada ciddi anlamda tepkiler çığ gibi büyümüştür. Toplumda da büyük infiale neden olan bu yayın ile söz konusu medya hizmet sağlayıcının yayın etik ilkelerini hiçe saydığı, bu hakaretlere zemin hazırladığı ve bu ihlale ortak olduğu açıktır. Söz konusu medya hizmet sağlayıcı kuruluşun bu yayını; 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 8. Maddesi 1. Fıkrası (b) bendinde yer alan ‘Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz’ ve (ç) bendinde yer alan ‘İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez’ hükümlerine açıkça aykırılık oluşturmaktadır.”

Ne Olmuştu?

AKİT TV’de 15.12.2020 tarihinde saat 21.30’da yayınlanan ve sunuculuğunu Sabri Balaban’ın yaptığı ‘Derin Kutu‘ isimli programa konuk olarak katılan Sakarya Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, Z Kuşağı’nı ‘hedonist’ (hazcı) olmakla suçlayarak,

“…Temelde hedonizm var başka bir şey yok. Ben 27 senedir üniversitede çalışıyorum, son 1-2 senedir derslerin bu denli boş olduğunu görmedim. …Bütün Türkiye’de üniversitelerin yerleştiği yerler Nişantaşı’na döndü. Sayın Cumhurbaşkanımız da vurguladı. Neredeyse fuhuş evleri” ifadelerini kullandı.

Sunucunun;

https://www.youtube.com/watch?v=0ByyZatYkFc
“Hocam yapmayın, biraz ağır oldu”

Söylemine rağmen sözlerine devam eden Sofuoğlu

“Gördüğüm var istisna değil. Gelin ben sizi gezdireyim. Komşular size söyleyecek, emlakçılar size söyleyecek. Siz nerede yaşıyorsunuz?” şeklinde konuştu. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!