renkli-doppler

İç Hastalıkları Görüntülemede Renkli Doppler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Renkli doppler, iç hastalıklarını görüntülemede en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Yüksek frekanslı ses dalgaları sayesinde, damarlardaki kan akışını görüntülemeye yardımcı olur. Kullanım alanı sadece tüm bunlardan ibaret değildir.

Aynı zamanda, hamilelik döneminde anne ve baba, bebeğini anne karnında renkli doppler ile görüntüleme imkânı da bulunuyor.

Renkli Doppler Nedir?

Günümüzde sık sık tercih edilen ve başvurulan yöntemlerden biridir. Renkli çekimi sağlayan görüntüleme tekniklerindendir. Siyah, beyaz görüntüleme tekniğine nazaran daha iyi görüntüler elde edilir.

Renkli Doppler Nasıl Çekilir?

renkli-doppler
Renkli Doppler

En çok kullanılan gri skaladan farklı olarak kırmızı, mavi ve temel renkler kullanılır. Doppler uygulaması için kullanılan jel, görüntülenecek bölgeye sürülür.

Renkli Doppler Hangi Alanlarda Kullanılır?

Kol, bacak ve boyun damarlarını görüntülemek için kullanılan bir uygulamadır. Genital organları, hepatit, tiroit ve hipertansiyon gibi benzer alanlarda kullanılır.

Sonucu Ne Zaman Çıkar?

Doppler sonuçları, yaklaşık olarak 45-50 dakika içerisinde çıkmaktadır.

Aç Karnına mı Çekilir?

İç hastalıkları görüntülemek için doppler uygulamasına başvurulacaksa, 7-8 saatlik bir açlık gerekecektir. Ancak damardaki kan dolaşımını, anne karnındaki fetüsü, boyun, kol ve bacaklardaki damar için kullanılacaksa herhangi bir açlık gerekmemektedir.

Renkli Doppler Hangi Hastalıkları Gösterir?

Renkli doppler uygulaması, birçok hastalığın teşhisinde kullanılır. Gri skalasına nazaran daha geniş çaplı bir ayrıntı vermektedir. Bacaklarda kan veya başka bir sıvının toplanması, cildin altındaki kan pıhtılaşması, daralmış kan damarları ve damarlardaki kan pıhtılaşması gibi sağlık sorunlarının teşhisinde kullanılır.

Check UP Nedir?

İnsan vücudunun ne kadar sağlıklı olduğunu veya herhangi bir hastalığın olup olmadığını teşhis etmek için check up kullanılan bir genel muayenedir. Alanında uzman hekimler tarafından hasta muayene edilir. Aynı zamanda kan ve idrar testleri de muayene için gereklidir.

renkli-doppler

Check UP Neleri Kapsar?

Cinsiyet ve yaşa bağlı olarak değişkenlik gösteren bir durumdur. 60-65 yaşından büyük kişiler için değişkenlik gösterir. Ancak genel olarak tüm yaş gruplarında burun, göz, kulak, radyoloji, kardiyoloji, diş ve diyetisyen alanları geçerlidir.

Check UP Nasıl Yapılır?

Hastanın tansiyon ve ateşine bakılır. Ardından kan ve idrar tahlilleri için numune alınır. Ardından alanında uzman olan hekimlere yönlendirilerek, hekimler tarafından detaylı muayene yapılır.

Check UP Ne Kadar Sürer?

Check up, yaklaşık olarak 3 saat sürmektedir. Testlerin çıkmasıyla birlikte yaklaşık olarak 10 saatlik bir süreçtir.

Check UP Neden Yaptırmalısınız?

Meydana gelen ve gelebilecek olan hastalıklardan önce haberdar olmak için düzenli olarak yaptırılması gereken bir uygulamadır. Meydana gelebilecek hastalığın ilerlemesiyle, kişi herhangi bir sürpriz ile karşı karşıya kalmaması adına check up yaptırılması gerekir.

Ultrason Nedir?

renkli-doppler

Ultrason uygulaması ses dalgaları sayesinde, vücuttaki hastalıkları görüntülemeye olanak sağlar. Radyasyona neden olmadığından, zararsız bir uygulamadır. Hamilelik döneminde, anne karnındaki fetüsü görüntülemeye yardımcı olur.

Ultrason Nasıl Çekilir?

Renkliye nazaran gri renk skalası, ultrason görüntüsü sonuçları hemen elde ediliyor. Hangi alanda kullanılacak ise o bölgeye jel sürülür. Ardından uzman hekimler tarafından prob, bölgede gezdirilir. Sonuçlar ise cihaza bağlı olan ekrandan görüntülenir.

Ultrason Hangi Alanlarda Kullanılır?

Kullanım alanı oldukça geniştir. Safra kesesi taşları, vücuttaki enfeksiyon, kas hastalıkları, tiroid bezleri ve prostat gibi alanlarda, hastalığın görüntülenmesi için başvurulan bir yöntemdir.

Ultrason Çeşitleri Nelerdir?

Birçok hastalığın tespit edilmesi ve görüntülenmesi için kullanılan ultrasonun, kendi içerisinde birçok çeşide sahiptir. Tiroit, meme beyin, eko, pelvik, transvajinal ve abdominal gibi pek çok çeşidi bulunmaktadır.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!