featured

Sabun Çeşitleri Nelerdir? İşte Sabunun Tarihçesi ve En Faydalı Sabun Çeşitleri!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sabunun Tarihçesi

Sabun, günümüzde dünyanın her yerinde insanlar tarafından hijyen amaçlı kullanılan oldukça yaygın bir üründür. Üstelik sabunun tarihçesine baktığımızda yeni keşfedilmiş bir madde olmadığını rahatlıkla görürüz. Sabunun icadı M.Ö. 6000’li yıllara kadar dayanmaktadır. İlkel olarak potasyum ve yağ karıştırılarak hazırlanan ve Roma döneminde kadınlar tarafından temizlik için kullanılan sabun, gittikçe yaygınlaşarak günümüzde artık temizliğin vazgeçilmez bir öğesi haline gelmiştir. Özellikle antibakteriyel özelliğinden dolayı günümüzde yaşanan pandemi dolayısıyla herkesin kullandığı en önemli ürünlerden biri olmuştur.

Yıllar içinde değişimlere uğrayan sabun, temizlik ve hijyen alanının dışında kozmetik sanayisinin gelişmesiyle güzellik, bakım amaçlı da kullanılmaya başlanmıştır. Çeşitli bitki özleri eklenerek sabunların güzel koku vermesi amaçlanmıştır. Bu kokulu sabunlarla hem banyo yapılmış hem de çamaşırlar yıkanmıştır. Artık günümüzde binlerce çeşitte, renkte, kokuda sabun bulunmaktadır.

1- Sabun Çeşitleri

Sabunların; kullanım amacına, üretildiği maddeye, kokusuna, katı veya sıvı oluşuna göre birçok çeşidi bulunur. Sabunları ilk olarak hijyen sabunları ve kozmetik amaçlı sabunlar olarak iki ana kategoriye ayırabiliriz.

Kullanım amaçlarına göre hijyen sabunlarını genel olarak çekirdek sabun, reçine sabun, tuvalet sabunu, saydam sabunlar, arap sabunu, traş sabunları ve dokumacılık sabunları olarak ayırmak mümkündür. Çekirdek sabunları A kalite sabunlardır. Yağ asitlerinin sodyum hidroksit ile birleşmesinden elde edilir. Genellikle banyo ve çamaşır temizliği için kullanılır.Reçineli sabunlar da aynı şekilde çekirdek sabunlara benzer. Farklı olarak içerisine %15 oranında reçine eklenir.

Tuvalet sabunları da yine aynı şekilde çekirdek sabunları gibi üretilir fakat tuvalet hijyenin maksimum düzeyde olması gereken bir bölüm olduğu için kullanılan malzemelerin en kaliteli olanları seçilerek üretilir. Herhangi bir sabunun içerisine alkol ya da gliserin eklenerek saydam sabun el edilir. Arap sabunları hijyen, saç, cilt gibi birçok amaç için kullanılabilir.

Tıraş sabunları ise saf stearinden üretilir. Amacına uygun olarak bol miktarda köpürür. Dokuma sabunları ise adından da anlaşılacağı üzere dokumacılık sektöründe hijyen için kullanılır. Yün, pamuk veya ipek gibi değişen dokuma ürünlerine göre bu sabunların özelliği de değişir.

Hijyen amaçlı kullanılan sabunlar dışında günümüzde oldukça popüler olan kozmetik amacıyla kullanılan sabunlar da vardır. Bu kozmetik sabunlar; saç bakımı, cilt bakımı, el bakımı, vücut bakımı gibi amaçlara göre yüzlerce çeşitte bulunur. Genellikle çeşitli bitki özleri, parfüm, esans  ve vitaminler kullanılarak üretilir. Örneğin lavanta sabunu, zeytinyağı sabunu, papatya sabunu, çay ağacı sabunu, bıttım sabunu gibi yüzlerce çeşitte kozmetik sabun bulunur.

2- Hangi Sabunu Tercih Etmeliyiz?

Sabun alırken dikkat edilecek en önemli iki nokta güvenilir hijyen sağlaması ve kozmetik açıdan beklentileri karşılıyor olmasıdır. Duru sabun;  kaliteli, yoğun kimyasallardan uzak formülü ve temiz içeriğiyle hem cildinizdeki hem de çamaşırlarınızdaki kir ve mikropları güvenli şekilde temizler. Bunun dışında kozmetik açıdan oldukça geniş seçenekler içerir.

Duru sabun çeşitleri ile saç bakımı, cilt bakımı, el bakımı, ayak bakımı ve vücut bakımınızı çeşitli içerik alternatiflerine bakarak cilt tipinize göre kolaylıkla yapabilirsiniz. Onlarca çeşit parfüm ve esansıyla burnunuza gelen en güzel kokuyu rahatlıkla bulabilirsiniz. Piyasadaki sabunları kullananların en çok şikayet ettiği kuruma problemini Duru sabunlar ile yaşamak mümkün değildir. Duru sabun çeşitleri cildinizi kurutmadan ve nemlendirerek temizler.

İçeriğindeki doğal maddelerle cildinize bakım yapar. Ayrıca her bütçeye uygun olan Duru sabunlar ekonomik ve güvenli hijyen sunar. Siz de katı, sıvı ve çamaşırlar için olan çeşitleri ile Duru sabunlarla temizlikten gelen ferahlığı ve güzelliği bir an önce deneyimleyin.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!