featured

Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama Nasıl Yapılır? Şahıs Ödemeleri Nelerdir ve Ne Zaman Yatar?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama işlemi, SGK’dan alınacak pek çok geri ödemenin sahibi olunan banka hesabına aktarılmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilmektedir. Çünkü şahıs ödemeleri, dilekçe vermeksizin veya e-Devlet üzerinden başvuru yapmaksızın banka hesabına aktarılamamaktadır. Bu sebeple SGK’dan geri ödeme alacak olan kişiler bu işlemi gerçekleştirmelidir. İşte şahıs ödemesi hakkında tüm merak edilenler ve cevapları…

Şahıs Ödemeleri Nedir?

Şahıs ödemeleri, SGK tarafından vatandaşlara yapılan ödemelerdir. Bu ödemeler oldukça çeşitlidir çünkü sigorta kapsamında çalışan kişiler, pek çok nedenden dolayı geri ödeme alma hakkında sahip olmaktadır. SGK şahıs ödemeleri başında tedavi sağlık iadeleri gelmektedir. Bunun dışındaki SGK şahıs ödemeleri türleri şunlardır:

Emsan devir öncesinde emanet iadeleriBağ-Kur emekli aylığı ödemeleriBloke uygulanan emekli maaşıDiş ödemeleriİlaç ödemeleri4A Nakdi Tazminat Eğitim Öğretim yardımı4B Nakdi tazminat eğitim Öğretim yardımıBağ-Kur tütün ödemesiHareketsiz emekli maaşı iadesiGelir red ve iadeGündelik ve yol ödemesi

Bu ve bunun gibi geri ödemeler SGK tarafından yapılmaktadır ancak şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama işlemi yapılmadan kişilerin hesaplarına ödeme aktarımı yapılmamaktadır. Bu sebeple tanımlama yapılması gerekmektedir.

SGK Şahıs Ödemeleri Nasıl Alınır?

Şahıs ödemeleri PTT yoluyla alınabilmekteydi ancak günümüzde bu ödemeler banka hesaplarına da yatırılabilmektedir. SGK’dan belirli nedenlerden dolayı şahıs ödemesi alınabilmesi için öncelikle başvuru yapılmalıdır. Başvuru sonrasında da belirtilen banka hesabına para aktarımı gerçekleştirilmektedir.

Günümüzde şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama sayesinde kolaylıkla SGK geri ödemesi alınabilmektedir ancak her banka ile anlaşma bulunmamaktadır. Bu ödemelerin alınabileceği bankalar ise şunlardır:

QNB FinansbankVakıfbankHalk BankasıFibabankaYapı KrediAkbankİşbankZiraat BankasıGranti BBVABurgan BankDenizbank

Şahıs Ödemeleri Ne Zaman Yatar?

Şahıs ödemeleri ne zaman yatacak sorusunun yanıtı, SGK’dan geri ödeme bekleyen kişiler tarafından oldukça merak edilmektedir. Ancak şahıs ödemelerinin ne zaman yatacağı sorusunun net bir yanıtı yoktur. Bu ödemelerin ne zaman yatacağı, ödemenin türüne ve sgk’nın yoğunluğuna bağlıdır.

Şahıs ödemeleri kapsamında genel olarak emzirme yardımları ve rapor paraları başvuru sonrasındaki 15 gün içerisinde yatmaktadır. Ancak 2,3 ayı bulan ödemeler de söz konusudur. Örneğin; diş ödemeleri, tıbbi malzemeler ve yol ödemeleri yapılması genel olarak 3 ay bulmaktadır. Şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama yapmış olan kişiler, başvuru yaptıktan sonra banka hesaplarını kontrol ederek ya da şahıs ödemeleri sorgulama yaparak paranın yatıp yatmadığını öğrenebilmektedir.

1-  SGK Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama

SGK şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama işlemi, başvuru esasına dayanmaktadır. Şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama gerçekleştirmek isteyen kişiler öncelikle SGK’ya bir dilekçe ile başvuru yapmalıdır. Ayrıca bu kişiler, e-Devlet üzerinden de hesap tanımlaması yapmalıdır.

Şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama işleminin e-Devlet üzerinde yapılabilmesi için ilk önce e-devlet sistemine TC kimlik no ve şifre ile giriş yapılmalıdır. Ardından da SGK-Şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama seçeneğine giriş yapılmalıdır. Paranın yatması istenen bankanın hesap bilgileri bu alana girilmeli ve onaylanmalıdır.

Şahıs ödemeler, banka hesabı tanımlama ne işe yarar; kişilerin SGK’dan alacakları geri ödemeye daha kolay ulaşmasını sağlar normal şartlar altında PTT’ye gönderilen bu ödemeler, şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama sayesinde kolaylıkla kişilerin banka hesaplarına aktarılabilmektedir.

2-  E-Devlet Şahıs Ödemeleri Nedir?

E-devlet şahıs ödemeleri nedir sorusunun yanıtları merak edilmektedir. Bu ödemeler; iş görmezlik parası, rapor parası, süt parası ve benzeri gibi oldukça çeşitlidir. Daha önce yalnızca PTT şubelerinden alınabilen şahıs ödemesi artık günümüzde banka hesaplarına yatırılabilmektedir. Bunun için de şahıs ödemeleri e-devlet üzerinden banka hesabı tanımlaması yapılmalıdır.  

3-  E-Devlet Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama Nasıl Yapılır?

E-devlet şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama nasıl yapılır sorusuna tek yanıt; e-Devlet üzerinden işlem yapmaktır. E-Devlet dışında işlem yapılabilecek herhangi bir yol veya yöntem yoktur.

4-  Şahıs Ödemeleri Banka Hesabına Ne Zaman Yatar?

Şahıs ödemeleri banka hesabına ne zaman yatar sorusunun yanıtı da yoğun olarak merak edilmektedir. Genel olarak, şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama işlemini gerçekleştirmemiş olan kişilerin ödemeleri, PTT’ye yatırılmaktadır.

Paranın PTT’ye yatırılması ve aradan 2 ayın geçmemiş olması durumunda bu ödeme kişilerce alınması mümkün değildir. Çünkü şahıs ödemesinin banka hesabına yatırılabilmesi için yapılan ödemenin Ptt’den geri dönüp SGK emanet hesabına girmesi gerekmektedir. Bu sebeple de şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama işlemi, PTT’ye ödeme yapılmadan önce gerçekleştirilmelidir.

Şahıs Ödemeleri Sorgulama

Şahıs ödemeleri sorgulama işleminin yapılabilmesi için e-Devlet sistemi üzerinden şahıs ödemesi alanına giriş yapılmalıdır. Bu alan giriş yapıldıktan sonra sorgulama ekranına girilmeli ve TC kimlik numarası ile birlikte e-Devlet şifresiyle işlem yapılmalıdır. E-Devlet sitesi içindeki arama butonuna şahıs ödemeleri sorgulama yazan kişiler, direkt olarak ilgili ekrana yönlendirilecektir.

Şahıs ödemeleri ptt sorgusu yapmak isteyen kişiler, e-Devlet sisteminde Sosyal Güvenlik Kurumu seçeneğine girerek şahıs ödemesi sorgulama ekranını bulabilmektedir. Şifre ve TC kimlik no bilgileri dâhilinde sorgulama işlemi istenilen zamanda yapılabilmektedir. Şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama yapmış olan kişiler, banka hesaplarını kontrol ederek de geri ödemenin yatıp yatmadığını öğrenebilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!