featured

Sakura Nedir? Japon Kültürü İçin Sakura Çiçeği Neyi Simgeliyor?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Japon kültüründe önemli yere sahip olan Sakura nedir sorusu son dönemin en popüler sorularından biri haline geldi. Mart ayının başında açmaya başlayan Sakura ağacı çiçekleri, görenlere görsel bir şov yaşatıyor. Sakura ağacı nedir ve nerede yetişir gibi sorulara yönelik cevapları biz de meraklıları için derlemek istedik.

Japonya’da ağırlıklı olarak görülen Sakura ağaçları, aynı zamanda bir bahar festivaline de ev sahipliği yapıyor. Tokyo ve Japonya’nın pek çok bölgesinde yer alan bu ağaçları gelin daha da yakından tanıyalım. Sakura çiçeği nedir ve neden bu denli önemlidir sorularına cevapları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Sakura Nedir ?

Sakura, Japonya’nın en önemli ulusal simgelerinden birini oluşturmaktadır. Bir diğer adıyla Japon Kiraz Ağacı Çiçeği olan bu simge, ülkenin turistik yapısını da etkilemektedir. Prunus cinsinden olan ağaçların çiçeklerine verilen bir isim olan Sakura, Japonya’da kız çocuklarına da verilen popüler isimlerden biri. Sakura ağacı nedir daha detaylı bir şekilde anlamak istiyorsanız bu ağaç için kiraz ağacı demek doğru olacaktır.

Bir diğer adıyla kiraz çiçeği olarak da bilinen Sakura, baharın ilk aylarında açmakta ve ortaya eşsiz bir görüntü sunmaktadır. Öyle ki Japonya’da Sakura dönemine özel çeşitli festivaller düzenlenmektedir. Mart ayı itibariyle çiçek açan ağaçlar martın sonuna doğru çiçeklerini döküyor. Bu süreçte de ülkenin pek çok köşesinde etkinlikler düzenleniyor.

Sakura Çiçeği Neyi Simgeliyor ?

Sakura nedir ve neyi simgeler sorusuna cevap olarak öncelikle Japon kültürünün derinliklerine inmemiz gerekiyor. Buna göre Japon kültüründe güzelliğin en önemli simgelerinden biri olarak Sakura çiçekleri gösteriliyor. Aynı zamanda bu çiçekler yeniden doğuşun da habercisi olma niteliğini taşıyor.

Japon tarihine bakıldığında ise çiçeklerin ömrünün yalnızca 1 ay ile sınırlı olması ani ölümü de simgeleyebiliyor. Buna örnek olarak da tarih boyunca Japonların dahil olduğu savaşlarda yaşanan ölümler veriliyor. Geleneğe göre de Japon askerleri savaşa gitmeden evvel Sakura ağacından bir demet kopartıp yanlarına alıyorlardı.

Japonya’da Sakura Etkinlikeri

Sakura nedir daha iyi anlayabilmek adına Japonya’da bu dönemde yapılan etkinliklere de göz atmak gerekiyor. Sakura ağaçlarının çiçek açtığı dönem, Japonya’nın en fazla turist aldığı dönemlerden biri olarak kayıtlara geçiyor. Japonya’nın pek çok bölgesinde bu ağaçlar ile bezeli parklar ve bahçeler yer alıyor.

Japonya’da düzenlenen bahar festivalleri de Sakura ağaçlarının yoğun olduğu bölgelerde yapılıyor. Özellikle de Tokyo İmparatorluk Bahçesi, bu festivaller için en uğrak noktalardan biri. Bahçe, pek çok Sakura ağacı ile bezeli bir halde göze çarpıyor.

Bunun yanı sıra Yoyogi, Sumida ve Ueno gibi parklarda da Sakura ağaçlarına denk gelebilirsiniz. Bu noktaları özellikle mart ayının ortalarına doğru ziyaret etmeniz tavsiye ediliyor.

Türkiye’deki Sakura Ağaçları

Sakura ağaçlarının Japonya ülke sınırlarından dışarı çıkartılması yasal bir durum değildir. Fakat Japonya Hükümeti, bazı ülkelere hediye olarak Sakura ağacı fidanları yollamayı tercih edebiliyor. Bu dost ülkelerden biri de Türkiye’dir. 2005 yılında Japon Hükümeti tarafından Türkiye’de tam 527 adet Sakura ağacı fidanı yollanmıştır.

Japonya Hükümeti, fidanları Ertuğrul Fırkateyni’nde hayatlarını kaybeden denizcileri anmak için yollamıştır. 1890 senesinde Japonya’ya doğru yola çıkan fırkateyn, bir tayfun sonucu batarak denizin derinliklerinde kaybolmuştur. Japonya Hükümeti de bu olayı anmak ve hayatını kaybeden denizcileri onurlandırmak adına böyle bir girişimde bulunmuştur.

Ülkemize yollanmış olan Sakura ağaçlarını İstanbul, Ankara ve Isparta gibi kentlerimizde görebilirsiniz. Bu yazımızda sizler için Sakura nedir sorusuna yönelik cevapları derledik. Sakura ağacını yakından görmek için ülkemizdeki ve Japonya’daki önemli parkları ziyaret edebilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!