featured

Sandro Botticelli Kimdir | Unutulmaz Eserleri La Primavera ile Venüs’ün Doğuşu İsimli Tabloları…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sandro Botticelli kimdir? Rönesans ve sanat denildiğinde ilk akla gelen isimler arasında yer alan Sandro Botticelli, dünyanın en ünlü ressamlarından biridir. Hakkında çok sayıda inceleme yapılan, dünyanın en ünlü sanat galeri ve müzelerinde yer alan tabloları ile resim sanatına yön veren Sandro Botticelli kimdir hayatı ve unutulmaz eserleri…

Sandro Botticelli Kimdir? Nerede, Ne Zaman Doğmuştur?

Sandro Botticelli kimdir ? 1445 yılında İtalya Floransa’da dünyaya gelen Boticelli’nin asıl ismi Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi’dir. Çocukluğunda kuyumcu olan ağabeyi Antonio Filipepi’nin yanında çıraklık yapan Botticelli, resim sanatına duyduğu ilgi nedeniyle erken yaştan itibaren İtalyan ressam Fra Filippo Lippi’nin yanında çalışmaya başlar.

Bu nedenle ilk başlarda Filippo Lippi’den etkilenen usta ressam Botticelli, daha sonraları yine bir dönem yanında çalıştığı Andrea del Verrocchio’nun etkisinde kalmış ancak sonrasında kendine özgü bir üslup kazanarak Rönesans sanatının gelişmesine büyük katkılar sağlamıştır.

Sandro Botticelli kimdir? İlk yapıtlarından itibaren kısa sürede büyük üne kavuşan Botticelli, mitolojik ve dini konularda verdiği eserleri ile ünlenmiştir. Yine Papa IV. Sixtus tarafından ünlü Sistina Şapeli’nin süslemelerinde çalışmak üzere Roma’ya davet edilmiştir. Bu şapelde, yaptığı freskler ile ününe ün katmıştır. 17 Mayıs 1510 yılında hayatını kaybeden Sandro Botticelli, dünya resim sanatına yaptığı katkılar ve birbirinden ünlü yapıtlarıyla gelmiş geçmiş en büyük ressamlar arasında yer alır.

Sandro Botticelli’nin Unutulmaz Eserleri

Sandro Botticelli kimdir? 1475 yılında yaptığı “Müneccim Kralların Tapınması” isimli tablosu ile asıl ününe kavuşan Botticelli, bu eserinden sonra, 1480 ile 1490 yılları arasında Floransa’yı yöneten Lorenzo de’Medici’nin himayesinde sanatsal çalışmalarını yürütmüştür. Bu dönemde ise kendisini resim sanatının zirvesine taşıyan “La Primavera (İlkbahar Alegorisi)” ve “Venüs ile Mars” tablolarını resmetmiştir.

Sandro Botticelli kimdir ? Batı sanatının en popüler tablolarından biri olan ve mitolojiden esinlendiği dokuz ana karakterin yer aldığı 1482 tarihli La Primavera isimli tablosu Floransa Uffizi Galerisinde, Venüs ile Mars isimli diğer bir önemli tablosu ise Londra Ulusal Galerisinde bulunmaktadır.

YouTube video

Yine aynı dönemde yaptığı “Venüs’ün Doğuşu” isimli Uffizi Galerisinde sergilenen eseri ise, Boticelli’nin başyapıtı olarak gösterilir. 1486 yılında yaptığı bu resim ile Rönesans resim sanatına yön veren Sandro Botticelli, Lorenzo de’Medici tarafından ısmarlanan bu ünlü tablosunda Venüs’ü dev bir deniz kabuğunun içinde resmetmiştir.

YouTube video

Sandro Botticelli kimdir? Botticelli’nin en önemli iki eseri olarak kabul edilen La Primavera ve Venüs’ün Doğuşu ile bir diğer önemli yapıtı Venüs ile Mars dışında, diğer bazı önemli eserleri ise dünyanın en önemli müze ve sanat galerilerinde sergilenen, “İftira”, “Judith’in Dönüşü”, “İsa’nın Doğumu”, “Madonna ve Nar”, “Kahinlerin Kutsaması”,  “Madonna Azizler ile”, “Pieta”, “Venüs ve Üç Güzellerin Genç Bayana Hediyesi”, “Madonna Kitap Başında”, “Genç Adam Portresi”, “İsa’nın Ardından”, “İdeal Bir Kadın Portresi” ve “Çarmıha Geriliş” olarak sayılabilir.

Sandro Botticelli Kimdir? Rönesans’ın Gelişimine Yön Veren Sanatçı Botticelli

Sandro Botticelli kimdir? Büyük ressam Sandro Botticelli, Rönesans resim sanatının gelişmesinde en önemli rolü oynayan isimlerin başında gelir. Deliliğin sınırında gezinen dahi ve kaygılı ressam, çizdiği figürlerdeki coşku ve zerafet ile kendine özgü bir tarz geliştirmiş ve kendinden sonra gelen birçok önemli ressamı da etkisi altına almıştır. Tablolarındaki esrarengiz, büyülü ve şiirsel hava ile Botticelli, batılı çevreler ve sanat eleştirmenleri tarafından güzelliğin ressamı olarak da nitelendirilmiştir. Ressam Gustav Klimt kimdir yazısı için tıklayınız.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!