Senet protestosu, ödenmeyen senetler nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Alacaklıların, borçludan alacağını tahsil etmesini sağlayan bu işlem nedir. Senet sahiplerinin ödenmeyen senet alacağının tahsil edilmesini sağlayan ilk yöntemdir. Buna ödememe protestosu da denmektedir. Senet protestosu ne işe yarar ve nasıl çekilir merak ediyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Senet Protestosu Nedir?
Senet protestosu nedir sorusu hem senet alacaklılarının hem de senetli borçluların merak ettiği konular arasındadır. Çünkü borcun ödenmemesi durumunda alacaklılar, alacaklarını tahsil etmek için bu yöntemi tercih etmektedir. Borçlular da senet protestosu ile karşı karşıya kalmaktadır.
Senet protestosu nedir sorusunun en kısa yanıtı; senetten kaynaklanan borçlar için noterde gerçekleştirilen işlemdir. Elinde isme düzenlenmiş ve ödenmemiş bir senet bulunan kişiler yani alacaklılar, borçlu kişinin vade süresi sonunda borcunu ödememesi durumunda bu yola başvurabilmektedir. Senet protestosu ile alacaklılar, borçlulardan ödemesini almayı resmi olarak talep etmektedir.
Senet Protestosu Nasıl Çekilir?
Senet protestosu nasıl çekilir sorusunun yanıtı da senet ile satış yapmış veya borç vermiş olan kişiler tarafından merak edilmektedir. Ödeme protestosu, ödeme gününü yani vadeyi takip eden iki iş günü içerisinde borçluya çekilmelidir. Senet protestosu, noter yoluyla tanzim edilmekte ve gönderilmektedir. Noter tarafından imza edilmiş olan protesto, yasalara uygun olarak tanzim edilmez ise sakat protesto durumu ortaya çıkmaktadır.
Ödememe protestosu örneği internet üzerinde bulunmaktadır ancak bu işlem en sağlıklı şekilde noterde gerçekleştirilmektedir. Yanlış ve eksik bilgiler kaynaklı olarak sakat protesto durumunun yaşanmaması için bu işlemin resmi makamlarca ve onların yönlendirdiği birimlerce hazırlanması gerekmektedir. Dileyen kişiler senet protestosu için avukatlardan da danışmanlık alabilmektedir.
Senet Protestosu Süresi
Senet protestosu süresi de açıkça belirlenmiştir. Türk Ticaret Kanunu kapsamında senet ödememe protestosu, vadeyi takip etmekte olan iki günü içinde çekilmek durumundadır. Bu sürenin sonrasında ödenmemiş senetler için protesto çekmek gibi bir durum söz konusu olamamaktadır. Dolayısıyla senet protestosu kaç gün sorusunun yanıtı; vade sonu itibari ile iki iş günüdür.
Senet protestosu süresi geçerse, senet sahipleri protesto işlemini yapamamaktadır. Elinde ödenmemiş senet bulunan kişiler, hamil vade sonrası birinci iş gününde de protesto işlemi yapabilmektedir.
Senet Protestosu Masrafı
Senet protestosu masrafı noter tarafından belirlenmektedir. Noter işlemleri için fiyatların değişken olması ve noter ücretlerinin de zamma uğraması nedeniyle net bir fiyat bilgisi vermek doğru olmayacaktır. Senet protestosu ücreti için noterlerden fiyat bilgisi alınabilmektedir.
Senet Protestosu Kaldırma Nasıl Yapılır?
Senet protestosu nasıl kaldırılır sorusunun yanıtı da özellikle senet borçlularını ilgilendirmektedir. Senet protestosunun kaldırılabilmesi için bir dilekçe yazılmalıdır. Ancak bunun için de senette belirtilen meblağın tamamı alacaklıya ödenmelidir. Dolayısıyla senet protestosu kaldırma için öncelikle yapılması gereken; borcun ödenmesidir.
Senet borcunu ödeyen kişiler daha sonra alacaklıdan dilekçe yazmasını talep etmektedir. Çünkü yalnızca alacaklı olan kişinin dilekçeyi vermesi sonrasında senet protestosu kaldırılabilmektedir.
Senet Protesto Edilmezse Ne Olur?
Senet protestosu çekilmesi işlemi, alacaklıların alacaklarını tahsil etmesi için yapılmak zorundadır. Çünkü ödemeden imtinanın bir belge ile tespit edilmesi gerekmektedir. Bu belgenin ibraz edilmemesi durumunda da alacaklı kişi yani davacı hail, senet borcu için tahsil davası açamamaktadır. Bu sebeple senet protestosu, gerçekleştirilmesi gerekli olan bir işlemdir.
Senet Protestosu Sicili Etkiler Mi?
Senet protestosu sicili etkiler mi sorusunun yanıtı senet borçlularını yakından ilgilendirmektedir. Genel olarak ödememe protestosu, borçluya borcunun hatırlatılması işlemidir. Bu sebeple de direkt olarak sicili etkilememektedir. Ancak bu protesto sonrasında ödemenin gerçekleşmemesi durumunda borçluların sicili olumsuz olarak etkilenmektedir.
Senet protestosu nedeniyle kredi sicili bozulabilmektedir. Bu sebeple senet borçlusu olan kişilere protesto gönderildiğinde borç ödemesi yapılmalıdır. Aksi durumda bankalardan ve bankacılık hizmetlerinden yararlanma noktasında ciddi sıkıntılar ortaya çıkacaktır ve kişilerin kredi notu oldukça olumsuz etkilenecektir. Bankalar, senedin protesto edilmesi ve ödemenin yapılmaması durumunda söz konusu kişilere kredi ve kredi kartı ürünlerini sunmada çekimser davranacaktır.