featured

Siber Saldırı Nedir? Siber Saldırı Nasıl Önlenir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son dönemlerin en sık konuşulan konuları arasında siber saldırı nedir sorusunun cevabı gelir. Kişisel bilgileri, şirketlerin özel verilerini hatta devletlerin bilgilerini gizli yollarla ele geçirerek sanal tehdit oluşturulması söz konusudur. Peki bu siber tehdit nasıl hangi amaçla ortaya çıkar?

Siber savaş artık devletlerin dahi birbirleri ile savaş usullerini değiştirmiş hatta açık ara teknoloji ile kozlarını paylaşmalarına sebep olmuştur. Siber saldırılar dünya genelinde herkesi tehdit edebilecek güce ve donanıma sahiptir evet ama bu siber saldırı nasıl yapılır? Gerçek manada siber savaş nasıl olur? Birçok kişinin merak ettiği ve tüm detayları ile öğrenmeye çalıştığı siber ataklar!

1- Siber Saldırı Nedir? Siber Saldırı Neden Yapılır?

Siber saldırı nedir? Siber ataklar, kişi ya da kurumların bilgi açıklarını kullanarak sanal ortam üzerinde bilgilerini ele geçirmek sureti ile yapılır. Kurum ya da kişiler yerine onların bilgilerini kullanarak yasa dışı işlem yapmaktır. Çoğu zaman siber atakların sorumluları ilk anda tespit edilemez.

Siber atak, bir veya birçok bilgisayar yardımı ile hacker adı verilen kişilerce; jandarma, polis, devlet merciileri, bankalar ya da büyük firmalara internet ağı üzerinden yapılır. Şifrelerin ele geçirilmesi ile bütün sistem hackerlar tarafından kitlenir ve yetkili kişiler tarafından anlık olarak kullanılamaz hale gelir. Bu şekilde işleyiş zarar görür ve güvenlik açığının yaşandığını o ülkede herkes açık şekilde duyar.

YouTube video

Siber saldırılar bu yönü ile bir ülkede teknolojik savaşın yaşandığının açık kanıtı sayılır. Yeni nesil taarruz şekli demek de mümkündür. Ülkelere ait önemli bilgiler ele geçirilmesinin yanı sıra, silinebilir, değiştirilebilir… Eğer bu savaşta karşı tarafa zarar vermek amaçlanırsa evet uygulayıcının becerisine göre istenilen zarar da verilebilir. Telefon dinleme ya da patlatmadan, araç kontrolünü ele geçirerek yoldan çıkarmaya kadar giden oldukça tehlikeli sonuçlara gidebilir.

Sanal saldırı dediğimiz bu olay aynı zamanda sosyal medya ağlarında yer alan bilgi ve paylaşımlar üzerinden de olabilir. Maillere gönderilen bazı kodlu linklerin açılması ile hesap bilgilerinin ele geçirilmesi ya da bilgisayarların çökmesi söz konusu olabilmektedir.

2- Dünya Siber Saldırı Haritası ve Siber Saldırı Örnekleri

Siber saldırı nedir sorusunu yanıtladıktan sonra siber saldırı iki şekilde karşımıza çıkar. Bir diplomatik bir surette belirli makamlara düzenlenen sanal saldırılar, diğeri ise internet kullanıcılarına yapılan saldırılardır. Diplomatik formatta zaten amaç karşı tarafı bilgileri kullanamaz hale getirmek ya da bu bilgileri izinsiz kullanmak amacıyla yapılır. Ancak internet kullanıcılarına yapılan siber saldırıda çoğu zaman amaçsızlık söz konusudur. İnternet kullanıcılarının büyük kısmının çocuklar ve gençler olduğunu biliyoruz. Sıklıkla haberlerde kaşımıza çıkan dünya geneli intihar vakalarının temelinde yatan asıl sorun budur.

YouTube video

Sanal saldırı sebebi ile oyunlar ya da programlar üzerinden gönderilen tehdit mesajları birçok insanı etkisi altına almaktadır. Her yıl yeni bir oyun üzerinden farklı mesajlar verildiğini ve bu oyunlarca insanların nasıl yönetildiğine şahit oluyoruz. Mavi balina, Momo gibi birçok sanal karakterin insanları yönetebilmesi aslında bir sanal saldırının varlığını göstermektedir. Tüm dünyada ayarca konuşulan bu ve benzeri olaylar hayatı olumsuz yönde etkilemektedir.

Bunlar haricinde şifre çalma, bilgileri ele geçirme derken banka bilgilerine varan hatta nüfus kimlik bilgilerinin dahi sızdırılması söz konusu olan durumlar söz konusudur. Bunlar oldukça gizli tutulması gereken bilgiler olmasına rağmen dünyada gizlilik kurallarına karşı rol alan siber saldırıların varlığı oldukça fazladır.

3- Siber Savaş Nedir? Siber Saldırı Türleri Nelerdir?Siber Saldırı İzle Canlı

YouTube video

Siber savaş, yukarıda bahsettiğimiz olaylar içerisinde kurum ve kuruluşlar arasında yaşanan sanal gerginlik ve bilgi çalmaya yönelik atağa verilen addır. Amaç düşman ya da rakip görülen ülke ya da kurumun bilgilerini kullanamaz hale getirerek kendi himayesine almak ve istediği bilgilere ulaşmaktır. Çoğu zaman istihbarati yönden ciddi açıkların ortaya çıkması söz konusu olabilir. Aslında ülkelerin kendilerine ait siber orduları vardır. Devamlı surette yapılan siber saldırılar bu durumu gözler önüne sermektedir.

4- Siber Saldırı Türkiye

Siber saldırı nedir? Siber saldırı Türkiye haritasında hafızalarda kalan birçok örneğe yer verilebilir. Başta Rusya, Çin ve ABD tarafından siber saldırı yağmuruna tutulan Türkiye, dünya genelinde en çok siber saldırıya uğrayan ülkelerden birisidir. En son yaşanan örneklerde Türk Telekom internet ağı üzerine saldırı gerçekleşmişti ve bunun üzerine Türk Telekom tarafından gerekli açıklama yapılmıştı. Aynı şekilde Halk Bankası, Garanti Bankası gibi büyük bankalarında aynı tehlike ile karşı karşıya geldiği birçok örnek verilebilir.

5- Siber Saldırı Amaçları ve Siber Saldırı Çözümü

Siber saldırı nedir? Bir ülke ya da kurum için elindeki bilgi bankası koruması gereken en önemli hazinedir. Çünkü kendisini koruyabilecek her türlü detay burada gizlidir. Bütün kullanıcı verileri, gizli bilgiler kişilerin ya da kurumların adına işlem yapabilmeyi sağlar. İzinsiz bu verilerle işlem yapılması demek çok büyük bir güvenlik zafiyetini ortaya çıkararak kaosa sebep olacaktır. İşte bu nedenle özellikle dünya genelinde ülkeler arasında bir gerginlik oluştuğunda bir yandan da soğuk savaşlar başlar. Bunun ilk adımı siber savaştır.

YouTube video

Ülkelerin birçoğu aslında siber saldırı nedir mantığını dahi oturtamamıştır. Siber saldırı yolu ile o ülkeye ait bütün veriler kullanılamaz hale getirilerek kontrolsüzlük hedeflenir ve ülke yönetimi düşürülmesi amaçlanır. Bilgileri koruyamayan ya da yönetemeyen bir yönetim için bu durum oldukça kötü bir durumdur. Yani işin özeti siber saldırı kesinlikle önlenmesi gereken çok ciddi bir saldırı türüdür. Bu nedenle devletler her türlü tedbiri almak zorundadırlar. Çünkü devir teknoloji devri ve artık kalem kağıt ile de savaş bitmek üzere desek yeridir. Çünkü yeni harp meydanı sanal alem! Bu konuda Romanya açıkça siber saldırı konusunda tedbir geliştiremediklerini ve artık koruma konusunda yetersiz olduklarını belirtmiş ve eski düzene geçme kararı almıştır.

6- Siber Saldırı Nedir? Siber Saldırı Son Dakika Haberleri

YouTube video

Siber saldırıya maruz kalan önemli web sitesi adresleri haberleri sürekli olarak yapılıyor. Tüm hakları saklıdır ibaresine rağmen siber saldırılardan etkilenen sitelerden bir şekilde kredi kartı bilgileri çalınıyor. Ayrıca siber saldırılara uğrayan site kişisel verilerin ve daha fazla bilgilerin korunmasını sağlayamıyor. Bir siber saldırı ile sanal ortamda tüm bilgiler çalınıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!