featured

Simyacı Paulo Coelho’nun Hippi Yılları! Dünyaca Tanınan Ünlü Yazarın Yeni Kitabı “Hippi” ye Kısa Bir Bakış…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tüm dünya çapında büyük bir üne sahip olan Brezilyalı çağdaş yazarlardan biri olan Simyacı Paulo Coelho, 1947 doğumlu bir yazardır. Yazarlığa başlamadan önce şarkı sözleri yazardı. Paulo Coelho, ülkesinde tanınan bir şarkı sözü yazarı olarak başladığı yazarlık serüvenini 1987 yılında yayınladığı “Hac” romanı ile başka boyuta taşıdı.

YouTube video

Ancak kendisini tüm dünyada tanınır bir yazar haline getiren kitabı “Simyacı” ise 1988 yılında yayımlandı. Bu kitap öyle etkili oldu ki toplamda 42 farklı ülkede ve 26 ayrı dilde yayınlandı. Simyacı, yaşayan bir yazarın en fazla dile tercümesi yapılan eseri olarak “Guinnes” rekorlar kitabına girme başarısını da gösterdi.

YouTube video

Simyacı sayesinde Paulo Coelho, Latin Amerikalı yazarlar arasında Gabriel Garcia Marquez‘in ardından dünyada en çok okunan latin Amerikalı ikinci yazar oldu. Kendisi akıl hastanesinde de bir dönem kalan ünlü yazar “ Veronika Ölmek İstiyor ” isimli eserinde ise akıl hastanesinde yaşadığını dönemden de esinlenerek bir kez daha en çok okunanlar arasında yer almayı başardı.

Son Kitabı Hippi

YouTube video

Dünya üzerindeki kuşkusuz en popüler yazarlar arasında yer alan Paulo Coelho, son kitabı Hippi ile yine bambaşka bir dünyaya yelken açmanıza neden oluyor. Kitabın başka bir ilginç özelliği ise Hippi renkliliğine vurgu adına beş farklı renk seçeneğine sahip olan kapağı ile sunulması olarak ön plana çıkıyor.

Bu kapak noktasındaki renklilik sizi kitabın içerisindeki öyküde de bekliyor. Aşk, sevgi ve hayatın özüne dair en güzel betimlemeleri okuyucuları ile buluşturan Coelho, bu eserinde de yine benzersiz tasvirleri ile okuyucuyu elinden düşüremeyeceği bir öykünün içine çekiyor.

Yetmişlerin Dünyası

Hippi, Paulo Coelho’nun kendi başından geçmiş olan 1970’li yıllardaki bir gerçek olaydan esinleniyor. Bu kapsamda Yetmişlerin dünyasına kısaca bir bakmak gerekiyor.

Yetmişlerin başından itibaren tüm dünyayı bir anlamda kasıp kavuran Hippi akımı, etkisini aralıksız sürdürürken zamanın gençleri canları ne istiyorsa onu yapıyorlardı. Savaşa hayır diyen bu gençler dünya üzerinde özgürlük ve her yerde barış istiyorlardı.

Bu akıma kapılan gençlerin çoğunluğu ise paralarının miktarına bakmaksızın tüm dünyayı dolaşıyorlardı. Bu anlamda Amsterdam’da yer alan Dam Meydanı’da Hippilerin toplanma ve buluşma merkezlerinden biriydi. Londra Piccadilly Circus ve Amsterdam Dam Meydanı gibi alanlarda zamanın gençleri buluşarak birbirleri ile tanışıp eğlenceli zamanlar geçiriyorlardı.

Budizm felsefesi de Hippilerin oldukça ilgi gösterdiği akımlar arasında olduğundan Nepal ve Hindistan gibi rotalar da bu gençlerin uğrak noktaları arasında yer alıyordu.

İşte söz konusu kitabı kaleme alan ünlü yazar Paulo Coelho’da 20’li yaşlarında bu akımdan etkilenen Hippi gençliği arasında yer alıyordu.

Amsterdam’da Bir Hippi Paulo Coelho
YouTube video

Kendi hayatında yaşadığı gerçek bir olaya dayanan bu kitabında bizlerde, Coelho’nun, cebindeki az bir para ile dünyayı keşfetme isteğine ve Amsterdam’a yaptığı yolculuğa odaklanıyoruz. Amsterdam’da Coelho, Hollandalı genç bir güzel kızla tanışır ve hayatında farklı bir dönem başlar. Genç yaşına karşın çok sayıda tecrübe yaşayan Karla, Nepal’in başkenti olan Katmandu yolculuğuna çıkmak ister. Karla, Paulo’yu da bu yolculuğa ikna eder. Magic Bus ismi verilen ve yalnızca 70 dolara Nepal’e kadar gitme imkanı sunan otobüsle bu ikilinin macera dolu yolculuğu da başlar.

İkilinin İstanbul’dan Geçen Yolları

Hippi kitabının dörtte biri İstanbul’da geçer diye söyler, Paulo Coelho. Magic Bus ile macera dolu yolculuklarında ikilinin yolları bir çok ülkeden geçer. Bu anlamda Türkiye’ye de yolları düşen ikilinin gözünden 1970’li yılların İstanbul’unu görebilme şansı yakalıyoruz. Ünlü yazarın edebi kaleminden harika anekdotların yer aldığı İstanbul kısmı, bu eser de epey bir yer buluyor. Sufizme ilgisi olan yazarın bu kapsamdaki düşünceleri de bulunan bu kısım, Hippi isimli kitabın da oldukça ilgi çekici kısımları arasında yer alıyor.

Coelho’nun belki de kendi hayat öyküsüne en yakın kitabı olan “Hippi”, başka bir yaşam ve dünya inancına sahip barışçıl ve özgür bir neslin arayışlarının hikayesi olarak öne çıkarken, eserin arka kapak kısmında yer alan tanıtım kısmında ki şu cümleler de oldukça ilgi çekiyor.

“1970 yılının Eylül ayında, yazarlık hayalleri kuran Paulo, özgürlük peşinde dünyayı dolaşırken Karla’yla karşılaşınca ikisinin de yaşamı kökten değişecekti; Peru’nun kayıp şehirleri, Brezilya’nın zindanları, Amsterdam’ın arka sokakları, İstanbul’un çarşıları bir bütünün parçaları haline gelecekti…”

İçinde İstanbul’u da bulabileceğiniz bu 266 sayfadan oluşan ve Can Yayınları’ndan çıkan Paulo Coelho’nun son kitabıHippi” şimdiden çok satanlar arasında yerini almış bulunuyor ve 70’li yılların cazibesine, ünlü kalemin benzersiz cümleleri ile katılma imkanını da okuyucularına sunuyor.

YouTube video

Paulo Coelho ayrıca haftalık köşe yazıları da yazmaktadır. 2002 yılında Brezilya Edebiyat Akademisine kabul edilen Paulo Coelho, Piedra Irmağının Kıyısında Oturdum Ağladım, Beşinci Dağ ile birlikte Şeytan ve Genç Kadın adlı pek çok satan eserlerinde yazarıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!