featured

Sinsi Hastalığa Dikkat! Alzheimer Hastalığının 10 Yaygın Belirtisi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Alzheimer belirtileri, sanılanın aksine sadece yaşlılıkta ortaya çıkmaz. Sinsi ilerleyen bir hastalık olmasından ötürü, her yaşta dikkatli olmak gerekiyor.

Temelde sadece ileri düzey olarak unutkanlık olarak kabul edilse de insanın yaşamında ciddi değişimlere sebep olmaktadır.

Unutkanlık başta olmak üzere; kişilik değişimi ve buna bağlı olarak yemek yemeği unutmaya varana dek bir ilerlemeyi içeriyor.

Hatta hastalığın son evresinde kişi artık temel-günlük ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor. Peki Alzheimer belirtileri neler?

Erken Fark Edilebilen 10 Alzheimer Belirtisi

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre gelecek yıllarda giderek artacak olan hastalıkların başında Alzheimer geliyor.

İnsanların beslenme ve kalıtıma bağlı olarak bunama görülmesi giderek artıyor. Sinsice ilerleyen bu hastalığın belirtileri bir anda ortaya çıkmıyor.

Aksine çoğu zaman kişilerin ilerleyen safhalarda bu tanıyı aldığı görülüyor. Halbuki, Alzheimer belirtileri erken çıkmasıyla erken tanıyı mümkün kılabiliyor.

1- Günlük İşlerde Hafıza Kaybı

Alzheimer denildiğinde akıllara ilk olarak unutkanlık gelmesi oldukça doğal bir durumdur. Çünkü temeli beyinde yaşanan soruna bağlı olarak unutma eyleminin gerçekleşmesine dayanıyor.

İlk ve erken belirtileri arasında günlük yaşamın gidişatını bozacak, engelleyecek unutkanlık yaşanması yer alıyor.

Kişinin yeni öğrendiği, yakın zamandaki olayları ve bilgileri unutması temel belirtileri arasındadır. Yeni bir işlemi hemen unutmak, önemli tarihleri hatırlayamamak gibi semptomlara sahip.

2- Plan Yapmada Güçlük Yaşanır

Unutkanlığın baş göstermesi ile birlikte kişiler en basit planları bile hayata geçiremez hale gelirler. Onlar için bir planı takip ettirebilmek oldukça zordur.

Sürekli unutma yaşamalarından ötürü programın neresinde kaldığını bilemezler. Buna bağlı olarak hem yarım kalmış işler meydana gelir.

Problem çözme konusu da buraya dayanır. Programların altında yatan ve başka olaylarda da karşılarına çıkan problemlere karşı eski bilgilerini yitirmelerine bağlı olarak çözüm üretemezler.

3- Yarım Kalmış İşleri Tamamlayamazlar

Sürekli olarak Alzheimer hastaları yarım kalan işlerle uğraşırlar. Onlar için sağlıklı bir insanın kolaylıkla yapabileceği basit işler bile oldukça zordur.

Buna bağlı olarak hastanın yarım kalan işleri tabiri caizse yığılıp bir dağ gibi birikir. Her ne kadar bu işleri tamamlaması gerektiğini farkında olsa da maalesef tamamlayamazlar.

Günlük temel işlerde dahi bu durum geçerlidir. Örneğin bir alışveriş listesi hazırlamak ya da bu alışveriş listesine bağlı olarak alışveriş yapmak onlar için oldukça zordur.

4- Yer ve Zaman Karmaşası

Erken Alzheimer belirtileri arasında olmasa da yer ve zaman konusunda kötüleşmeye başlama en dikkat çeken bulgulardan birisidir.

Hafıza kaybının giderek artmasına bağlı olarak kendileri hangi tarihte ve zaman aralığında yaşadıklarını unutabilirler.

Bununla birlikte anlık gelen hafıza yitimi ile küçük krizler geçirip ‘ben nerdeyim, buraya nasıl geldim?’ sorularını da size sorabilir.

Sizi tanımasına ve kendi evinde olmasına rağmen…

5- Görsel Sorunlar Yaşanır

Kişinin sadece hafıza kaybıyla bir sorunu yoktur. Aynı zamanda bu kişilerin görsel alanda da bazı sorunlar yaşadığı görülür.

Renklerin karmaşık görüntüsü ve hatta renk körlüğü de bu durum noktasında karşınıza çıkabilir. Sürüş problemlerine neden olacak mesafeleri belirlemekte zorlanabilirler.

6- Sözcük Haznesinin Daralması, Yazma Problemlerinin Ortaya Çıkması

Artık hafızası sadece olaylara ve tarihlere karşı değil, günlük kullandığı kelimelere kadar unutma başlatınca asıl sorun baş göstermeye başlar.

Birisiyle sohbet etmeye kalktığında yarım kalan sohbetler, anında kesilmeler ve buna bağlı olarak çok çarpık bir ilerleme görülebilir. Çünkü bu kişiler azalan kelime haznesi ve sürekli unutmaya bağlı olarak sohbeti nasıl ilerleteceğini şaşırır.

Kelime dağarcığına dayanan bu problem aynı zamanda yazıya da yansır. Yazma konusunda sorunlar oluşabildiği gibi aynı zamanda el yazılarının görünüş olarak da değiştiğini göreceksiniz.

7- Sürekli Eşya Kaybı

Gün içinde kullandıkları temel eşyalarını koydukları yerleri unuturlar. Örneğin televizyon kumandasını sürekli ararken onları bulabilirsiniz.

Hatta çok yakınında olan telefonunu oraya koyduğunu unuttuğu için sürekli arayış halinde bulabilirsiniz. Normalde bu durum ‘anormal’ olarak görülse de Alzheimer belirtileri için oldukça normal durumlardır.

8- Kararsızlık

Karar verme konusunu artık onlara bırakmamanız gerektiğini görebilirsiniz. Çünkü beynin karar verme mekanizması olan bölümünde işler tamamen karışır.

Frontal lob istenen çalışmayı gösteremez. Buna bağlı olarak önemsiz konularda karar vermek bile, çok önemli konularda karar vermek kadar zorlaşır.

Buna bağlı olarak yanlış karar verme olasılıkları artar; sürekli para harcayabilirler, temizlik yapmayabilirler.

9- İşlerden Vazgeçiş

Alzheimer belirtileri arasında kişinin çok sevdiği işinden ya da sosyal aktivitelerinden uzaklaştığı görülebilir.

Bu hem unutmaya bağlı olarak gerçekleşir hem de durumunun farkında olan kişiler tarafından çekinceler ortaya çıkar. Kendileri diğerleri tarafından alay konusu olmak istemez.

Çok sevdikleri işi, aktiviteleri artık yapamadıklarını ya da isteyerek yapmadıklarına şahit olabilirsiniz.

10- Kişilik Değişimi

Kişilik değişimi artık en son raddeye doğru ortaya çıkan belirtidir. Tanıyamadığınız bir birey haline bürünebilir.

Aşırı agresif tavırları ya da çok depresif ruh halleri ortaya çıkabilir. Buna bağlı olarak bu zamana kadarki yaşantısına tamamen zıt bir hayat sürme isteğine bürünebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!