featured

Beethoven Hiç Duymamasına Rağmen Nasıl Beste Yaptı? İşte En İyi Beethoven Müzikleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

YouTube video

Beethoven müzikleri ile tüm dünyada namını yürüten ünlü bir bestecidir. Ancak hakkında merak edilen en önemli konu duymamasına rağmen nasıl bu kadar iyi müzik kulağı olduğu ve bu besteleri yapabildiğidir. Peki 250 yıl önce dünyaya gelen ve gelmiş geçmiş en iyi müzisyenlerinden olan Ludwig van Beethoven Mozart’tan sonra en iyiler listesinde nasıl başa geçti?

Beethoven yaklaşık 30 yaşına kadar hayalindeki müzik yaşamına dair çok iyi adımlar atmıştı. Birkaç piyano konçertosu, ilk senfonisi ve altı telli kuartet bestesini bu dönemde yapmıştı. Ancak 30 yaşında kulaklarında başlayan bir uğuldama hayatını değiştirecek bir başlangıca gebeydi.

Beethoven kulaklarındaki uğuldamanın zamanla sağırlığa dönüştüğünü fark etti ancak bunu kimse ile paylaşmadı. Çünkü bu durumun kariyerine zarar vermesini asla istemiyordu. 1812 yılına kadar iyi kötü yine de ses duysa da 44 yaşına geldiğinde artık işitme kaybı %100 olmuştu. Hiçbir sesi duymaması büyük bir yıkım olmalıydı.

Beethoven bir açıklamasında şu ifadeye yer veriyor:

“İki yıl boyunca neredeyse bütün sosyal toplantılardan kaçındım çünkü insanlara “sağır olduğumu” söylemem imkansız.”“Başka bir mesleğim olsaydı daha kolay olurdu, ama mesleğimde korkunç bir durum.”

İlk Senfoni Orkestrası’na Karışan Bir İnsan Sesi Beethoven!

Beethoven, sahnedeki coşkulu tarzı ile dikkatleri üzerine çekiyor ve müziğin icrasında bir orkestra şefi olarak ayrı bir hava katıyordu. Çeşitli vücut hareketleri ve sesi ile orkestrayı coşku ile yöneten Beethoven’ın sağır olduğunun duyulmasının ardından herkes çok şaşırmıştı.

Senfoni orkestrası başına geçen Beethoven sırtını seyirciye döner ve yine o coşkusu ile elleri kolları inanılmaz bir coşku eşliğinde hareket eder. Kendisini bu kadar kaptıran Beethoven, orkestranın müziği kesmesi ve seyircinin dakikalarca alkışlamasına rağmen o hala coşkuyla ellerini kollarını sallıyor duran orkestrayı yönetiyordu. Ancak solistlerden birisinin onu seyirciye çevirmesi ile alkışların varlığını görmüştü. Peki bu kadar zamana kadar unutulmaz eserlere imza atan Beethoven nasıl bu başarıyı sağladı?

Beethoven, 30 yaşına kadar hangi enstrümanın hangi sesleri çıkardığına çok iyi hakimdi. Notaları, seslerin nasıl çıktığını çok çok iyi biliyordu. İşitme kaybı da 30 yaşından sonra ortaya çıkmış ve ağır ilerliyordu. O da bunun için bütün sesleri ve çıkış yolunu hafızasına kazıyordu.

Beethoven bütün ses frekanslarını duyduğu süreçte en yüksek notaları kullanırdı. Her defasında yükselterek notaları aşama aşama çıkardı. Ancak işitme kaybı sonrasında daha rahat duyduğu alt notaları kullandı.

İşte En İyi Beethoven Müzikleri

Her ne kadar işitme kaybı da yaşa dünyanın gelmiş geçmiş en iyi besteciler arasında yer alan Beethoven’ in dünyaca meşhur besteleri!

1- Für Elise

Beethoven müzikleri arasında Für Elise en meşhur olan ve dinlendirici müzikler listelerinden eksik olmayan bir eserdir.

https://www.youtube.com/watch?v=O7-SPfvIxT8

2- Moonlight Sonata

Ruhu dinlendiren müzik arayanlar için en değerli seçimlerden…

https://www.youtube.com/watch?v=BxB9N1MmKOY

3- 9. Senfoni Orkestrası – Ode to Joy

Beethoven müzikleri içerisinde en önemli eserler arasında 9. Senfoni Orkestrası gelir!

https://www.youtube.com/watch?v=hdWyYn0E4Ys

4- Beethoven 5. Senfoni Orkestrası

Dünyaca ünlü senfoniler arasında 5. senfoni orkestrası ayrıca bir öneme sahiptir….

 https://www.youtube.com/watch?v=8TAX8XzkQcQ

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!