featured

Sosyal Medya Paylaşımları İşten Çıkarılma Sebebi Olabilir mi? Sosyal Medya İş Sözleşmesinin Feshine Neden Olabilir mi?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sosyal medya paylaşımları işten çıkarılmak için sebep gösterilebilir mi? Özel hayat açısından bakıldığında da sosyal mecraların kullanım oranı ve sıklığı her geçen gün artış gösteriyor.

Peki, sosyal medyada yapılan paylaşımlar bir işçi açısından işten atılma nedeni olabilir mi? Bu sebebe dayanarak işveren, işçisinin iş sözleşmesine son verebilir mi? İşte konuya dair merak edilenler…

İşyeri Dışında Sosyal Medya Paylaşımları İş Sözleşmesinin Feshine Neden Olabilir mi?

Sosyal medya paylaşımları ile işten çıkarılmanız gerçekten mümkün mü? Bir iş akdi kapsamında çalışan kişilerin yani işçilerin, iş yeri dışında gerçekleştirdikleri sosyal medya paylaşımları nedeniyle sırf bu gerekçeye dayalı olarak iş sözleşmeleri sonlandırılamaz.

Bu anlamda bireylerin sosyal medya kullanımı; hukuk sistemimizde korunan ifade özgürlüğü, kişisel verilerin korunması ve özel hayatın gizliliği gibi özgürlükler kapsamında korunması gereken önemli bir serbestliktir. Yani, kişilerin sosyal medya kullanımlarına haksız bir müdahale mümkün değildir.

Sosyal Medya kullanımı gibi kişisel özgürlükler, Anayasamız ile güvence altına alınan özel yaşamın gizliliği ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilir ve bu anlamda önemli bir yasal güvenceye sahiptir.

1- İşyerinde Çalışanın Sosyal Medya ve İnternet Kullanımına Müdahale Edilebilir mi?

İş yerinde çalışan bir işçinin, çalıştığı yerde bulunan internet ve bilgisayarı özel amaçlı olarak kullanımı işveren tarafından yasaklanabilir ve kısıtlanabilir. Bu yasaklamanın sınırını ise haberleşme hürriyetinin engellenmemesi oluşturur. Yani, işveren ancak orantılı olmak kaydıyla ve haberleşme hürriyetini engellememek suretiyle bu yasakları koyabilir.

Yine işveren, işyerinde kullanılan internet ve bilgisayar ile bazı internet sitelerine ve sosyal medya sitelerine giriş yapılmasını da engelleyebilir ya da belirli internet sitelerine ve sosyal medya mecralarına yalnızca belirli zaman dilimlerinde girilmesine müsaade edebilir.

Ancak işçinin kendisine ait akıllı telefon, tablet ya da bilgisayar aracılığıyla yapacağı kullanımlara işveren bu şekilde genel yasaklar koyamaz.

2- İş Performansı Açısından Sosyal Medya Kullanımının Değerlendirilmesi

Yoğun bir şekilde sosyal medya kullanımı hem iş ilişkilerini hem de işyeri performansını önemli derecede etkileyebilir. Bu bağlamda, işçiler ifade özgürlüğü ve özel yaşamın gizliliği kapsamında sosyal medya mecralarına giriş hakkına sahip olsalar da, işveren bu nedenle ( performans düşüklüğü) işçisini sosyal medya paylaşımlarından “performans düşüklüğü” nedeniyle sorumlu tutabilir.

Unutulmamalıdır ki, işverenin denetim hakkı ve işçinin de sadakat yükümlülüğü kapsamında işçinin sosyal medya paylaşımlarında işyerinin marka ve isim itibarını koruması gerekir.

Bu açıdan bakıldığında, işveren; çalışanlarının iş yeri içerisini, markasını, amblemini ya da varsa üniformalarını sosyal medya mecralarında paylaşmasını engelleyici işyeri kuralı getirebilir.

Yine bir işyerinde çalışan işçilerin, işverenlerine yönelik olarak sosyal medya ortamında makul görülebilir eleştiri sınırını aşacak paylaşımlar yapmamaları, işyerinin ve işverenin itibarını zedelememeleri de gerekecektir.

3- Sosyal Medya Paylaşımları Haklı Fesih Nedeni Olabilir mi?

Bir işçinin sosyal medya paylaşımları ve kullanımı, iş ilişkisindeki güveni ortadan kaldırmış ve belirli bir ağırlığı aşmış ise bu işçi yönünden iş akdinin haklı feshi (tazminatsız işine son verilmesi) söz konusu olabilir.

Bu kapsamda özellikle, işçinin sosyal medya hesapları üzerinden işveren ve işyeri hakkında eleştiri sınırlarını aşacak biçimde paylaşımlar yapması, işverenin ya da diğer çalışanların şeref ve namusuna yönelik paylaşımlarda bulunması, itibar zedeleyici şekilde isnatlarda bulunması gibi ahlak ve iyi niyete aykırı eylemleri söz konusu olursa, iş akdi haklı nedene dayalı olarak feshedilebilecektir.

Yine, işçinin performans düşüklüğüne neden olacak şekilde mesaisinde önemli ölçüde sosyal medya ya da internet kullanması da, işçiden beklenen bağlılık ve doğruluğa aykırı davranış olarak kabul edilebileceğinden işçinin sözleşmesinin haklı feshi söz konusu olabilecektir.

5- Bonus! Çok Tuhaf Nedenlerle İşten Çıkarılan 10 İnsanı Görmek İster misiniz?

YouTube video

Sosyal medya paylaşımları işten çıkarılma sebebi olabilir mi sorunuzu cevaplamaya çalıştık. Peki tuhaf bahaneler gösterilerek işten çıkarılan insanları da görmek ister misiniz? İyi seyirler…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!