featured

Sosyal Medya Sosyal İzolasyon Sebebi mi | Yalnızlığın Nedeni Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sosyal izolasyon kavramı, yalnızlık olgusu geniş bir çerçevede incelendiğinde karşımıza çıkıyor. Yaşanan bu his gerçekte beyin tarafından yönetiliyor ve yönlendiriliyor. İnsanlar ise hissettikleri bu duyguyu genel olarak iç soğutan duygu ve negatif olarak dile getiriyor. Ancak yalnızlık, doğru bir şekilde değerlendirildiğinde oldukça etkili olabiliyor. Sosyal izolasyon ile birlikte yalnızlık duygusunu hisseden insanların sayısının günümüzde oldukça çoğalmasının nedeni de sosyal medya olarak ele alınıyor.

Sosyal Medya Bağımlılığı Nedenleri ve Sosyal İzolasyon

Son yıllarda oldukça büyük bir artış gösteren sosyal medya kullanım oranı, sosyal medya bağımlılığı gibi olumsuz bir duruma da yol açtı. Bir problem olarak karşımıza çıkan sosyal medya bağımlılığı giderek de artış göstermekte. Çünkü her geçen gün sosyal medya kullanım oranı da artmaya deva ediyor. Uzmanlar da, insanları daha fazla sosyal medya kullanmaya iten nedenleri ortaya koydu. İşte, insanları sosyal medya bağımlılığına iten ve sosyal izolasyon yaşanmasına neden olan etmenler:

Tanışılmamış olan kişilerle daha kolay ve rahat kurulan iletişimKişilerin kendisini, sosyal medyada olduğundan daha farklı gösterebilme imkanıSosyal medyadaki paylaşımların başka kişilere gösterilebilmesi imkanıİnsanların yüzlerine karşı söylenemeyecek sözlerin, sosyal medya aracılığıyla rahatlıkla söylenebilmesiSosyal medyanın oyun oynamak için kullanılabilmesiGünlük haberleri, magazini ve dünyadaki gelişmeleri sosyal medyadan takip edebilme olanağı

Sosyal Medya ve Yalnızlık İlişkisi

Her geçen gün artış gösteren sosyal medya bağımlılığı nedeniyle uzmanlar çeşitli araştırma konuları üzerine yoğunlaşıyor. Çağımızda sosyal izolasyon ve yalnızlık hissinin yoğun olarak yaşanması durumuna da sosyal medya bağımlılığının yol açtığı düşünülüyor. Uzmanların yaptığı araştırmalar gösteriyor ki; yalnızlık ve sosyal medya arasında önemli bir ilişki bulunuyor.

Günümüzde yapılan pek çok araştırmanın sonucuna göre; sosyal medya ile oldukça içli dışlı olunması beraberinde yalnızlaşmayı da getiriyor. Çünkü sosyal medya uygulamaları, bireylerin yalnızlaştırılmasında etkili oluyor.  

İnternet kullanımının psikolojik ve sosyal etkileri çerçevesinde yapılan uluslararası ilk araştırmada görülüyor ki; haftada birkaç saat internette vakit geçiren bireyler, internet ile hiç ilgilenmeyen veya internette az zaman geçiren bireylere oranla daha fazla ve daha yoğun olarak yalnızlık duygusuna kapılıyor. Ayrıca bu kişiler depresyona girmeye de oldukça yakın. Kısacası; internet kullanımı ve sosyal medya uygulamaları nedeniyle sosyal izolasyon durumu yaşanması, bireyleri hem yalnızlığa hem de depresyona sürükleyebiliyor.  

Sosyal Medyada Geçirilen Süre Arttıkça Bencilleşme de Artıyor

Sosyal medya ve internet kullanımı ile ilgili olarak yapılan araştırmalara bakıldığında, bencilleşme konusu da göz çarpıyor. Çünkü günlük olarak internette ve sosyal medya uygulamalarında geçirilen süre arttıkça, yalnızlık ve depresyon eğilimiyle birlikle bencilleşme eğilimi de artış gösteriyor. Kısacası; çağımızın sorunlarından biri olan sosyal medya bağımlılığının zararlı etkilerinden korunmak için günlük hayatta internet ve sosyal medya kullanımı sınırlandırılmalı. Ve böylelikle sosyal izolasyon durumundan da çıkılmalı.

Sosyal İzolasyon Nedir ?

Sosyal medya ve internet etkisi ile sosyal izolasyonun artış göstermesi nedeniyle bu kavram sıklıkla söz konusu olmaya başladı. Bir başka açıdan da sosyal izolasyonun gerçekleştirilmesi gereken günlerden geçiyoruz. Çünkü koronavirüs günlerinde, hastalıktan korunmak için sosyal izolasyonun uygulanması şart. Bu nedenle de sosyal izolasyon nedir diye oldukça merak ediliyor. 

Sosyal İzolasyon psikoloji ve sosyoloji alanlarında farklı anlamlarda ele alınıyor. Sosyal İzolasyon psikoloji bakımından ele alındığın; insanların kendilerini dış dünyadan ve başka insanlardan soyutlaması anlamına geliyor. Sosyal medya bağımlılığı ile ilişkisinde de bu anlamından bahsediliyor. Çünkü insanlar günlük yaşamlarında internette fazla süre geçirdikçe istemli y ada istemsiz olarak dış dünyadan kendilerini soyutluyor. Bu da insanların daha bencilleşmesine, duyarsızlaşmasına, yalnızlaşmasına ve depresyona girmesine neden oluyor.

Covid-19 Sosyal İzolasyon İlişkisi

Günümüzde tüm dünyanın sorunu olarak karşımıza çıkan covid-19 sosyal izolasyonu da gerekli kılıyor. Çünkü insanların birbirleri arasında bulaş riskini azaltmasının ve koronavirüsten korunmasının en etkili yolu sosyal mesafe kuralına uymak ve mümkün olduğunda az insanla temas halinde olmak. Özellikle yaşadığımız evde kal günlerinde de yalnızlık artış gösterdi. Kısacası; sağlık açısından gerçekleştirilmesi gereken sosyal izolasyon, insanların istemsiz olarak yalnızlaşmasına neden oldu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!