featured

Spor Ayakkabı Seçimi : Doğru Ayakkabı ile Ayaklarınız Rahat Etsin!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günümüzde hem günlük hem de özel günlerin kombinlerinde kullanılan bir giyim malzemesi olan spor ayakkabı seçimi büyük bir titizlik gerektirmektedir. Şık bir kıyafete uygun şık ve giysi ile uyumlu spor ayakkabı, sizi katıldığınız davette hem rahat hem de alımlı gösterebilir. Günlük hayatta da aynı şekilde kendinizi rahat hissetmek için doğru spor ayakkabı seçimi konusuna önem vermelisiniz. Peki, doğru spor ayakkabı seçimi nasıl olmalıdır ? İşte, detaylar!

Doğru Spor Ayakkabı Seçimi

Spor ayakkabı seçimi yaparken her ne kadar gözümüze hitap etmesine ve moda olup olmadığına göre karar versek de, kullanım amacını göz ardı etmemek gerekiyor. Eğer, spor ayakkabı almak istiyor iseniz belli başlı kriterlere göre seçim yapmanız ayak sağlığınız için oldukça önemlidir. Peki, spor ayakkabı seçimi nasıl olmalıdır? Gelin, hep beraber inceleyelim.

1 – Ayak Yapınızı Öğrenin

Ayaklarınızda küçüklükten kalan ya da sonradan oluşan bir problem var ise öncelikli olarak bunun bir çaresine bakmalısınız. Alanında uzman doktorlarla yürüteceğiniz tedaviden sonra ayak yapınızın daha doğru olmasını sağlayabilirsiniz. Aksi taktirde alacağınız ayakkabı ne kadar kaliteli olursa olsun, ayaklarınıza iyi gelmeyecektir. Bunun dışında ayak yapınıza uygun olan ayakkabıyı öğrenmek için pedografi ölçümü yaptırabilirsiniz. Bu ölçüm bir taban ölçümüdür. Bu sayede doğru spor ayakkabı seçimi yapmanız daha kolay olacaktır.

2 – İlgi Alanınız Olan Spora Göre Ayakkabı Seçin

Eğer spor yapıyorsanız zaten spor ayakkabılar ile daha haşır neşirsinizdir. Yaptığınız ya da yapacağınız spora uygun ayakkabı seçmek ayak sağlığınız için önemlidir. Mesela bir koşu ayakkabısını trekking yaparken kullanmamalısınız. Her ne kadar bakıldığında aynı familyaya sahip sporlar gibi dursalar da iki sporda da harcanan efor farklıdır. Bu dahi ayakkabılarının ayrı olması için bir nedendir.

Yapacağınız spora göre ayakkabı seçimi yapmak oluşabilecek kazalar ve yaralanmalara karşı da sizi koruyacaktır. Nasıl terlikle yürüyüş bandına çıkmıyor iseniz, tenis oynarken de voleybol ayakkabısı giymemelisiniz.

3 – Ayakkabı Alışverişini Günün Sonunda Yapın

Alacağınız spor ayakkabıyı amacına uygun olarak kullanacaksanız, ayakkabı alışverişini günün geç saatlerinde yapmanızı öneririz. Spor ayakkabı seçimi nasıl olmalıdır, sorusunun birincil cevabı aslında budur. Tempolu bir günün ardından ayaklarınız spor yapmışçasına şişecektir. Bu da spor ayakkabı seçimi yaparken en rahat ayakkabıyı bulmanızı sağlar.

Nasılsa spor yaparken ayaklarınız şişecek öyle değil mi? Ya da spor ayakkabı giymek durumunda olduğunuz günlerde muhakkak temponuz daha fazla olacaktır. Bu nedenlerden ötürü ayakkabı seçimini günün sonunda yapmanız önem teşkil eder.

4 – Ayakkabının Nefes Alıyor Olmasına Dikkat Edin

Spor ayakkabı seçimi yaparken, alacağınız ayakkabının ayaklarını terletmeyecek olmasına özen gösterin. Ayakkabı alırken mağazada size yardımcı olacak kişiden ayakkabının kumaşı ile ilgili bilgileri muhakkak alın. Eğer ayakkabı nefes almıyor ise ayaklarınızda mantara bağlı koku oluşumu olacaktır.

5 – Büyük ya da Küçük Ayakkabı Almayın

Spor ayakkabı seçimi yaparken en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri de ayakkabılarınızın ayaklarınıza büyük ya da küçük gelmemesidir. Ayak ucunda boşluk olmamasına özen gösterilmelidir. Spor ayakkabı ayağa tam mi olmalı sorusu özellikle büyüme çağındaki çocuklara sahip ebeveynler tarafından sıkça sorulmaktadır. Spor ayakkabı seçimi yapılırken ayakkabı günün sonunda alınmalıdır ve ayağın en rahat edeceği numara seçilmelidir.

Spor ayakkabı alırken eğer listemizdeki tavsiyelerimize uyarsanız en doğru ayakkabıyı seçmiş olursunuz. Spor ayakkabı alırken 1 numara büyük alınması çocuklar için dahi olsa yanlıştır.

Doğru ayakkabı numarası nasıl seçilir , derseniz de, ayak yapınızı ve ölçünüzü öğrenerek en doğru seçimi yapmanız mümkündür.  

Ayak sağlığı için en iyi ayakkabı markası

En iyi ayakkabı markalarından alışveriş yapmak her zaman en sağlıklı olan değildir. Siz, ayak yapınıza en uygun ayakkabıyı hangi markadan buluyorsanız oradan almalısınız. Bazılarının ayağına oldukça iyi gelen markalar, bazı kişilerin ayağına iyi gelmeyebilir. Ayak sağlığı için en iyi ayakkabı markası kişiden kişiye değişiklik gösterir.

Spor ayakkabı numarası nasıl olmalı, derseniz en başta da belirttiğimiz gibi pedografik ölçüm yaptırarak bunu öğrenebilirsiniz.  Doğru ayakkabı seçimi erkek ayakkabı modellerinde de aynı kurallar geçerlidir.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!