Su Deposu Temizliği Hakkında Bilinmesi Gereken 14 Önemli Bilgi!

Su Deposu Temizliği Hakkında Bilinmesi Gereken 14 Önemli Bilgi!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Su deposu temizliği dikkati yapılmadığı zaman sağlık sorunlarına ve hatta salgın hastalara neden olabiliyor. Bu nedenle tıpkı halka açık yerlerde olduğu gibi evlerdeki, apartmanlardaki su depoları temizliği de düzenli olarak, doğru bir şekilde yapılmalı. Peki, su deposu nasıl temizlenir? Su deposu temizliği nasıl yapılır?

Bu yazıda neler var?

Su Deposu Temizliği ile İlgili Bilinmesi Gerekenler!

Bu yazımızda su depoları temizliği ile ilgili bilinmesi gerekenleri bir araya getirdik. İşte, su deposu kullanan ve sağlık sorunları yaşamak istemeyen kişilerin bilmesi gereken 14 temel bilgi!

1- Su Deposu Temizliği Yapılmazsa Hastalıklara Sebep Olur!

Neden su deposu temizliği yaptırmalıyız? Çünkü su deposu temizliği yapılmazsa su kirlenir ve bu da hastalıklara davetiye çıkartır. Bilindiği üzere su; insan vücudunun temel yapı taşlarındandır ve patojen, virüs ve bakteri gibi canlılar en kolay bir şekilde vücuda su aracıyla girer, kana karışır. Su deposu temizliği yapılmadığı için çeşitli hastalıklara neden olması da oldukça yaygındır. Hatta bu durum salgın hastalıklara da neden olabilir.

Su Deposu Temizliği Hakkında Bilinmesi Gereken 14 Önemli Bilgi!

2- Su Depoları Temizliği, Su Deposunun Türüne Göre Yapılmalı!

Su deposu temizliği düzenli aralıklarla, profesyonel kişiler tarafından su deposu temizliği ilacı kullanılarak yapılmalı fakat burada önemli olan bir nokta; temizliğin deposunun türüne uygun yapılması.

Örneğin; metal su deposu temizliği yapılacaksa, temizlik maddesi olarak asitli temizlik maddelerinin kullanılmaması gerekiyor. Çünkü metal su depolarında tuz ruhu gibi asitli temizlik ürünlerinin kullanılması aşınmalara ve delinmelere neden olabilir.

Plastik su deposu temizliğinde de durum farklı değil. Temizlikte kullanılacak ürünlerin plastik maddeye uygun olması gerekiyor. Ancak her iki su deposu çeşidinde de temizleme işleminden sonra iyi bir durulama ve kurutma gerekiyor.

3- Temizlikte Su Deposu Seçimi Önemli!

Sağlık için su deposu temizliği önemli ancak su deposu satın alırken de bunu göz önünde bulundurmak gerekiyor. Ve bu nedenle su deposu satın alırken özellikle deponun iç malzemelerine dikkat etmek gerekiyor. Peki neden?

Çünkü su depoları temizlik gerektireceği için içinde kullanılan maddelerin de zararsız olması gerekiyor ve su depolarının iç malzemeleri suda çözünmeyen özellikte olmalı. Böylelikle ne su deposunu kullanırken ne de temizlerken sağlıksız bir durumla karşı karşıya kalma ihtimalinin önüne geçiliyor.

4- Plastik Su Depolarının Nereye Kurulacağı Da Önemli!

Plastik su depolarının nereye kurulacağı, metal su depolarından biraz daha önemli. Örneğin; plastik su depoları mümkün olduğunca güneş ışığı görmeyen bir yere konumlandırılmalı. Aksi takdirde güneş ışığına maruz kaldığı için plastik su depolarında yosun oluşabiliyor.

Bu da hem depo içindeki suyun kullanımı esnasında hem de temizlik aşamasında sorunlara yol açabiliyor. Kısacası; plastik su deposu temizliğinde yosun oluşumu noktasında en başından tedbirli davranmak gerekiyor.

Su Deposu Temizliği Hakkında Bilinmesi Gereken 14 Önemli Bilgi!

5- Su Deposu Temizlikleri Yapılırken Depo İçindeki Su Tamamen Boşaltılmalı!

Su depoları temizliği yapılırken mutlaka ama mutlaka depo içindeki su tamamen boşaltılmalı. Çünkü deponun temizliği yapılırken sağlığa zararlı su deposu temizliği malzemeleri kullanılması gerekiyor. Bu nedenle bu ilaçlar suya karışmamalı.

6- Su Depolarının Temizliğine Zeminden Başlanmalı!

Su deposu nasıl temizlenir; depodaki su tamamen boşaltılarak ve ilk olarak temizliğe zeminden başlanarak. Özellikle de deponun iç zemininde bulunan kir, çamur gibi oluşumlar arındırılmalı. Çünkü genellikle en zor kir oluşumları, çökme nedeniyle deponun zeminindedir. Kısacası; zorlu kirler, lekeler ve çamurlar zeminde olacağından ilk olarak buradan başlanmalıdır.

7- Su Depolarının İçi Aydınlatılmalı ve İnce Temizlik Yapılmalı!

Su deposu nasıl temizlenir merak ediyorsanız; bilmeniz gereken en önemli şeylerden biri de depoların içinin aydınlatılması… Derin bir yapıya sahip olan su depolarının içi aydınlatılmalı ve tüm temizlenmesi gereken unsurlar gözle görülmeli; derinlemesine bir temizlik yapılmalı.

8- Su Deposu Temizliği İçin Kullanılan Kimyasallar Tercih Edilmeli!

Günümüzde profesyoneller tarafından su deposu temizliği için kullanılan kimyasallar kullanılıyor. Ancak geleneksel yöntemde %10luk çamaşır suyu ve su ile karıştırılarak hazırlanan karışımla da su depoları temizliği yapanlar var. Ancak bu çok sağlıklı bulunmuyor. Her iki durumda da amaç; depo içinde hastalık üreten mikroorganizmaların yok edilmesi.

Su depoları temizliği sırasında en önemli nokta sadece kimyasal kullanılması; basınçlı su jetleri, spatula gibi alet ve edevatlar da kullanmak önemli.

9- Su Deposu Temizliği İçin Kullanılan Kimyasallar En Az 20 Dakika Depo İçinde Bekletilmeli!

Su depoları temizliği için kullanılan kimyasallar ya da su ile seyreltilmiş çamaşır suyu karışımı en az 20 dakika, depo içindeki mikroorganizmaların ölmesi için bekletilmeli.

Su Deposu Temizliği Hakkında Bilinmesi Gereken 14 Önemli Bilgi!

10- Küflü ve Paslı Su Depolarına Dikkat!

Eğer temizlenecek olan su deposu küflü ya da paslı ise işleme ilk olarak fiziki temizlikle başlanmalı ve daha sonra iç temizliğe geçilmeli. Depo içindeki küf ve pas için gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra tekrar temizlik yapılmalı. Son aşamada da su deposu dezenfekte edilmeli.

11- Su Depoları İyice Durulanmalı!

Su depoları temizliği için kullanılan kimyasallar ile ilaçlar 20 dakika bekletildikten sonra tahliye edilmeli ve ardından depo iyice yıkanmalı; tüm kimyasallardan arındırılmalı. Yıkanan depo su ile doldurulduktan sonra da kapağı kapatılmalı.

12- Su Depolarındaki Suyun Klor Seviyesini Düzenli Olarak Ölçmeyi Unutmayın!

Su deposu temizliği nasıl yapılır adım adım açıkladık… Ancak işlem sonunda unutulmaması gereken bir nokta daha bulunuyor. Mutlaka depodaki suyun miktarına uygun olacak şekilde klor eklenmeli. Ve düzenli aralıklarla da depodaki suyun klor miktarı ölçülmeli.

13- Yılda En 1 Defa Su Deposu Temizletmeyi Unutmayın!

Su deposu kullanan kişilerin mutlaka yılda en az bir kere su deposu temizliği yaptırması gerekiyor. Aksi durumda depo içinde sağlığa zararlı oluşumlar meydana gelebiliyor. Hastalıkların ve salgın hastalıkların yaşanmaması için sadece evlerdeki ve apartmanlardaki su depolarının değil otel, hastane, okul gibi kamuya açık yerlerdeki su depolarının düzenli olarak temizliğinin yapılması gerekiyor.

14- Suyun Kokusunda, Tadında ve Renginde Değişiklik Olması Durumunda Su Depoları Temizliği Hemen Yapılmalı!

Su deposu temizliği yılda en az bir kere yapılmalı ancak depodan gelen suda tat koku ve renk olarak değişim gözlemlendiğinde hemen temizlik işlemi yapılmalı. Bu durumlar yaşandığında aradan bir yılın geçmesi beklenmemeli.

Su Deposu Temizliği Hakkında Bilinmesi Gereken 14 Önemli Bilgi!

Su Deposu Temizliği Neden Önemlidir? Neden Su Deposu Temizliği Yaptırmalıyız?

Su deposu neden temizlenmeli; çünkü zamanla depo içinde mikroorganizma oluşumu yaşanabilir. Bu mikroorganizmalar da hastalıklara neden olabilir. Suyun temiz kalmasını sağlamak ve sağlıklı su kullanmak için mutlaka depo temizliği yapılmalı. Tıpkı su arıtma cihazı temizliği gibi su depolarının da temizliğe ihtiyacı vardır.

Su Deposu Temizlenmezse Ne Olur?

Su deposu temizlenmezse; depo içindeki sağlıksız oluşumlar insanlara ciddi zararlar verebilir. Örneğin; depo içinde yosun oluşumunun insan sağlığına ciddi zararları vardır. Ayrıca su deposu temizlenmezse sağlık sorularına neden olmasının yanı sıra suyun kalitesi de düşer.

Su Deposu Temizliği Kaç Yılda Bir Yapılır?

Su depoları temizliği yılda en az bir kere yapılmalıdır. Ancak düzenli olarak depo içindeki suyun klor seviyesi de ölçülmelidir. Depodan gelen suyun kokusunda, tadında ve renginde değişiklik olduğu fark edildiğinde zaman kaybetmeden temizlik işi gerçekleştirilmeli.

Su Depolarının Temizliğini Kim Yapar?

Çamaşır suyu ve su karışımı ile fırça yardımıyla özellikle müstakil evlerde kişiler kendi su depolarını temizliyor ancak bunun ne kadar sağlıklı ve doğru olduğu tartışılabilir… Günümüzde su deposu temizleme, bakım ve onarım hizmetleri veren pek çok firma bulunuyor. Bu firmaların büyük bir kısmı da zirai ilaç vb. satışı yapan firmalar olabiliyor. Onlar dışında profesyonel olarak su tesisatı ile ilgili meslek icra edenler de su depoları temizliği hizmetleri veriyor.

Su Deposu Temizliği İçin Ne Kullanılır? Su Deposu Temizliği İçin Kullanılan Kimyasallar Nelerdir?

Su depoları temizliği için halk arasında tuz ruhu, çamaşır suyu kullanımı yaygındır ancak bu suyun kalitesi ve sağlıklı olması açısından doğru değildir. Çünkü doğru bir şekilde depo temizliği yapılmadığında, depoya doldurulan suya mikrokimyasal maddelerin bulaşması riski vardır. Bu işlem için üretilmiş ve profesyonellerce kullanılan temizlik ürünleri ve ekipmanları bulunmaktadır.

Su Deposu Temizliği Nasıl Yapılır?

Su depoları temizliği profesyonel olarak yetkilendirilmiş kişiler tarafından yapılmalıdır. Sağlık Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş uzmanlar tüm kurallara uyarak, su deposu içine girerek fırçalarla, spatularla, basınçlı su jetleriyle ve su deposuna en uygun temizlik maddelerini kullanarak işlem gerçekleştirmektedir.

Su Deposu Temizliği Hakkında Bilinmesi Gereken 14 Önemli Bilgi!

Su Depoları Temizliği Nedir?

Su depoları temizliği; su deposunun içinde meydana gelen yosunların, çamurların, tabakaların, tortuların, bakterilerin, virüslerin, mikroorganizmaların ve benzeri gibi oluşumların bertaraf edilerek dezenfekte edilmesi işlemidir.

Su Deposu Temizliği Fiyatları ve Uygulama Süreci

Su deposu temizliği fiyatları değişkendir. Çünkü her su deposunun büyüklüğü ve gereksinim duyduğu temizlik işlemleri farklıdır. Bu sebeple su deposu temizliği fiyatları için profesyonellerden teklif alınmalıdır.

Su Deposu Temizliği Sağlık Bakanlığı Tarafından Zorunlu Mu?

Su depoları temizliği Sağlık Bakanlığı tarafından zorunlu hale getirilmiştir ve bu çerçevede kamu kurum ve kuruluşlarında bulunan soğuk su depoları bir yılda en az 2 kez, sıcak su kazanları da yılda en az 4 kez temizlenir.

İlginizi Çekebilir: 3 Tonluk Su Tankeri Fiyatları İkinci El

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!