featured

Tabiatın Ütopyası Galapagos Adaları Nerede | Galapagos Adalarında Yaşayan Hayvanlar Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Galapagos Adaları hem doğal güzellikleriyle hem de içinde yaşayan hayvanlarla dikkatleri üzerine çekiyor. Ekvator Cumhuriyeti’nin bir doğa harikasından bu adalar insanı kendisine hayran bırakan bitkilere ve hayvanlara ev sahipliği yapıyor. Peki, Galapagos Adaları harita üzerinde nerede? Galapagos Adalarında yaşayan hayvanlar nelerdir? İşte, doğanın bir harikası olan Galapagos hakkında merak edilenler…

Galapagos Hayvanları ve Eşsiz Doğası ile Dikkatleri Üzerine Çeken Bir Takımada

YouTube video
Galapagos Adaları doğa severlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden bir tanesi. ‘Tabiatın Ütopyası’ olarak bilinen bu takımadalar, insanoğlu tarafından geç keşfedildiği için doğasını koruyabilmiş. Havasıyla, doğasıyla ve hayranlarıyla insanı rüyada gibi hissettiren Galapagos Islands doğa aşığı turistlerin göz bebeği konumunda.

Galapagos Adaları Harita Üzerinde Nerede?

Galapagos Islands, Büyük Okyanus’ta yer alan takımadalardır. Galapagos Adaları harita üzerindeki tam koordinatları ise 0°40’G 90°33’B’dır. Ekvador ülkesinde bulunan Galapagos adaları, Büyük Okyanus’un doğusunda kalmaktadır. Ayrıca bu takım adalar Güney Amerika Kıtası’nın bir kısmında yer almaktadır.

Galapagos Nedir | Galapagos’un Anlamı

Galapagos’un anlamı ‘endemik bakımdan zengin’ ve ‘başka yerde olmayan’ olarak biliniyor. Galapagos Islands da tam olarak bu kelime anlamı özelliklerini bünyesinde taşıyor. Çünkü bu adalarda turistler ve yerliler, hem karada hem de su altında tıpkı rüyalardaki gibi eşi benzeri olmayan bir dünya ile karşılaşıyor. Hem bitki örtüsü hem de canlı türleri bakımından Galapagos tüm güzelliğini sergiliyor.

Galapagos Islands Nerede | Galapagos Adaları Hangi Ülkeye Ait?

Galapagos Islands Büyük Okyanus’un doğusundaki Ekvador ülkesine bağlı takım adalardır. Yakınında bulunan diğer ülkelerden tamamen izole olan bu doğa harikası adaların toplam yüzölçümü 50.000 kilometrekaredir.

Galapagos Adaları Kaç Tane ?

Galapagos Islands toplamda 14 büyük adadan, 8 küçük adadan ve 40 küçük adacıktan bir araya gelmektedir. 2004 yılının verilerine göre bu adanın tamamında yaşayan nüfusun toplamı 25.000 kişidir. Galapagos takımadasındaki yüzölçümü büyük adaların isimleri şunlardır:

PintaWolfIsabelaSan SalvadorDarwinSanta CruzSanta FeFerdinandinaPinzonSan CristobalGenovesaMarchenaEspanolaFloreana

Galapagos Hayvanları Nelerdir?

Galapagos hayvanları, bu takımadaların en önemli özelliklerinden. Çünkü burada devasa kaplumbağaları görebilir, deniz aslanları ile birlikte yüzebilir ve deniz iguanalarının hayranlık veren hallerini gözlemleyebilirsiniz. Genel olarak Galapagos hayvanları ise şunlar:

KertenkeleDeniz iguanasıKaya yengeçleriDev kaplumbağalarDeniz aslanı

1 – Suda Yiyecek Arayan Galapagos’un Kertenkeleleri

Galapagos Adaları hayvanlarından öncelikli olarak öne çıkanı; suda yüzen, suda yiyeceklerini arayan kertenkeleler. Bu endemik özellikleri bulunan takımadalarda, yiyeceğini suda arayan dünyanın tek kertenkelesi bulunuyor. 9 metre kadar derinliğe dalabilen kertenkeleler özellikle deniz yosunu yemeyi çok seviyor.

2 – Galapagos’un Kırmızı Kaya Yengeçleri

Galapagos hayvanları arasında öne çıkan bir diğer canlılar da kırmızı Kaya yengeçleri. Bu canlılar yalnızca bu takımadalara özgü değil ancak burası için oldukça önemli ve dikkat çekici.

3 – Dev Kaplumbağalar

Galapagos Adaları eşsiz bitki çeşitliliklerinin yanı sıra hayvanları ile de ön plana çıkıyor. Bunlardan bir tanesi de dev kaplumbağalar. Galapagos Adalarında ve Hint Okyanusu’ndaki dev kaplumbağalar yüzyıldan daha fazla süre yaşamını sürdürebiliyor. Her ne kadar avlanma sebebiyle 16.yüzyılda 250 bin kadar olan bu dev kaplumbağalar 3 bine kadar düşse de koruma altına alındı ve sayısı 20 bine kadar çıkartıldı.

Galapagos’a Nasıl Gidilir?

Bozulmamış güzelliği, kendine has biyolojik türleri ve havasıyla eşsiz bir yer olan Galapagos’a nasıl gidilir sorusunun cevabı da merak konusu. Öncelikle belirtmek gerekir ki; Türkiye’den direkt olarak Galapagos’a uçuş bulunmamaktadır. Bu takımadalara ancak aktarmalı olarak ulaşmak mümkündür. Kisacası Galapagos’a nasıl gidilir; önce Ekvador’un büyük şehirlerinden olan Quito veya Guayaquil’e giderek ve buradan da adaya giden havayollarını kullanarak.

Galapagos Island Nasıl Keşfedildi?

Galapagos Adaları’nın keşfi, 1535 yılına dayanıyor. 1535 yılında Panama piskoposu olan Tomas de Berlenga, Peru’ya giderken bu takımadaları keşfetti. Fakat bazı kaynaklara göre de; Güney Amerika yerlileri İspanya egemenliği öncesinde bu adaya ayak basmıştı.

YouTube video

Bu adalar uzun bir süre korsanların sığınağı olarak kullanıldı. 1832 yılında ise Ekvador tarafından yerleşime açık hale getirildi. Galapagos Darwin sayesinde de tüm dünyanın bildiği bir yer haline geldi. Günümüzde de Galapagos Adalarında yaşayan hayvanlar nedeniyle pek çok turistin ilgisini çekmektedir.

Bonus: Galapagos Darwin için Çalışma Alanıydı

YouTube video

Galapagos Darwin ile de bilinen bir takımadadır. Çünkü Charles Darwin Evrim Teorisi çalışmasının bir kısmını ve gözlemlerinin bazılarını bu adalarda yapmıştır. Volkanik özellikleri de bulunan ada içinde kendine has pek çok biyolojik tür yer almaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!