featured

Tarihi Kent Matera Nerede Bulunur? İtalya’nın Masalsı Şehri Matera Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Matera nerede bulunur sorusuna ilk başta cevap vermek gerekirse, İtalya’nın güneyinde, Puglia yakınlarında bulunmaktadır. Kasabası, büyüleyici mimarisi ile muhakkak görülmesi gereken yerlerden biridir … Kayalara oyulmuş evler ve dağlar bu benzersiz şehirde ilk göze çarpanlardan oluyor. Matera, 1993 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiş olup, tarihi dokusu ve özgün mimarisiyle ziyaretçilerini beklemektedir. İsterseniz gelin bu masalsı şehre birlikte bakalım…

Matera Nerede Bulunur?

İtalya’nın Basilicata bölgesinde yer alan bu şehir, binlerce yıllık tarihinde, tarih kitaplarının yerini başarıyla almış olsa da, yüzlerce yıldır yoksulluk ve zorluklar yaşamış ve göçe tanıklık etmiş, ancak yine de 2019’da Avrupa Kültür Başkenti Olmuştur. Ayrıca 1993 yılında UNESCO tarafından da listelere eklenmiştir.

Matera nerededir sorusuna bir yanıt vermek gerekirse, Güney İtalya’dan bir şehir olan Matera, Alberobello gibi, Bari şehrine yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta, Puglia civarında yer aldığını söyleyebiliriz.

Matera Nerede Bulunur? Matera’nın Tarihçesi Nedir?

Matera’nın binlerce yıllık bir tarihe sahip olduğu ve yaşamının Paleolitik dönemden (M.Ö.10.000) beri devam ettiği göz önüne alındığında, antik bir yerleşim yeri olduğu ve çeşitli medeniyetleri kucakladığı aşikardır. Matera ve Matera halkı bu bölgede yaşıyor ve atalarının yaşadığı evlerle gurur duyuyorlar. Gerçekten de dünyada ender bir yer.

Roma, Gotik ve Bizans dönemlerini yaşadıktan sonra Matera neredeyse Arap, Bizans ve Fransız mimarisiyle donatılmıştı. Matera, gizemli atmosferine, özellikle Barok kiliseleri ile cazibe katmaktadır. Burada 13. yüzyıl kayalarına oyulmuş kiliseler ve evler size şehrin ihtişamını ve gizemini yaşatmaktadırlar. Ancak bazı nedenlerden dolayı Matera İtalya’da diğer birçok turistik cazibe merkezi kadar tanınmıyor ve bunun reklam eksikliği mi yoksa coğrafi alanda gizemli kalma arzusu mu olduğu bilinmiyor. Ancak burası kesinlikle olağanüstü bir rota. .

Matera Nerede Bulunur? Matera Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Kapadokya, ezilen Hristiyan keşişlerin kayaya oyulmuş kiliselerde gizlice ibadet ettikleri bir yerse, Sassi’de de bu durum aynıdır. Matera’nın, vadide kayaya oyulmuş çok sayıda kilisesi vardır ve Bizans döneminin zulmünden kaçmak isteyenler tarafından yapılmıştır.

Sadece Kapadokya değil aynı zamanda Mardin’de çok Matera’ya çok benzemektedir. İnşaatları, yokuş aşağı yolları ve nehirleri ile Mardin’i anımsatan şehir, taş mimarisi ile gözleri doldurmaktadır. Matera nerede bulunmaktadır, Matera’nın nüfusu şeklinde ki sorulara cevap vermek gerekirse, İtalya’nın güneyindeki Basilicata bölgesinde 54.919 nüfusa sahip bir şehirdir.

Şehir, Arap Bizans ve Fransız etkilerinin bir karışımına sahip, bu da Barok bölgesinin açıkça Napoli’den etkilendiğini gösteriyor. Ridola Ulusal Müzesi, Matera’nın Neolitik, Bronz ve Demir Çağlarından kalma çanak çömlek ve Paleolitik eserlerini sergilemektedir. Ünlü “Matera Taşları (Sassi di Matera)” alanı, kayaların kilise ve evler inşa etmek için kazıldığı Tuve’nin kayalık bölgesinde yer almaktadır. Bu tarihi yerleşim halen Matera bölgesinde yaşıyor ve 1993 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi. Matera, sürgününden önce Carlo Levi’nin varış noktalarından biriydi.

Matera Nerede Bulunur? Matera Gezisinde Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler Nerelerdir?

Şehre geldiğiniz zaman biraz Matera nerede diye bir kaç soru sormanız halinde biraz yürürseniz Sassi di Matera’nın kapılarından biri olarak kabul edilen Vittorio Veneto meydanına ulaşırsınız ve daha sonra şehrin birçok yerinin burada olduğunu fark edeceksiniz. Bu meydanda bir süre dolaşıp daha sonra meydanın balkonundan görülebilen Sassi di Matera’a mutlaka çıkmalısınız. Yapacak bir şeye karar veremezseniz bile rastgele dar sokaklara ve merdivenlere çıkıp gezebilirsiniz. Ayrıca dünyayı gezmeyi seven biriyseniz, dünyada görülmesi gereken yerler nereler mutlaka araştırmalısınız…

Bir harita yardımıyla Duomo Katedrali’ni Sasso Barisano bölgesinde giderseniz, Duomo Katedrali’ni ziyaret etmeyi unutmayın. Ziyaretler ücretsiz olduğu için bir çok turistle orada karşılaşabilirsiniz. Marera’da özellikle tarihe karışmak isterseniz, rotanıza eklemeniz gereken yerler şu şekilde olmalı: 

1-Vittorio Veneto ve altındaki sarnıç2- Sassi di Matera: Sasso Barisano ve Sasso Caveoso bölgeleri3- Katedraller: PiaDuomo Katedrali, San Pietro Caveoso, Monastero di Sant’Agostino4- Le Chisese Rupiestri (Duvara oyulmuş kiliseler): San Pietro Barisano, Madonna di İdris e San Giovanni, Santa Lucia alle Malve5- Casa Grotta (Hem Sasso Barisano hem Sasso Caveoso bölgesine ait eski tip evler)6- Sassi in Miniatura (Minyatür Matera maketi)7- Murgia Materana Parkı

Matera Nerede Bulunur? Matera Bölgesine Ulaşım Nasıl Gerçekleşmektedir?

Matera nerede konusunda fikir sahibi olduktan sonra şehri ziyaret için Bari’den gitmek isterseniz FAL (Ferovi Apuluno Dextran) trenine binmeniz gerekiyor. FAL istasyonunu Bari Merkez İstasyonu’ndaki oku takip ederek bulabilirsiniz. Dikkate alınması gereken ikinci konu ise , Bari’den gelen tüm trenlerin doğrudan Matera’ya varmamasıdır. Tranfer yapmanız gerekecektir. Bu transfer ücrete dahildir, bu yüzden ayrıca bir ödeme yapmazsınız. İtalya’ya gelmişken başka yerleri de gezmek isterseniz, İtalya’da gezilecek yerler için muhakkak bilgi edinmelisiniz.

Bonus! Şehri ziyaret etmeden önce biraz fikir sahibi olmak isterseniz, Matera hakkında ön bilgilendirici bir seyahati sizler için getirdik! İyi seyirler…

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!