featured

Tarihin En Unutulmaz 20 Korsanı ve Korsan Gemisi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Korsan gemisi ve korsancılık yıllar önce denizlerde en çok görülen olaylardı. Denizlerde seyahat ederler ve diğer gemilere saldırırlar, ganimetleri ele geçirirlerdi. Sahil kasabalarına çıkarmalar yaparlar ve köylülerin elinden mallarını alırlardı.

YouTube video

Özellikle 17 ve 18. yüzyıllarda korsancılığın altın dönemi yaşanmaktaydı.  Bu dönemlerde korsanlar, gemileri ile de gösteriş yapmayı eksik etmiyorlardı. Bu nedenle o dönemde birçok farklı tarzda ve görünümde gemi tasarlanmıştı. Tasarlanan bu farklı gemiler tarihe damgasını vurdu. İşte birbirinden değerli ve farklı 20 korsan ve korsan gemisi

1- Charles Vane ve Ranger Gemisi

Charles Vane isimli korsan, İngiliz ve Fransız gemilerinin korkulan ismiydi. Altın ve ganimet için bu ülkelerin gemilerine saldırı düzenler ve askerlere işkence ederdi. Kendi gemisinden daha iyi durumda olan gemiyi de himayesine alırdı. Aldığı her gemiye Ranger ismini verirdi.

2- Bartholomew Roberts ve Royal Fortune

Korsan Roberts, denizcilik tarihinin en bilinen korsanlarından biridir. Ele geçirdiği tüm gemilere Royal Fortune ismini verirdi. İlk gemisine, 1720 yılında, Fransız Brigantini Good Fortune ismini vermişti. Gemiyi Karayip bölgesine götürmeden önce 26 top ile donanımlı hale getirmişti.

3- William Moody ve Rising Sun

Korsan Moody ve mürettebatı, Karayip bölgesinin en azılı korsanlarındandı. Baskın düzenledikleri gemileri önce yağmalar sonra da yakararak batırırlardı. Rising Sun isimli gemisinde 36 top ve 150 mürettebat bulunurdu.

4- George Booth ve Speaker

Kaptan Booth, Speker isimli gemiyi 1699 yılında ele geçirmişti. Gemide 50 adet silah ve Hintli köle ile doluydu. 1701 yılında Madagaskar kıyılarında karaya oturduğu biliniyor.

5- Henry Fowler ve Happy Delivery

Happy Delivery korsan gemisi, diğer gemilere oranla küçük bir boyuta sahipti. Fakat geminin kaptanı Henry Fowler, dezavantaj gibi görünen bu durumu gayet başarılı şekilde kullandı. Bu küçük gemi ile birkaç gemiyi ele geçirmeyi başardı. 16 topu ve 50 kölesi ile denizlerin korkulu rüyasıydı.

6- John Gow ve Revenge

Caroline ismi ile denizlerde boy gösteren gemi, John Gow öncülüğünde başlatılan isyan ile ele geçirilmiş ve ismi Revenge olarak değiştirilmiştir. Avrupalı denizcilerin gemilerini soyarak bir üne kavuşmuş ve Karayiplerin bilinen korsan gemisi haline gelmiştir.

7- John Cook & Edward Davis ve Bachelor’s Delight

John Cook ve Edward Davis 1684 yılında Batı Afrika bölgesinde Bachelor’s Delight isimli gemiyi ele geçirmişti. Ele geçirilen bu gemi 40 toplu bir güverteye sahipti. Güney Amerika bölgesinde seyir halinde olan İspanyol gemilerine ve kıyı köylere saldırılar düzenlemişti.

8- William Fly ve Fame’s Revenge

William Fly, isyancı bir kaptandı. Geminin mürettebatı ile beraber çıkardıkları isyanla Elizabeth isimli gemiyi ele geçirdi. Ardından geminin ismini Fame’s Revenge olarak değiştirdi. Fakat bu macera çok uzun sürmedi. Gemiye başkaları tarafından baskın düzenlendi ve elinden kaybetti.

9- Christopher Condent ve The Flying Dragon

Christopher Condent, büyük ve güçlü bir korsan olduktan sonra Atlantik sularında büyük yıkımlar gerçekleştirmiştir. Bu yıkımlar sırasında Hollandalı bir gemiyi ele geçirdi. Ele geçirdiği bu gemiye The Flying Dragon ismini verdi. Bu gemi ile beraber denizlerde başarısına başarı katmaya devam etti.

10- Anne Bonny ve Sloop William

YouTube video

Sloop William korsan gemisi, 12 tonluk küçük bir gemiydi. 13 mürettebat ve 4 top ile denizlerde terör estiriyordu. Kaptanı ise “ Dişsiz Anne” lakabı ile tanınan Anne Bonny idi.

11- Samuel Belamy ve Whydah

Samuel Belamy korsanlar arasında “ Black Sam” olarak bilinirdi. Kaptanı olduğu Whyday korsan gemisi 300 tonluk bir ağırlığa sahipti ve köle gemisi olarak tasarlanmıştı. Amerika’nın doğu kıyılarında bulunan gemileri ele geçirmek için var gücü ile saldırmaktaydı.

12- John Rackham ve Kingston

Calico Jack lakabı ile ün salan John Rackham, Revenge gemisini ele geçirmeden önce o gemide mürettebat olarak görev yapıyordu. Kaptan olduktan sonra Kingston isimli büyük bir gemiyi ele geçirdi. Bu gemiyi daha sonra amiral gemisi olarak kullanmaya başladı.

13- Henry Morgan ve Satisfaction

Satisfaction isimli amiral gemisinin kaptan köşkünde Henry Morgan oturuyordu. Bu gemi İspanyol filolarının baş belası idi. Bu gemi ve mürettebatı denizlerde, diğer gemilere aman vermiyordu. Fakat geminin iskeleti güçlü fırtınalara karşı gelemedi ve denizin mavi derinliklerinde kayboldu.

14- Edward Low ve Rebecca

Rebecca korsan gemisi ilk zamanlar Kaptan George Lowther isimli büyük kaptana aitti. Daha sonra bu gemiyi acımasızlığı ile ün salmış Edward Low’a verdi. Libertine gemisi olarak bilinen bu gemi, Low ile beraber korsanlık faaliyetlerinde hızlandı. Daha sonraları ise balıkçı gemisi olarak kullanıldı.

15- Sir Francis & Darke ve The Gold Hind

Sir Francis ve Darke, İngiliz dünyasını ünlü korsanlarıdır. Bu korsanlar tarafından yönetilen The Gold Hind gemisinin ilk ismi Pelikan olarak biliniyor. Daha sonra Kaptan Drake, dünyayı ele geçirmek için çıktığı serüvende gemiye The Gold Hind ismini verdi.

16- Kaptan Henry ve Ganj-i Sawai

YouTube video

Kaptan Henry, acımasızlığı ve kan dökmesi ile bilinen korkunç bir korsandı. Denizlerde tüm denizcilere ve sahil kasabalarına saldırı düzenliyordu. Ganj-i Sawai gemisine sahip olması bu denli güçlü olmasında etkiliydi. Çünkü gemi en fazla cephaneliğe sahip gemi olarak biliniyor. Bu unutulmaz korsan gemisi onlarca topa ve 400 üzeri mürettebata sahipti.

17- William Kidd ve Advanture Galley

William Kidd, kaptanlığını yaptığı Advanture Galley gemisine 1695 yılında sahip olmuştu. Geminin yelkenlerli 14 metreye kadar açılabiliyordu. 32 adet güçlü top ile silahlandırılmıştı. Bu özellikleri sayesinde diğer korsan gemilerini yağmalamak için kusursuzdu.

18- Dirk Chivers ve Soldado

Dirk Chivers, korsanlık tarihinde en çok bilinen korsanlardan biridir. Soldado gemisine düzenlediği başarılı bir baskın ile gemiyi ele geçirmiştir. Daha sonra Chivers ve Soldado gemileri ile denizlerde büyük bir güce sahip olmuştur. Doğu Hindistan Ticaret Şirket gemisi ele geçirdiği bilinen en değerli gemidir. Bunun gibi birçok değerli gemiyi yağmalayarak adını tüm denizlerde duyurmuştur.

19- John Derdrake ve Sudden Death

Sudden Death gemisi, 70 Rus savaşçısının gemisi iken John Derdrake tarafından ele geçirildi. Bu gemiyi ele geçirmeden önce Kaptan Derdrake daha küçük bir geminin kaptanı idi. Norveç kıyılarının bilinen en ünlü korsanıdır.

20- Howel Davis ve Saint James

Korsanlık tarihinin dönüm noktası olarak görülen korsan gemisi Saint James, Kaptan Howel Davis tarafından ele geçirilmişti. Geminin en son Maio Adası’na baskın düzenlediği biliniyor. Daha sonra ise gemiden herhangi bir haber alınamadı.

3
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!