featured
  1. Haberler
  2. Hukuki ve Adli Konular
  3. Tarım İşleri ve Gıda Ürünleri Hakkında Yeni Yasa Hazırlıkları Başladı!

Tarım İşleri ve Gıda Ürünleri Hakkında Yeni Yasa Hazırlıkları Başladı!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım alanını düzenleyecek yeni bir yasa çalışması hız kazandı. Türkiye Büyük Millet Meclisinde korona virüs nedeni ile verilen aradan sonra çalışmalar yeniden başladı. Meclis gündeminde yer alan konulardan birini de Tarım İşleri ve Gıda Ürünleri üretimi alanını düzenleyecek yasa çalışması oluşturuyor. Yeni yasa ile artık hobi bahçelerine getirilecek yasak yanında sahte gıdalar içinde hapis cezaları geliyor. İşte yasa düzenlemesi hakkında ulaşılan tüm ayrıntı ve detaylar…

Hobi Bahçelerine Yasak Geliyor

Tarım alanında yapılacak yeni düzenlemeleri belirleyecek yeni yasanın Meclise sunulması çalışmalarında artık sona gelindi. Tarım İşleri ve Gıda Ürünleri ile ilgili yasal düzenleme ile tarımsal arazilerin bölünerek hobi bahçesi olarak satılmasına da yasak gelecek.

Yapılan çalışmalar esnasında tarım arazilerinin hobi bahçesi yapımı için bölünmesinin, tarıma ve üretime hiçbir katkısı olmadığı gibi bu yolla tarımsal arazilerin parçalandığı, tarım arazilerinin hobi bahçesine dönüştürülerek yok edildiği, bu hobi bahçesi olarak belirlenen alanlara beton zemin döküldüğü ve prefabrik evler yapıldığı, bölünen bu arazilerin ise daha sonra yapılaşmaya yol açtığı tespitleri yapıldı. Yeni yasa ile bunların önüne geçmek ve tarımsal üretimi arttırmak için tarım arazilerinin artık hobi bahçesi amacı ile bölünerek satılmasını engelleyecek yeni hükümler konulacak.

Hapis Cezaları Verilebilecek

Yine sahte gıda üretimi yapanlara verilecek cezalar ağırlaştırılırken, sorumlu olan kuruluşlar için markanın yasaklanmasından, sorumluluğu bulunan kişilere ise hapis cezası verilmesine dek birçok yeni kural ve düzenleme de teklife eklenecek.

Yeni Yasa ile Yapılan Bazı Düzenlemeler ve İçerikleri

30 maddeden oluşan bir paket halinde Meclis gündemine gelmesi beklenen, sahte gıda üretimi, pazarlaması ve reklamına dair yeni kuralları da belirleyecek yasa teklifinde ki bazı hükümler ise şu şekilde olacak:

1 – Yayıncılar Hakkında Düzenlemeler

Medya yolu ile gıdalar konusunda bilimsel çalışma ve verilere dayanmaksızın, aldatıcı ve yanıltıcı şekilde yayınlar yapanlara ve yaptıranlara verilecek cezalar artacak. Bu konu da gerçek kişiler kadar televizyon kanalları ve medya kuruluşlarının da sorumluluğu olacak ve bu kurumlarda ceza alabilecekler.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, hem bu tür yayınları hem de yayınlara katılanların açıklamalarının değerlendirileceği bir bilim komisyonu oluşturulacak. Bu komisyon, hangi programların yanıltıcı nitelikte olup olmadığına dair gerekli  tespitleri yapacak. Komisyon çalışmalarını gerek şikayet üzerine ve gerekse de resen (kendiliğinden) başlatabilecek.

2 – Taklit Gıda Üretimi

Taklit gıda üretimi yapan firmaların, tekrar isim değişikliği yaparak üretim yapmaları engellenecek, bu şekilde faaliyet gösterenlere verilecek cezalar da arttırılacak. Belirlenen yasaklara aykırı üretim gerçekleştiren firmaların ise kapatılmasının önü açılacak.

Bu tür suçların tekrarı halinde ise hem hapis cezaları hem de firmaların üretimlerinin yasaklanması gibi cezalar da söz konusu olabilecek. Gerektiği durumlarda hapis cezaları ile birlikte üretimden men cezaları aynı anda da verilebilecek.

3 – Komşu Arazi Düzenlemesi

Tarımsal alanlarda komşu araziler için ön alım haklarına dair yeniden düzenlemeler yapılacak.

4 – Kötü Malların Tanıtımı

Taklit ürünler ile birlikte, kötü malları iyi gibi gösterme, markaların etiket ve ambalajlarının taklit edilmesi ya da maliyeti düşürecek müdahalelerde bulunması konularında ki cezalar da artacak.

5 – Hapis Cezası

Halk sağlığını ve güvenliğini açık bir şekilde tehlikeye düşürenlere ise bir yıldan beş yıla dek hapis cezaları verilmesinin yolu açılacak. Bu suçların iki yıl içinde tekrarı halinde ise ticari unvanların beş yıl ile on yıl arasında bir süre geri alınması da mümkün hale gelecek.

6 – Tütün Kaçakçılığı

Tütün kaçakçılığı noktasında da yeni önlemler getirilecek. Bu kapsamda sarmalık ve makaronlar ile birlikte kıyılmış tütün mamullerinin tüketimlerinde kullanılan boş sigara tüpleri için de yeni düzenlemeler yapılacak. Bu alanda çalışan atölyeler ile kurulan fabrikalara dair de yeni kurallar getirilecek.

TBMM’nin korona virüs sebebi ile verilen aradan sonra tekrar çalışmalarına başlaması sayesinde, üzerindeki çalışmalar da sona gelinen tarım ve gıda alanındaki yeni düzenlemeleri içeren yasa teklifinin kısa bir süre içerisinde yasalaşarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!