featured

Tavuk Etinin Faydaları ve Sağlıklı Beslenmedeki Önemi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tavuk etinin faydaları oldukça fazla ve tavuk eti hem dengeli hem de sağlıklı beslenmede önemli bir yer ediniyor. Tavuk eti, meyve ve sebzelerle tüketildiğinde başta fazla kilolu olma sorunu veya obezite, kalp ve tansiyon hastalıkları, tip 2 şeker hastalığı ve kanser gibi hastalıkların risklerini azaltıyor.

Tavuk Etinin Faydaları

Tavuk etinin 100 gramında yaklaşık olarak 20 g protein, 2.5 g yağ bulunuyor. Tavuğun göğüs etinde ise yaklaşık olarak yağ miktarı 3.0 gram. Kısacası bu değerlere bakıldığında tavuk etinin faydaları oldukça çoktur ve kalp dostudur. Aynı zamanda yüksek proteini kemik yapısını ve kas dokusunu destekler.

Tavuk üretimi aşmasında kullanılan modern üretim teknikleri, sağlanan genetik ilerlemeler, sağlıklı koruma ve biyogüvenlik önlemleri sayesinde son yirmi yıl içinde önemli yapısal gelişmeler olmuştur. Bu sayede de tavuk eti, kırmızı etten yeterli olarak sağlanamayan hayvansal protein ihtiyacını ekonomik şekilde gidermiştir. Ayrıca tavuk eti daha erişilebilirdir, pratiktir, uygun fiyatlıdır ve çok yönlüdür. Bu etin insanlar tarafından bulunması kolay, hazırlaması kolaydır ve pek çok pişirme yöntemi sayesinde tüm dünyada tüketilmektedir.

Tavuk Etinin Beslenmedeki Önemi

Kişilerin zihinsel, ruhsal ve fiziksel açıdan sağlıklı ve güçlü olmasında, sosyal ve ekonomik olarak gelişmesinde, refah düzeyinin yükselmesinde, mutluluğunun ve huzurunun sağlanmasında beslenme biçimleri önemli bir yere sahiptir. Tavuk etinin faydaları da oldukça fazladır ve bu sebeple tavuk eti beslenme düzeninde muhakkak yer almalıdır.

Tavuk etinin biyolojik değeri oldukça yüksektir ve aynı zamanda tavuk etinde düşük yağ ve karbonhidrat oranı bulunmaktadır. Bu nedenden dolayı da özellikle belirli yaş grupları için vazgeçilmez bir besin kaynağı olarak tavuk eti karşımıza çıkmaktadır. Çabuk ve kolay hazırlanabilir özellikte olması da bir diğer avantajıdır. Tavuk etinde diğer etlere göre az yağ bulunmaktadır, sindirimi kolaydır ve protein açısından da zengindir. Kalori değerinin de düşük oldu tavuk eti genel olarak kilo kontrolünün sağlanması ile ilgili diyetlerde, ameliyat sonrası dönemde hastalar için değerli bir protein kaynağıdır. Düşük kalorili olması ve şişmanlatmaması da oldukça önemlidir.

Tavuk Etinin Besin Değerleri ve İçeriği

Tavuk etinde genel olarak karbonhidrat oranı çok düşüktür ve yaklaşık olarak %0.003 kadardır. Tavuk etinde, kırmızı etlerden daha fazla protein bulunmaktadır ve protein kalitesi de oldukça yüksektir. Beslenmede gerekli olan tüm esansiyel amino asitlerin tamamı tavuk etinin içeriğinde bulunmaktadır. Aynı zamanda tavuk etinin çiğnenmesi de sindirilmesi de kolaydır.

Tavuk etinin içeriğindeki protein esansiyel amino asitler arasında yer alan metionin ve fenilalanin bakımından da oldukça yüksektir. İnsan sağlığını destekleyen vitameinler, antioksidanlar, konjuge linoleik asit, mienaraller gibi bioaktif maddeler için tavuk eti bir kaynaktır. Omege3 ve omega6 oranı açısından da dengelidir.   Tavuk eti oldukça İyi bir niasin, orta dereceli riboflavin ve askorbik asit kaynağı olarak da bilinmektedir. Mineraller yönünden de zenginliğe sahiptir. Tavuk eti içeriğinde yer alan başlıca mineraller ise potasyum, demir, sodyum, selenyum, magnezyum, kalsiyum, çinko ve fosfordur.

Tavuk eti ile sığır eti arasında pek çok fark vardır ancak bu farklardan en öne çıkanı;  sığır etinden tamamen farklı olarak yağın kas dokularına dağılmamış olmasıdır. Tavuk etinde yağlar genel deri altında toplanmıştır. Yaklaşık olarak 100 gram tavuk etinde, ortalama olarak 20 gram protein ve 2.5 gram yağ bulunmaktadır. Göğüs etinde de yaklaşık olarak yağ miktarı 3.0 gramdır. Kısacası tavuk etinin faydaları çoktur, yüksek protein sayesinde kas ve kemik yapısını destekler ve oldukça kalp dostu bir besindir.

Çocuk ve Yaşlı Beslenmesinde Tavuk Etinin Faydaları

Çocukların beslenme rutinlerinde tavuk etinin bulunması, çocukların beyin gelişimi açısından olumlu bir etkiye sahiptir. Ayrıca sinir sistemi fonksiyonlarına da yardımda bulunur. Yaşlıların tavuk eti tüketesi ise zihinsel performansa olumlu olarak etki eder. Düzenli olarak sebze ve meyveler ile birlikte tavuk eti tüketilmesi, pek çok hastalığın gelişmesine engel olmaktadır. Bu hastalıklar arasında şeker hastalığı, tansiyon hastalıkları, kalp hastalıkları, obezite ve kanser hastalıkları yer almaktadır. Ayrıca tavuk etinin faydaları açısından olumsuzlukların yaşanmaması için doğru pişirme süresine dikkat edilmeli, doğru pişirme yöntemleri kullanılmalıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!