featured

Teknoloji Şimdi Ayaklarda: Nike Sneaker Teknolojileri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Teknoloji yıllar içerisinde bilgisayarlarla evlerimize, telefonlarla ceplerimize, akıllı saatlerle bileklerimize ve son olarak da sneaker’lar ile ayaklarımıza kadar geldi. Ayakkabı teknolojisinin ortaya çıkmaya başladığı 1970 yıllarında ilk olarak rahat ayakkabı odaklı tasarımlar üretilmeye başlandı.

Günümüzde ise ayakkabı teknolojisi; konfor, estetik ve performans kapasitesini maksimum düzeyde tutma gibi birçok özelliğin bir arada olduğu, çok yönlü ve sürekli kendini geliştirmeye devam eden bir teknolojidir. Esnek ve dayanıklı tabanlar, hava geçirgenliği yüksek nefes alan yapı, ayağa yüklenen basıncı azaltan tasarımlar, ısı yalıtımı ve daha birçok özellik sneaker teknolojisinin ayakkabıya kattığı en önemli gelişmelerdendir.

Ayakkabı markalarının ve bilim insanlarının ortak yürüttüğü inovasyon çalışmaları ile teknolojinin bu alanda kullanılması ortaya muazzam yapıdaki ayakkabı tasarımlarını çıkarmıştır. Bunlardan biri de 1970’lerde ortaya çıktığı dönemden günümüze kadar kendini geliştirmeye devam eden bir dünya markası olan Nike Sneaker teknolojisidir.

Nike Waffle

1970’lere kadar sneaker ayakkabılar sadece sporcular tarafından giyilen ayakkabı çeşitlerindendi. 1973 yılında sneaker ayakkabıyı atletizm sahalarından çıkarıp sokaklara, tarlalara, restoranlara ve tüm insanlığa yakından tanıtan Nike Waffle teknolojisi olmuştur. Böylece yıllar içinde kendini geliştirerek üretilecek yüzlerce çeşitte  Nike Sneaker modelleri temelini Nike Waffle ile atarak   tarihi bir başlangıca imza atmıştır. Şu anki Nike Waffle teknolojisi, ismini de aldığı klasik waffle taban ve günümüz modasına uygun modern üst kısımdan oluşmaktadır. Hafızalı köpük taban astarı, çift yoğunluklu orta taban özellikleri ve yeni dinamik görüntüsüyle hem geçmişin izlerini taşıyor hem de günümüz teknolojisine ayak uyduruyor.

Nike Air

Markanın 1979 yılında piyasaya sunduğu Air, daha sonra ayakkabı dünyasında bir devri kapatıp yeni bir devrin açılmasına sebep olmuştur. Marka çığır açan bu Air teknolojisini günümüze kadar hem performans ayakkabılarında hem de günlük sneaker modellerinde kullanmıştır. Bu teknolojinin en önemli özelliği hem çok dayanıklı hem de bir o kadar esnek olmasıdır. Bu da içinde basınçlı havanın bulunduğu tabanlar ile sağlanmaktadır. Bu sistemle ayak tabanının yere çarptığı andaki basınç, yaylanma sayesinde taban tarafından emilmiş olur. Böylece spor esnasında minimum enerji harcaması ile maksimum performans düzeyi sağlanır. Sporcu ayakkabıları haricinde günlük ayakkabılarda da enerji tasarrufu sağlayan Air teknolojisi günümüzde hala gelişmeye devam etmektedir.

Nike Flyknit

2012 yılında ortaya çıkan Flyknit teknolojisi temelini minimalist ve dayanıklı kumaşından almaktadır. Hava geçirgenliği oldukça yüksek olan bu kumaştan üretilen Nike Flyknit hafif yapısıyla sneaker dünyasının en rahat ayakkabılarından biridir.  Flyknit Sneaker modellerinin üst kısmı yalnızca 34 gramdır. Dolayısıyla ayakta yokmuş gibi bir his yaratarak maksimum düzeyde konfor sağlar.

Nike React

2017 yılında tasarlanan Nike React teknolojisi adeta mucizevi bir tasarım sunuyor. Bir sporcunun bir sneaker’da olmasını istediği tüm özellikleri, zıtlıkların uyumuyla harmanlayarak ortaya çıkarıyor. Yüksek düzeyde enerji tasarrufu için sert bir taban gerekli iken, Nike React teknolojisi yumuşak bir tabanla maksimum seviyede enerji tasarrufu sağlamayı başarmıştır. Bunu köpüklü tabanlar üreterek gerçekleştiren Nike React özellikle basketbolcular için kolay hareket yeteneği ve yüksek denge özelliklerini sağlamasından dolayı vazgeçilmez tasarımlar arasında yerini almıştır.

Bunlar dışında daha birçok teknolojiye sahip Nike Sneaker modelleri, çağa ayak uydurarak hem sporcular için hem de tüm insanlar için konfor, performans ve estetik yaratmaya devam ediyor. Nike sneaker erkek ayakkabı modelleri kişisel zevklere ve ihtiyaçlara uygun çok çeşitli tasarımlarla piyasaya sunulmuş ve günümüzde ise zirveye oturmuştur. Aynı şekilde Nike sneaker kadın ayakkabı modelleri de oldukça geniş renk ve çeşit skalasıyla en çok tercih edilen markalar arasında yerini almıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!