featured

Tereyağı Nasıl Yapılır | Tereyağı Kaç Dakikada Olur? Yoğurttan mı Sütten mi Tereyağı Yapılmalı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tereyağı nasıl yapılır? Dikkatli bir şekilde tüketildiğinde sağlıklı yağ türlerinden biri olan tereyağı, bugün birçok evde yapılarak tüketilebiliyor. Doğal ve sağlıklı olduğu bilinen tereyağı özellikle evde yapıldığında, doğallığı bakımından daha güvenilir bir hal oluyor. Kolaylıkla yapılabilen tereyağı yoğurt ya da süt kaymağından yapılabiliyor. Peki ev usulü tereyağı nasıl yapılır? Geleneksel tereyağı yapımı adım adım nasıl olur?

Tereyağı Nasıl Yapılır? Sütten mi Yoğurttan mı Tereyağı Yapılmalı?

Tereyağı nasıl yapılır? Tereyağı iki farklı şekilde de yapılabilecektir. Bazı kişiler yoğurdun kaymağını alarak, bazı kişiler ise sütün kaymağını alarak tereyağı yapar. Her iki şekilde de tereyağı lezzetinden bir şey kaybetmez. Ancak yapılan yağ uzun vadede tüketilecekse, süt yoğurt formuna getirildikten sonra tereyağı yapılmalıdır. Çünkü süt kaymağından yapılan tereyağı, kısa sürede tüketilmediğinde bozulmaya yüz tutabilecektir.

1- Süt Kaymaktan Tereyağı Yapımı | Süt Tereyağı Nasıl Yapılır?

Tereyağı nasıl yapılır? Süt kaymaktan tereyağı yapımı için öncelikli olarak yağlı bir köy sütü temin edilmesi gereklidir. Sütün miktarı ne kadar fazla olursa, çıkan yağda o kadar fazla olur. Süt temin edildikten sonra iyice kaynaması için yaklaşık 20-30 dakika ocakta yeterince pişirilmelidir. Kaynadıktan sonra altı kısılan süt, yaklaşık 10 dakika daha böyle kaynatılır.

Daha sonra ise altı söndürülerek süt soğumaya bırakılır. Süt yaklaşık 2-3 saat kadar soğuduktan sonra kaymağı üzerinde birikmeye başlar. Tereyağı yapan kişiler özellikle sütün pişirildikten sonra bir gece dolapta dinlendirildikten sonra kaymağının alınmasını önermektedir. Pişen süt bekletildiğinde yağı iyice yüzeye çıkacak ve daha fazla tereyağı temin edilebilecektir.

YouTube video

Tereyağı nasıl yapılır? Bekleme süresi sonunda sütün kaymağı büyük bir özenle kavanoza alınır. Dolabın buzluk kısmında yaklaşık 1-2 saat bekletilen su, kaymağın üzerine dökülür. Bu aşamada istenirse çırpılarak, istenirse çalkalanarak yağın üzerine çıkması sağlanmalıdır. Geleneksel tereyağı yapımı genellikle kaymağın en az 10-15 dakika çalkalanarak yağının üzerine çıkması ile yapılmaktadır.

Tereyağı nasıl yapılır? Soğuk su ile temas eden kaymak yağını hızlı bir şekilde bırakır. Böylece sadeyağ adı verilen tereyağın en sağlıklı ve lezzetli yeri ortaya çıkar. Çalkalama sonucunda bir kaşık yardımı ile alınan yağ bir kaba aktarılır. Kalan su ise poğaça ya da yoğurt çorbası yapımında kullanılabilecektir.

2- Yayık Tereyağı Nasıl Yapılır? Yoğurttan Tereyağı Nasıl Yapılır?

YouTube video

Peki yoğurttan tereyağı nasıl yapılır? Yoğurttan tereyağı yapımı için öncelikli olarak yoğurt yapma adımlarının uygulanması ve bol kaymaklı bir yoğurdun elde edilmesi gereklidir. Yoğurdun kaymağının iyice çıkması için suyunun havluya çektirilmesi ve bir gece yoğurdun dinlendirilmesi son derece önemlidir. Bekleme süresi sonunda bir kaba yoğurdun kaymayı titizlikle alınır. Çırpılarak yapılacaksa çırpıcı, yayık olarak yapılacak ise kavanoz temin edilir.

Üzerine buz gibi soğuk bir su eklendikten sonra çırpıcı ya da çalkalama işlemi uygulayarak, yayın su yüzeyine çıkması sağlanır. Özellikle yayık tereyağı nasıl yapılır sorusuna yanıt aranıyorsa, çalkalama süresi minimum 10-15 dakika olmalıdır. Artık su yüzeyine çıkan ve bir beze görünümü alan yağ kaşık ile çıkarılarak ağzı kapaklı bir kaba aktarılır. Burada bitene dek ağzı kapalı olarak kullanımı önerilmektedir.

3- En İyi Tereyağı Nasıl Yapılır? Tereyağı Kaç Dakikada Olur?

Tereyağı nasıl yapılır? Tereyağı yapımı için kolları sıvayan birçok insan çalkalama ya da çırpma işleminin ne kadar sürmesi gerektiğini bilemeyebiliyor. Tereyağı yapımı sırasında suyun yüzeyine bir topak yağın çıkması olduğu anlamına gelir. Ortalama olarak 10-15 dakikada tereyağınız hazır hale gelecektir.

4- 1 Kg Sütten Ne Kadar Tereyağı Elde Edilir?

1 kg sütten ne kadar tereyağı elde edilir?  1 kg sütten kaç gram tereyağı elde edileceği konusunda net bir rakam verilemeyecektir. Çünkü her sütün kaymak miktarı aynı olamaz. Dolayısıyla çıkan tereyağı miktarında da farklılıklar meydana gelir. Ancak ortalama olarak bir gram verilecekse bir kilodan 50-60 gram tereyağı çıkacağı söylenebilir. Kaju fıstıklı tereyağlı tavuk tarifi için tıklayın.

5- Tereyağı Faydaları Nelerdir? Tereyağı Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Tereyağı nasıl yapılır? Tereyağı tamamen doğal ve sağlıklı bir yağ türü olduğu için vücuda birçok faydası vardır. Bu yağ özellikle sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde işleyişi için tüketilmesi gereken bir yağ türüdür. Diğer tereyağı faydaları ise şu şekilde sıralanabilir;

Kalsiyum içeriği sebebiyle kemik gelişimi ve güçlendirilmesinde etkilidir.Tereyağının iltihap giderici özelliği sayesinde vücutta enfeksiyon oluşumu önlenebilecektir.Kötü kolesterolü düşürebildiği için kalp damar tıkanıklığı oluşma riski azalır.Antioksidan yapısı bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıklara karşı korur.

Ancak ilk etapta da belirttiğimiz gibi tereyağı ancak sınırlı tüketildiğinde faydalarını gösterir. Aşırı tüketimde kilo alımı, kolesterol dengesizlikleri, karaciğer yağlanması ve kan şekerinin yükselmesi gibi durumlara sebebiyet verebilir. Yetişkin bir insan için tüketilmesi önerilen tereyağı miktarı 1 çorba kaşığıdır. 

Gün içerisinde bunun üzerine çıkılmaması tavsiye edilir. Tereyağı nasıl yapılır? Tereyağı akıllara gelebilecek hemen her yemek türünde kullanılabilecektir. Tereyağının en çok yakıştığı yemek türleri ise pilav, makarna, hamur işleri gibi karbonhidrat içeriği bulunan besinlerdir. Nefis tereyağlı bardakta sufle tarifi için bu yazıya mutlaka göz atın. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!