featured

Tokluk Hissi Veren Gıdalar Hangileri? Tokluk Hissi Nasıl Oluşur?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tokluk hissi veren gıdalar tüketerek, birden gelen açlık krizlerini uzun süreli olarak erteleyebilirsiniz. Sağlıklı beslenme hemen herkes için oldukça önemli olan konuların başında geliyor. Kendinizi doyurmayan açlık hissine neden olabilecek besinler tüketmeniz, tokluk sürenizi minimum düzeyde tutacağı için daha fazla yemek yemenize neden olur. Buda kilo alımı ve yağlanmış bir vücut görünümüne ulaşmanıza sebeptir. Yazımızda tokluk hissi veren gıdalar hangileri bunlara yer vereceğiz.

Tokluk Hissi Veren Gıdalar | Tokluk Hissi Nasıl Oluşur?

Tokluk hissi veren gıdalar tüketildiğinde tokluk hissi büyük ölçüde uzayacaktır. Peki tokluk hissi nasıl oluşur? İnce bağırsağın en uç kısmında üretilen 3 farklı hormon, tokluk hissinin oluşmasını sağlamaktadır. Bir yiyecek ince bağırsağın en uç kısmına ulaştığında tokluk hissi anında ortaya çıkacaktır. Bu hissi algılayan kişi yemek yemeyi durdurmalıdır. Aksi halde mide genişlemesi ortaya çıkabilir.

Sürekli yemeye bağlı olarak midesi aşırı genişlemiş bireyler tokluk hissini unutabilir. Bu durumda tokluk hissini geri kazanması ve midesini küçültmesi gereklidir. Peki tokluk hissi nasıl geri kazanılır? Tokluk hissi için az ve sık besin tüketmek gereklidir.

YouTube video

Az ve sık besin tükettiğinizde midenizin küçülmeye başladığını da hissedebilirsiniz. Böylece mideniz yavaş yavaş küçülerek, zamanla ideal ağırlığına ulaşabilecektir.

Tokluk hissi veren gıdalar nelerdir? Tokluk hissiniz uzadığında da kişide hızlı bir yağ yakımı ortaya çıkar. Yağ yakımı ile ortaya çıkan leptin, iştahı kapatan en önemli hormondur. Leptin sayesinde iştahınız azalacağı için yiyeceğiniz besin miktarı da eş zamanlı olarak azalır. İşte bu nedenle tokluk hissi veren gıdalar tüketmek oldukça önemlidir. İşte mideyi ne tok tutar sorusuna yanıt olabilecek 7 farklı besin;

1- Yumurta

Yemek yemeden nasıl tok kalınır? Anne sütünden sonra en kaliteli olan protein içeriği kuşkusuz yumurtadır. Sizi uzun süre tok tutabilecek bu besin, diğer ana öğününüz geldiğinde yemek yemiş ve doymuşsunuz hissi verebilir. Özellikle kahvaltılarda haşlanmış olarak tüketebileceğiniz bu besin, kahvaltıda almanız gereken kalori içeriğini de önemli ölçüde tüketir. Günlük 2 taneye kadar haşlanmış ya da az yağda omlet şekline getirilmiş yumurta, tokluk hissi veren gıdalar arasındadır.

2- Yulaf Ezmesi

Tokluk hissi veren gıdalar arasında bir diğeri yulaf ezmesidir. Lif içeriği son derece yüksek olan yulaf ezmesi, tokluk hissi veren hormon salgılanmasına yardımcı olur. Kişi bu besini tükettiğinde uzun saatler kendini doygun hissedebilecektir. Kahvaltılarda ve ara öğünlerde süt ürünleri ile tüketebileceğiniz yulaf ezmesi bağırsaklarınızın çalışmasına ve enerjik olabilmenize yardımcı olacaktır.

3- Et- Balık- Tavuk

Beyaz et ve kırmızı et diyebileceğimiz besinlerin tamamı tokluk hissi veren gıdalar arasındadır. Omega 3 açısından zengin olan bu besinler dengeli beslendiğinde kalp ve damar sağlığınızı da koruyabilecektir. Haftada 2-3 gün tüketmeniz önerilen bu besin grupları tokluk sürenizi uzatarak, fazla yeme ihtiyacınızı ortadan kaldırabilecektir.

4- Yağlı Tohumlar

Yağlar tokluk hissi verir mi? Belki yağlar tokluk hissi yaratmaz ancak yağlı tohumlar tokluk hissi veren gıdalar içerisindedir. Özellikle ara öğünlerde ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler tükettiğinizde tokluk sürenizin uzadığını görebilirsiniz. Ancak bu besinlerin tüketiminde sınırınızı bilmeniz oldukça önemlidir. Aksi halde yağlı olan tohumlar kilo alımınıza neden olabilir.

5- Baklagiller

Fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi baklagillerin tamamı tokluk hissi veren gıdalar içerisindedir. Lif açısından zengin bu gıdalar aynı zamanda, kolesterol seviyesinin dengelenmesinde oldukça başarılıdır. Haftada birkaç kez tüketebileceğiniz bu besinlerin sizi ne kadar süre tok tuttuğuna inanamayacaksınız!

6- Bezelye

Lezzeti ile damak çatlatan bezelye tokluk hissi veren yiyecekler ve içecekler grubundadır. Bezelye tokluk hissi veren gıdalar arasında gösterilmese de insülin düzeyini dengelediği için sizi uzun süre tok tutabilir. İçerdiği protein ve lif ise kilo verme sürecinde sizi destekleyebilecektir.

7- Tarçın

Sürekli tokluk hissi veren gıdalar arasında birde baharat bulunuyor! İyi bir insülin dengeleyicisi olan tarçın, tatlı ihtiyacını baskılamak adına oldukça başarılıdır. Suyunuzu veya bitki çaylarınızı tarçın ile tatlandırarak ara öğünlerde tokluk hissini arttırabilirsiniz. Sağlıklı beslenme önerileri için yazımıza göz atabilirsiniz. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!